Τον έντονο προβληματισμό του για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα τις τελευταίες ημέρες εξέφρασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και Παθολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών Χαράλαμπος Γώγος και τόνισε πως καθοριστικό ρόλο στην πορεία της πανδημίας θα έχουν οι έλεγχοι, οι οποίοι πρέπει να είναι στοχευμένοι, ειδικά στα νησιά.
«Τα δεδομένα που έχουμε μέχρι στιγμής είναι ότι ο αριθμός των θετικών εισαγομένων κρουσμάτων είναι χαμηλός. Σε κάθε περίπτωση, οι συμπτωματικοί υποβάλλονται σε τεστ. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποκρύπτονται κρούσματα» διευκρίνισε.
Στη συνέχεια, εξήγησε ότι ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων είναι αποτέλεσμα της μη συμμόρφωσης των πολιτών στα μέτρα, αν και οι επιστήμονες έκρουαν εδώ και ημέρες τον κώδωνα του κινδύνου.
Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες
«Δεν έγινε καλή συμμόρφωση του πληθυσμού στις οδηγίες. Η αύξηση των μέτρων έχει να κάνει με τη μη τήρηση των προηγούμενων. Προέχει να καταλάβουν όλοι ότι η τήρηση των νέων μέτρων είναι αναγκαία για να σπάσει η διασπορά του ιού. Είμαστε σε δύσκολο σημείο, η κατάσταση βρίσκεται στο ”κόκκινο”» ανέφερε ο καθηγητής.
Ο κ. Γώγος τόνισε ότι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα είναι η χρήση μάσκας, ιδιαίτερα από όσους γυρίζουν από τις διακοπές και έρχονται σε επαφή με άτομα που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες.
«Πρέπει να απομακρυνθούν από άτομα του περιβάλλοντός τους που είναι ευάλωτες ομάδες και να κάνουν καθολική χρήση μάσκας. Αν η μάσκα υιοθετηθεί σε καθολική κλίμακα στη χώρα, νομίζω ότι είναι η μόνη λύση» πρόσθεσε ο καθηγητής.
Όσον αφορά τις περιοχές που είναι στο «κόκκινο», ο κ. Γώγος επισήμανε ότι υπάρχει πιθανότητα να ληφθούν επιπλέον μέτρα σε περίπτωση που η κατάσταση το απαιτεί.
Μαγιορκίνης: Ανησυχία για τα ορφανά κρούσματα
Τα ορφανά κρούσματα που προέρχονται από αλυσίδες μετάδοσης οι οποίες δεν είναι κατανοητές προκαλούν έντονη ανησυχία για την πορεία της πανδημίας στη χώρα στον επίκουρο καθηγητή Υγιεινής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Γκίκα Μαγιορκίνη, που είναι και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων.
Όπως εξήγησε, από τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρατίθενται καθημερινά προκύπτουν περισσότερα από 50 ορφανά κρούσματα ανά ημέρα, δηλαδή κρούσματα που δεν έχουν προκύψει ούτε από τη διαδικασία της ιχνηλάτησης των επαφών των ήδη επιβεβαιωμένων ούτε από άτομα που έκαναν οικειοθελώς το τεστ ή εντοπίστηκαν με τυχαία δειγματοληψία.
Σε ό,τι αφορά τα νέα μέτρα που αποφασίστηκαν για την αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, ο κ. Μαγιορκίνης επισήμανε ότι σκοπός είναι να συρρικνωθούν και να σταθεροποιηθούν τα κρούσματα.
«Στα μέσα και προς το τέλος της άλλης εβδομάδας θα θέλαμε να δούμε, μετά τη λήψη και των νέων μέτρων, κάτω από 200 κρούσματα σταθερά» είπε. Τέλος, εξήγησε ότι η χρήση μάσκας καθίσταται ένα από τα πιο σημαντικά ατομικά μέτρα, ειδικά από άτομα που επέστρεψαν πρόσφατα από τις διακοπές τους, ενώ αναφέρθηκε και σε έναν πιθανό εμβολιασμό τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο.
Υπενθυμίζεται ότι την Κυριακή κλιμάκια της Περιφέρειας Αττικής και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών διενήργησαν περισσότερους από 300 επιδημιολογικούς ελέγχους σε ταξιδιώτες που επέστρεψαν στα λιμάνια Πειραιά και Ραφήνας, με τα αποτελέσματα να είναι στο σύνολό τους αρνητικά.