Πέμπτη 29/7/2021

«Ξαναχτύπησε» η Ευρωπαία Εισαγγελέας: Προκλητική εντολή προς αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Ζήτησε να συντάσσει δικογραφίες όπως εισαγγελικός λειτουργός πρώτου βαθμού!

Νέα προκλητική ενέργεια από την Ευρωπαία Εισαγγελέα Laura Codruta Kövesi η οποία έχει αμφισβητήσει απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου για την επιλογή εισαγγελικών λειτουργών που επέλεξε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο για τις θέσεις των εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας που θα χειρίζονται τις υποθέσεις ευρω-απατών στην Ελλάδα.

Η κ. Kövesi είχε ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία για τα βιογραφικά των δύο από τους επτά εισαγγελικούς λειτουργούς που επέλεξε ομόφωνα το ανώτατο ελληνικό δικαστήριο με ψήφους 11-0, αμφισβητώντας επί της ουσίας την κρίση του Αρείου Πάγου.

Μάλιστα οι δύο Εισαγγελείς Εφετών Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου και Αμαλία Μπακαλώνη υποχρεώθηκαν και σε… interview από όργανο που αποτελείται από άλλους Ευρωπαίους εισαγγελείς, οι οποίοι και θα αποφασίσουν για το αν υιοθετηθεί η απόφαση της ηγεσίας της Ελληνικής Δικαιοσύνης για τα πρόσωπα των εισαγγελικών λειτουργών που θα ασχολούνται με τις υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα.

Νέα πρόκληση της Ευρωπαίας Εισαγγελέως

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυρία Κοβέσι “ξαναχτύπησε” κατά την επίσκεψη της την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα, όπου συναντήθηκε με τους υπόλοιπους πέντε Έλληνες εισαγγελικούς λειτουργούς που απασχολούνται στο γραφείο της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην χώρα μας.

Πρόκειται για την αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Μαρία Μαλλούχου και τους Εισαγγελείς Πρωτοδικών Νικόλαο Ορνεράκη, Πόπη Παπανδρέου, Χαρίκλεια Θάνου και Διονύσιο Μουζάκη.

Κατά την επίσκεψη της ζήτησε από τους εισαγγελικούς λειτουργούς να της πουν με πόσες δικογραφίες ασχολούνται κατά τον πρώτο μήνα λειτουργία του παραρτήματος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα.

Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η Ευρωπαία Εισαγγελέας ζήτησε το λόγο για τις δικογραφίες που χειρίζεται η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Μαρία Μαλλούχου.

Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός εξήγησε στην κυρία Κοβέσι πως ο ρόλος του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου είναι εποπτικός και όχι να χειρίζεται δικογραφίες, όπως ένας εισαγγελικός λειτουργός πρώτου βαθμού…

Όλα αυτά ενώ εκκρεμεί ακόμα η αξιολόγηση των δύο Εισαγγελέων Εφετών Οδυσσέα Τσορμπατζόγλου και Αμαλίας Μπακαλώνη.

Ενόχληση του Αρείου Πάγου για τη στάση της Ευρωπαίας Εισαγγελέα

Πάντως, κατά την συνάντηση που είχε η κυρία Κοβέσι συνοδευόμενη από τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα Δημήτρη Ζημιανίτη με τον υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου και τον Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Βασίλειο Πλιώτα, διατυπώθηκε η ενόχληση της ελληνικής πλευράς για την αμφισβήτηση της κρίσης του ανωτάτου ελληνικού δικαστηρίου για τους δύο από τους επτά εισαγγελικούς λειτουργούς που επέλεξε ως εντεταλμένους της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα.

Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Β. Πλιώτας φέρεται να επισήμανε στην Ρουμάνα Εισαγγελέα κ. Kövesi ότι το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης που επέλεξε ομόφωνα τους επτά εισαγγελικούς λειτουργούς, «είναι όργανο συνταγματικής περιωπής, μετέχουν σ΄ αυτό ο Πρόεδρος και ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου και τα λοιπά μέλη του ορίζονται με κλήρωση μεταξύ των δικαστικών λειτουργών του Ανώτατου Δικαστηρίου».

Αιχμές για τον Ζημιανίτη

Ιδιαίτερα αιχμηρή ήταν η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Μαρία Γεωργίου προς τον Έλληνα Ευρωπαίο Εισαγγελέα Δημήτρη Ζημιανίτη ο οποίος φέρεται να έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην κρίση της κυρίας Κοβέσι ως προς την αμφισβήτηση των δύο αρχαιότερων συναδέλφων του.

Κατά την συνάντηση της με τους Κοβέσι-Ζημιανίτη η κυρία Γεωργίου φέρεται να επεσήμανε πως οι δικαστικοί λειτουργοί οφείλουν να υπερασπίζονται τους θεσμούς και τα δικαιοδοτικά όργανα της χώρας τους.

Άφησε δηλαδή να εννοηθεί πως ο κ. Ζημιανίτης δεν υπεραμύνθηκε της απόφασης του Αρείου Πάγου για την επιλογή των επτά εισαγγελικών λειτουργών για τις θέσεις των εντεταλμένων της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας στην Ελλάδα.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ