Καταθέτουν σήμερα τα παιδιά που έχουν καταγγείλει κακοποίηση στην Κιβωτό του Κόσμου

Ώρα για εξηγήσεις: Καταθέτουν οι πρώτοι μάρτυρες - Εκτός από τις καταγγελίες για κακοποίηση και ασέλγεια, οι αρχές ξεκινούν έρευνα για την οικονομική διαχείριση της ΜΚΟ

Must Read

Εβδομάδα συνταρακτικών εξελίξεων είναι αυτή που άρχισε χθες, καθώς από σήμερα κιόλας οι εισαγγελείς ανηλίκων θα αρχίσουν να λαμβάνουν τις πρώτες καταθέσεις από παιδιά που έχουν καταγγείλει κακοποίηση κάθε είδους μέσα σε δομές της «Κιβωτού του Κόσμου» αλλά και από εργαζομένους σε αυτή!

Οταν κλείσει ο πρώτος κύκλος καταθέσεων, θα κληθούν να δώσουν εξηγήσεις τόσο ο ιδρυτής και «ψυχή» της ΜΚΟ πατέρας Αντώνιος Παπανικολάου όσο και οι τρεις συνεργάτες του που καταγγέλλονται για κακοποιητικές συμπεριφορές, καθώς και μέλη του διοικητικού συμβουλίου!

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φάκελος της υπόθεσης έχει ήδη αφαιρεθεί από το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων της Ασφαλείας και πλέον η έρευνα διενεργείται από τις εισαγγελείς ανηλίκων Αικατερίνη Κοπελάκη και Δάφνη Κυριακή Τσιχλή, οι οποίες έχουν αναλάβει το βαρύ έργο αξιολόγησης των καταγγελλόμενων περιστατικών.

 






Οι πρώτοι μάρτυρες

Μάλιστα, σήμερα αναμένεται να περάσουν το κατώφλι των εισαγγελικών λειτουργών οι πρώτοι μάρτυρες, μεταξύ των οποίων είναι παιδιά που έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς στις δομές της ΜΚΟ αλλά και εργαζόμενοι σε αυτές, προκειμένου να καταθέσουν όσα γνωρίζουν για τη φρικιαστική υπόθεση.

Την ίδια ώρα πληροφορίες κάνουν λόγο για την ύπαρξη ενός μάρτυρα που κατοικεί στο εξωτερικό και ο οποίος δήλωσε πρόθυμος να καταθέσει. Το πρόσωπο αυτό φέρεται ότι γνωρίζει πολλά, καθώς υπήρξε φιλοξενούμενος σε δομή της «Κιβωτού». Οι δύο εισαγγελικές λειτουργοί ερευνούν τη διάπραξη του κακουργήματος της κατάχρησης ανηλίκου σε ασέλγεια και του πλημμελήματος της σωματικής βλάβης σε βάρος αδύναμων, ενώ δεν αποκλείεται να προκύψουν στοιχεία που θα οδηγούν σε άλλες ποινικά κολάσιμες πράξεις.

Τα επόμενα βήματα της έρευνας θα καθοριστούν από τα στοιχεία που θα προκύψουν από τιςκαταθέσεις των μαρτύρων. Για παράδειγμα, αν κατατεθούν στοιχεία για άλλες πράξεις που ανάγονται στη σφαίρα της σεξουαλικής κακοποίησης, όπως παρενόχληση ή θωπείες, η Εισαγγελία θα αποφασίσει τον τρόπο ποινικής μεταχείρισης αυτού που καταγγέλλεται. Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. Σταύρο Μπαλάσκα, μόλις κλείσει ο πρώτος κύκλος καταθέσεων από πρώην τροφίμους των δομών της «Κιβωτού» και όσους έχουν να εισφέρουν στοιχεία για την υπόθεση, ενώπιον των εισαγγελέων θα βρεθούν ο πατέρας Αντώνιος και η σύζυγός του, πρεσβυτέρα Σταματία Γεωργαντή.

 






Εξηγήσεις για τις σοβαρές καταγγελίες κακουργηματικού χαρακτήρα θα κληθούν να δώσουν, εκτός από το ζευγάρι, οι τρεις εργαζόμενοι της οργάνωσης που καταγγέλλονται για σωματική κακοποίηση και κάποια από τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ.
Μέχρι στιγμής η Εισαγγελία έχει λάβει από τον Συνήγορο του Πολίτη τουλάχιστον 10 καταγγελίες από εργαζομένους και πρώην φιλοξενούμενους στην «Κιβωτό του Κόσμου», εκ των οποίων οι τρεις αφορούν περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης.

Η πρώτη κατάθεση για την ανατριχιαστική υπόθεση ήταν αυτή ενός 17χρονου φίλου του 19χρονου, που κατήγγειλε ότι έπεσε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης από τον πατέρα Αντώνιο. Ο συγκεκριμένος έτυχε να βρεθεί μπροστά σε ένα από τα καταγγελλόμενα περιστατικά και φέρεται ότι είπε στην κατάθεσή του πως ο 50χρονος ιερέας προσπάθησε να τον χρηματίσει για να μη μιλήσει!

Αλλες τέσσερις καταθέσεις στρέφονται κατά των τριών προσώπων που μεγάλωσαν μέσα στην «Κιβωτό του Κόσμου» και τα οποία βρίσκονται πλέον ψηλά στην ιεραρχία της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης. Τα συγκεκριμένα άτομα, τα οποία είχαν κερδίσει την εμπιστοσύνη του πατρός Αντωνίου, καταγγέλλονται μόνο για περιστατικά σωματικής κακοποίησης.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This