Σοβαρούς προβληματισμούς για τον τουρισμό και την εξέλιξη της φετινής περιόδου προκαλούν τα πρώτα στοιχεία για την επιβατική κίνηση του Απριλίου στο διεθνές αεροδρόμιο της Αθήνας. Παρά τη θετική εικόνα του πρώτου τετραμήνου, ο Απρίλιος σηματοδοτεί μια ανησυχητική στροφή, καθώς είναι ο πρώτος μήνας του 2026 που καταγράφει επιβράδυνση και αρνητικό πρόσημο στη διεθνή κίνηση. Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται άμεσα στο δυσμενές κλίμα που έχει διαμορφωθεί από την πολεμική σύρραξη στο Ιράν και τη γενικότερη γεωπολιτική αστάθεια στη Μέση Ανατολή, επηρεάζοντας τη ροή των ξένων επισκεπτών προς τη χώρα μας.
Η ακτινογραφία της κίνησης και η ανθεκτικότητα του εσωτερικού
Σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, η διεθνής επιβατική κίνηση τον Απρίλιο υποχώρησε οριακά κατά 0,9% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2025, αντανακλώντας την επιφυλακτικότητα των διεθνών ταξιδιωτών λόγω των πολεμικών εξελίξεων. Αντίθετα, η εγχώρια κίνηση εμφανίζεται ιδιαίτερα ενισχυμένη, σημειώνοντας άνοδο 6,1%. Σε επίπεδο τετραμήνου, το αεροδρόμιο διατηρεί το θετικό του πρόσημο με συνολικά 9,02 εκατομμύρια επιβάτες, ωστόσο η υστέρηση του ρυθμού ανάπτυξης τον τελευταίο μήνα σε σχέση με το ξεκίνημα του έτους αποτελεί μια σαφή προειδοποίηση για το τι μπορεί να ακολουθήσει τους μήνες αιχμής.

Η κρίση στα καύσιμα και οι απειλές για περικοπές δρομολογίων
Πέρα από τα γεωπολιτικά και τα τοπικά ζητήματα, ο κλάδος βρίσκεται αντιμέτωπος με το οξύ πρόβλημα της τροφοδοσίας καυσίμων. Ο επικεφαλής της Ryanair, Μάικλ Ο’ Λίρι, προειδοποίησε για το ενδεχόμενο μαζικών ακυρώσεων πτήσεων και σημαντικών αυξήσεων στις τιμές των εισιτηρίων, εάν συνεχιστούν οι ελλείψεις κατά το δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου. Ήδη, μεγάλες εταιρείες χαμηλού κόστους προχωρούν σε μειώσεις στη χωρητικότητα των αεροσκαφών τους, γεγονός που δημιουργεί ένα εκρηκτικό κοκτέιλ ακρίβειας και περιορισμένης προσφοράς για τους ταξιδιώτες στην καρδιά της τουριστικής σεζόν.
Δείτε επίσης:
- Ελλάδα σε τεντωμένο σχοινί: Πόσο αντέχει η οικονομία σε ένα νέο γεωπολιτικό σοκ;
- Τι σημαίνουν για τον ελληνικό τουρισμό οι ελλείψεις σε αεροπορικά καύσιμα

