3-7-2020

Η ευρωπαϊκή επιτροπή τσακίζει την μαϊμού φέτα της Ισλανδίας!

Η γενικευμένη χρήση του ονόματος «φέτα» από την ισλανδική εταιρεία γαλακτοκομικών «MS» με έδρα το Ρέικιαβικ, έχει προκαλέσει όπως είναι φυσικό ελληνικές αντιδράσεις, καθώς ένα αναγνωρισμένο κοινοτικό προϊόν ΠΟΠ φαίνεται να μην έχει την ευρωπαϊκή προστασία που θα έπρεπε. Ωστόσο, ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Janusz Wojciechowski, φαίνεται να βάζει τα πράγματα στη θέση τους.

Αναφορικά με το κατά πόσο είναι νόμιμη η χρήση του ονόματος «Φέτα» από την ισλανδική εταιρεία η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δια του επιτρόπου κ. Wojciechowski τονίζει:

«η προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) «φέτα» [..] προστατεύεται από οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση εμπορική χρήση της ονομασίας· από κάθε κατάχρηση, απομίμηση ή επίκληση· από οποιαδήποτε άλλη ψευδή ή παραπλανητική ένδειξη όσον αφορά την προέλευση, την καταγωγή, τη φύση ή τις ουσιαστικές ιδιότητες του προϊόντος και από κάθε άλλη πρακτική ικανή να παραπλανήσει τον καταναλωτή όσον αφορά την πραγματική καταγωγή του προϊόντος».

Μία σαφώς θετική εξέλιξη για τη χώρα μας, που οφείλεται στην πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκου (Φραγκούλη), ο οποίος με γραπτή ερώτηση- παρέμβαση, πίεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει θέση.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος καταλήγει αναφορικά με τους Ισλανδούς: «Οι υπηρεσίες της Επιτροπής έχουν επικοινωνήσει με τις ισλανδικές αρχές για να διερευνήσουν τις ανωτέρω καταγγελίες και, εάν αυτές είναι βάσιμες, να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για να επιβάλουν την προστασία της ΓΕ του προϊόντος «φέτα» της ΕΕ, όπως προβλέπεται στο πλαίσιο της διμερούς συμφωνίας».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελένη Παπαδοπούλου
Ελένη Παπαδοπούλου
Σάββας Καλεντερίδης
Σάββας Καλεντερίδης

ΔΗΜΟΦΙΛΗ