Σε ένα εκτεταμένο και καλά οργανωμένο «σαφάρι» στους δρόμους της Αττικής προχώρησε η Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής, στο πλαίσιο των διαρκών προσπαθειών της για την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας. Η ειδική αυτή εξόρμηση, η οποία κάλυψε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, ξεκίνησε τις πρώτες πρωινές ώρες της 28ης Μαΐου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, με τη δυναμική συμμετοχή αστυνομικών των Ομάδων Ελέγχου και Πρόληψης Τροχαίων Ατυχημάτων (Ο.Ε.Π.Τ.Α.), καθώς και των κατά τόπους Τμημάτων Τροχαίας της Γ.Α.Δ.Α.
Χιλιάδες έλεγχοι αλκοολομέτρησης και αυτόφωρες συλλήψεις
Το βάρος των ελέγχων έπεσε κατά κύριο λόγο στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, με τα συνεργεία της Τροχαίας να πραγματοποιούν συνολικά 21.126 ελέγχους αλκοολομέτρησης. Από το σύνολο των αλκοτέστ, οι αρχές προχώρησαν στη βεβαίωση 195 σχετικών παραβάσεων.
Παράλληλα, οδηγήθηκαν στο αυτόφωρο δέκα οδηγοί, καθώς εντοπίστηκαν να κινούνται στους δρόμους με ποσοστό αλκοόλ στο αίμα τους που ξεπερνούσε το 0,60 mgr/l, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τόσο τη δική τους ζωή όσο και των υπόλοιπων χρηστών του οδικού δικτύου. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το ποσοστό των θετικών δειγμάτων ήταν ιδιαίτερα χαμηλό, καθώς περιορίστηκε στο 0,92% επί του συνόλου των ελέγχων.
Βροχή τα πρόστιμα για επικίνδυνες παραβάσεις και εκατοντάδες ακινητοποιήσεις οχημάτων
Πέρα από τα αλκοτέστ, οι αστυνομικοί βεβαίωσαν 5.786 παραβάσεις για μια σειρά από άλλες οδηγικές συμπεριφορές που συνδέονται άμεσα με την πρόκληση σοβαρών ατυχημάτων. Ανάμεσα σε αυτές ξεχώρισαν η υπέρβαση των ορίων ταχύτητας, η μη χρήση προστατευτικού κράνους από δικυκλιστές, η επικίνδυνη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση, η παραβίαση των ερυθρών σηματοδοτών, καθώς και η οδήγηση χωρίς τη σχετική άδεια ικανότητας.
Η αυστηρότητα των αρχών αποτυπώθηκε και στα διοικητικά μέτρα που επιβλήθηκαν στο σημείο των ελέγχων. Συνολικά 487 οχήματα ακινητοποιήθηκαν, εκ των οποίων τα 148 χρειάστηκε να μεταφερθούν με γερανό της αστυνομίας. Παράλληλα, οι άνδρες της Τροχαίας αφαίρεσαν 612 άδειες ικανότητας οδήγησης και 265 άδειες κυκλοφορίας, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα μηδενικής ανοχής στους παραβάτες.
Από την πλευρά της, η ηγεσία της Τροχαίας ξεκαθαρίζει ότι οι στοχευμένοι έλεγχοι, με έμφαση στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, πρόκειται να συνεχιστούν με την ίδια ακριβώς ένταση και το επόμενο διάστημα.
Δείτε επίσης:
- Κάμερες AI: Οδηγοί καταγγέλλουν λάθος πρόστιμα της Τροχαίας – «Φορούσα ζώνη και με έγραψαν»
- Κόρινθος: Χειροπέδες σε 26χρονη που «κάρφωνε» τα μπλόκα της Τροχαίας μέσω Viber







