Το χρονικό του τέλους των τρομοκρατών: Τι σχεδίαζαν – Πώς η ΕΛ.ΑΣ. έφτασε στην εξάρθρωσή τους

Must Read

Ήθελαν να παγιδεύσουν με εκρηκτικά ασθενοφόρο για να σκοτώσουν αστυνομικούς πριν τη 17η Νοεμβρίου. Η τρίτη γενιά τρομοκρατών της «Επαναστατικής Αυτοάμυνας» εξαρθρώθηκε, σύμφωνα με αξιωματικούς της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της ΕΛ.ΑΣ, μετά τη σύλληψη δυο ανδρών και μιας γυναίκας μέσα στη γιάφκα της οργάνωσης στον Χολαργό, επί της οδού 17ης Νοεμβρίου.

Για τη συγκεκριμένη υπόθεση αναζητείται ακόμη ένας άνδρας, 46 ετών. Εκτός από τα τρία άτομα τα οποία συνελήφθησαν έγιναν έρευνες σε 17 σπίτια και προσήχθησαν ακόμη 15 άτομα τα οποία εξετάζονται για το εάν και σε ποιο βαθμό έχουν σχέση με την οργάνωση.

Πώς φτάσαμε στις συλλήψεις

Στις 21 Οκτωβρίου ο 41χρονος τρομοκράτης που συνελήφθη μαζί με τον 46χρονο συνεργό του έφτασε σε ένα κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στον Χολαργό. Κρατούσαν ένα καλάσνικοφ και αφού μπήκαν στο εσωτερικό του καταστήματος άρπαξαν 1.000 ευρώ.

Βγαίνοντας ο ένας πήγε να δώσει το πολεμικό τυφέκιο στον άλλον, ωστόσο αυτό εκπυρσοκρότησε τραυματίζοντας τον στο πόδι.

Στην ΕΛΑΣ σήμανε συναγερμός καθώς οι δράστες χρησιμοποίησαν καλάσνικοφ και φάνηκε γρήγορα πως δεν πρόκειται για απλούς κακοποιούς. Μετά την εξέταση του αίματος διαπιστώθηκε πως πρόκειται για έναν γνωστό αντιεξουσιαστή ο οποίος είχε απασχολήσει τις αρχές κατά το παρελθόν.

Ήταν ο βασικός διαχειριστής της κατάληψης GARE στην οδό Καλλιδρομίου στα Εξάρχεια αλλά και ένας από τους πιο βασικούς υποκινητές επεισοδίων. Από την έρευνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας της ΕΛΑΣ προέκυψε πως τα μέλη της οργάνωσης αναζήτησαν βοήθεια για τον τραυματία συνεργό τους.

Διαβάστε επίσης: Επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής! Τι ψάχνουν, ποιοι είναι, τι έδειξε η βαλλιστική;

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές ο 46χρονος επικοινώνησε με μια γιατρό στο Σεισμανόγλειο Νοσοκομείο για να της ζητήσει ιατρικές συμβουλές. Οι κινήσεις του καταγράφηκαν από κάμερες ασφαλείας του νοσοκομείου αλλά και από βίντεο από ένα φαρμακείο.

Από τότε οι αστυνομικοί άρχισαν να τους παρακολουθούν εκδίδοντας εντάλματα σύλληψης σε βάρος τους. Εντός της γιάφκας στον Χολαργό αλλά και σε αλλά 16 σπίτια βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 5 πολεμικά τυφέκια τύπου καλάσνικοφ, ένα εκ των οποίων έφερε γεμιστήρα με είκοσι οκτώ φυσίγγια
  • 1 υποπολυβόλο
  • 2 πυροβόλα πιστόλια (το ένα έφερε γεμιστήρα επτά φυσιγγίων και ένα φυσίγγιο στη θαλάμη),
  • 7 γεμιστήρες πολεμικού τυφεκίου, εκ των οποίων η μία έφερε είκοσι οκτώ (28) φυσίγγια ,
  • 18 φυσίγγια πυροβόλου όπλου 7.62mm
  • 53 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων,
  • 109 κυνηγετικά φυσίγγια, διόπτρα νυκτερινής σκόπευσης, σκοπευτικό πυροβόλου όπλου
  • 4 χειροβομβίδες δακρυγόνου CS
  • 3 πυροδοτικοί μηχανισμοί χειροβομβίδας,
  • 4 σώματα χειροβομβίδας,
  • 2 μοχλοί όπλισης χειροβομβίδας,
  • 2 τεμάχια ζελατινοδυναμίτιδα,
  • 6 κοινούς , εννέα ηλεκτρικούς και δύο αυτοσχέδιους ηλεκτρικοί πυροκροτητές.

Παράλληλα εντοπίστηκε:

  • 1 τεμάχιο εκρηκτικής ύλης (πιθανόν TNT) αλλά και δύο (2) φυσίγγια εκρηκτικής ύλης, πιθανόν ζελατινοδυναμίτιδα
  • 1 συσκευασία νιτρικής αμμωνίας των σαράντα κιλών (40kg),
  • πλήθος αυτοκόλλητων ασθενοφόρων και νοσοκομειακών οχημάτων,
  • φάρος ασθενοφόρου με σύστημα ραδιοσυχνοτήτων,
  • κάμερα, λέιζερ, ηχητικές συσκευές,
  • 2 συχνόμετρα για τον εντοπισμό ψηφιακών και αναλογικών σημάτων (συστήματα εντοπισμού ραδιοσυχνοτήτων),
  • 2 αλεξίσφαιρα γιλέκα πλήθος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας οχημάτων (4 αυτοκινήτων και 1 μοτοσικλέτας)
  • κινητό, φορητός υπολογιστής, κάμερες καταγραφής κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης (CCTV),
  • εκτυπωτής και πλαστικοποιητής,
  • κράνος μοτοσικλέτας,
  • πλήθος εργαλείων,
  • συσκευή ηλεκτρικής κένωσης (TAZER),
  • μεταλλική σιδερογροθιά,
  • πιεστικό μηχάνημα πλύσης –απολύμανσης χώρου,
  • μπουκάλι χλωρίνης,
  • ποσότητες ναρκωτικών ουσιών, ακατέργαστης ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης.

Δείτε επίσης: Οι τρομοκράτες ήθελαν… αίμα: «Ευτυχώς τους προλάβαμε, τα όπλα που είχαν σκοτώνουν»

Το ένα από τα καλάσνικοφ του εντοπίστηκε έχει ταυτοποιηθεί με εκείνο που χρησιμοποιήθηκε από την Οργάνωση Επαναστατικής Αυτοάμυνας στους πυροβολισμούς ατόμων κατά κεντρικών γραφείων του ΠΑΣΟΚ στις 25 Μαΐου του 2014 ανήμερα της διεξαγωγής των εκλογών, στους και στους πυροβολισμούς εναντίον της Πρεσβείας του Μεξικό στην Αθήνα στις 31 Ιουλίου του 2016.

Παράλληλα, οι τρομοκράτες είχαν χρησιμοποιήσει το ίδιο όπλο όταν πυροβόλησαν κατά των ΜΑΤ στις 10 Ιανουαρίου του 2017, τραυματίζοντας μάλιστα τότε ένα αστυνομικό, ενώ πυροβόλησαν και στις έξι Νοεμβρίου του ίδιου έτους πάλι κατά αστυνομικών στα Εξάρχεια.

Η συγκεκριμένη οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση με χειροβομβίδα κατά της πρεσβείας της Γαλλίας πριν την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα.

Η βασική γιάφκα των δραστών ήταν στην οδό Σκοπέλου στην Κυψέλη. Μετά τη ληστεία στον Χολαργό που πήρε άσχημη τροπή οι τρομοκράτες μετέφεραν τον οπλισμό από εκεί στον Χολαργό καθώς ένιωσαν ότι στενεύει γύρω τους ο κλοιός. Όταν οι αστυνομικοί της Αντιτρομοκρατικής μπήκαν στο διαμέρισμα στην Κυψέλη διαπίστωσαν πως είχαν καθαρίσει με….χλωρίνη τα πάντα για να σβήσουν τα ίχνη τους.

Το σχέδιο με το ασθενοφόρο

Οι αρχές δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις σημειώσεις που βρέθηκαν στη γιάφκα για να διαπιστώσουν σε ποιο σημείο ήθελα να χτυπήσουν αλλά και ποτέ (πιθανότατα ανήμερα της 17ης Νοεμβρίου).

Το βανάκι θα είχε πάνω το αυτοκόλλητο με το ασθενοφόρο και θα τοποθετούνταν δίπλα σε αστυνομικό στόχο η αστυνομική υπηρεσία.

Οι δράστες θα το είχαν παγιδεύσει με εκρηκτική ύλη και θα το άφηναν δίπλα σε ένστολους για να τους σκοτώσουν. Αφορμή σύμφωνα με αστυνομικές πηγές θα ήταν οι εκκενώσεις των καταλήψεων αλλά και η επέτειος της δολοφονίας του Αλεξάνδρου Γρηγορόπουλου.

Η μεταφορά τους στον Εισαγγελέα…

«Ζήτω η αναρχία, ζήτω η επανάσταση», φώναξαν το απόγευμα του Σαββάτου οι δυο συλληφθέντες, κατά τη μεταγωγή τους, στην Ευελπίδων. Οι δυο άνδρες επιτέθηκαν λεκτικά και κατά των δημοσιογράφων που ήταν παρόντες στο κτίριο 16 προκειμένου να καλύψουν την μεταφορά τους.

Στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον Ανακριτή προκειμένου να απολογηθούν αλλά πήραν προθεσμία για την Τρίτη. Οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν κατά των τεσσάρων αφορούν τα κακουργήματα:

  • των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού και κατ’ εξακολούθηση
  • της τρομοκρατικής οργάνωσης με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής εκρηκτικών υλών και
  • της διακεκριμένης περίπτωσης κατοχής όπλων

Επίσης, τα πλημμεληματικού βαθμού αδικήματα: της κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοχρησίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της προμήθειας και κατοχής ναρκωτικών.

Στα δικαστήριο βρέθηκαν για υποστήριξη των κατηγορουμένων και αλληλέγγυοι οι οποίοι φώναξαν συνθήματα υπέρ τους. Χθες το πρωί οδηγήθηκε στον εισαγγελέα και η 39χρονη γυναίκα, η οποία φέρεται να είναι σύντροφος του 46χρονου ο οποίος αναζητείται από τις αρχές ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης.

Η συγκεκριμένη γυναίκα αντιμετωπίζει κατηγορίες της παράβασης του νόμου περί όπλων καθώς βρέθηκαν στο σπίτι της μαχαίρια.

Το παρελθόν των δραστών…

Ο 41ετων άνδρας ο οποίος εντοπίστηκε από τις αρχές είχε συλληφθεί ξανά και το 2010 με τις κατηγορίες της συμμετοχής στον επαναστατικό αγώνα της Πολας Ρουπα και του Νίκου Μαζιώτη.

Ο κατηγορούμενος για τρομοκρατία φέρεται να διατηρούσε στενές επαφές με τον επικεφαλής της συγκεκριμένη τρομοκρατικής οργάνωσης. Το γεγονός πως μέσα στη γιάφκα εντοπίστηκε αμμωνιοδυναμίτιδα (ANFO) δείχνει πως οι δράστες ήθελαν να αφήσουν πίσω τους τα χτυπήματα με καλάσνικοφ και να περάσουν στο επόμενο επίπεδο αναβαθμίζοντας της δράση του: να θυμίσουν τον επαναστατικό αγώνα η την ομάδα λαϊκών αγωνιστών με τοποθέτηση βομβών.

Ο 46χρονος άνδρας ο οποίος αναζητείται είχε συλληφθεί κατά το παρελθόν για επίθεση κατά αστυνομικών με μολότοφ, για οπλοκατοχή αλλά και για ληστεία με άρωμα τρομοκρατίας. Ήταν ένας από τους βασικούς διαχειριστές της κατάληψης γκαρε στην οδό Καλλιδρομίου ενώ θεωρούνταν υποκινητής επεισοδίων στα Εξάρχεια.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This