Αποζημίωση που αγγίζει το ποσό των… 2.000.000 ευρώ επιδίκασε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Κέρκυρας στην οικογένεια ενός 15χρονου, ο οποίος κατέστη ανάπηρος από λάθη και παραλείψεις των γιατρών κατά τον τοκετό!
Χρειάστηκε να περάσουν 12 ολόκληρα χρόνια ώσπου να φτάσει στο τέλος του ο δικαστικός γολγοθάς που ανέβαινε η οικογένεια του άτυχου ανηλίκου, με μια απόφαση που αποτελεί δικαίωση, αλλά δεν απαλύνει το δράμα της καθημερινότητάς τους.
Το 2005, οι δυο γονείς περίμεναν με λαχτάρα να κρατήσουν στην αγκαλιά τους το αγγελούδι τους, που μόλις είχε έρθει στη ζωή. Όμως, τα μοιραία λάθη των γιατρών κατά τη διάρκεια του τοκετού είχαν ως αποτέλεσμα το νεογέννητο αγοράκι να υποστεί υποξική-ισχαιμική εγκεφαλοπάθεια, που έμελλε να οδηγήσει σε σπαστική τετραπληγία, η οποία θα το συνοδεύει εφ’ όρου ζωής.
Το 15χρονο -σήμερα- αγόρι εμφανίζει αναπηρία της τάξης του 85% και δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί ούτε στο όνομά του, ενώ η κατάστασή του δεν είναι αναστρέψιμη. Σύμφωνα με τις ιατρικές πραγματογνωμοσύνες δεν μπορεί να εκφραστεί, παρουσιάζει αδυναμία χρήσης των άνω άκρων και αυτόνομης καθιστής θέσης, εμφανίζει διαταραχή της όρασης και της ακοής, έχει δυσχέρεια στη σίτιση, επιληψία και, κατά συνέπεια, είναι απόλυτα εξαρτημένο από τους γονείς του.
Προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη για απόδοση ευθυνών
Το 2008, η οικογένεια προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, προκειμένου να αποδοθούν ευθύνες στους υπαίτιους και τον περασμένο Μάρτιο το δικαστήριο επιδίκασε αποζημίωση ύψους 1.069.300, η οποία μαζί με τους τόκους ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 2.064.125 ευρώ.
Η πολυπόθητη δικαστική απόφαση προσέφερε ανακούφιση στην ταλαιπωρημένη οικογένεια, με τον πατέρα του 15χρονου να τονίζει μιλώντας στο zougla.gr ότι «πολλοί γιατροί παραιτούνταν και δεν ήθελαν να γνωμοδοτήσουν. Τώρα νιώθουμε εν μέρει δικαιωμένοι που οι δικαστές είδαν την υπόθεση και κατάλαβαν ότι υπήρξε αμέλεια».
Την ίδια ώρα, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της οικογένειας, Νίκος Διαλυνάς, επισήμανε πως πρόκειται για σημαντική απόφαση, καθώς επιδικάστηκε η μεγαλύτερη αποζημίωση των τελευταίων 20 χρόνων για τετραπληγικό παιδί, ενώ τόνισε ότι οι δικαστές δεν επηρεάστηκαν από τους ισχυρισμούς περί «οικονομικής κρίσης» και αναγνώρισαν ότι ένα παιδί που έχει περιέλθει σε αυτή την τραγική κατάσταση δικαιούται σημαντικής αποζημιώσεως, για να συνεχίσει την υπόλοιπη ζωή του όσο το δυνατόν καλύτερα.