Δευτέρα 14/6/2021

Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών: Υπενθύμιση προληπτικών μέτρων ενόψει καύσωνα

Στην υπενθύμιση των προληπτικών μέτρων προς αποφυγή συνεπειών προχώρησε ο ΙΣΑ ενόψει του καύσωνα, προφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό τους πολίτες. 

Όπως επεσήμανε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, οι πολίτες θα πρέπει αυτές τις ημέρες που η θερμοκρασία θα χτυπήσει «κόκκινο» να αποφεύγουν την έκθεση στον ήλιο και να προτιμούν δροσερούς και σκιασμένους χώρους. «Σε περίπτωση αναγκαστικής έκθεσης στον ήλιο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται καπέλο ή γενικά κάλυμμα κεφαλής. Η ένδυση να αποτελείται κατά προτίμηση από λεπτά, ευρύχωρα, ανοιχτόχρωμα, κυρίως βαμβακερά ενδύματα» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Ο ΙΣΑ επισημαίνει πως πρέπει να αποφεύγεται η σωματική κόπωση και η εργασία τις θερμές ώρες της ημέρας, ενώ παράλληλα τονίζεται η σημασία της λήψης άφθονου δροσερού νερού, φυσικών χυμών και ελαφράς, μη λιπαρής, αλατισμένης τροφής, κατανεμημένης σε μικρά συχνά γεύματα.

Στο πλαίσιο της έκδοσης των προληπτικών μέτρων, ο ΙΣΑ αναφέρει ότι οι πολίτες θα πρέπει να κάνουν συχνά δροσερά ντουζ και να τοποθετούν ψυχρά επιθέματα προς αποφυγή συνεπειών στην υγεία.

«Οι ευρισκόμενοι σε φαρμακευτική αγωγή και ιδίως όσοι λαμβάνουν διουρητικά, ηρεμιστικά, αντιυπερτασικά, αντιϊσταμινικά, Β’ αναστολείς κ.λ.π. φάρμακα πρέπει να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους θεράποντες γιατρούς τους, προκειμένου να λαμβάνουν τις ανάλογες οδηγίες» αναφέρεται στη συνέχεια, ενώ όπως τονίζεται, οι πολίτες που πάσχουν από νοσήματα του καρδιαγγειακού, κεντρικού νευρικού και αναπνευστικού συστήματος, οι διαβητικοί, νεφροπαθείς, αλκοολικοί, καθώς και οι πάσχοντες από πάσης φύσεως βαρέα νοσήματα οφείλουν να βρίσκονται σε διαρκή επαφή με τους γιατρούς τους.

Όσον αφορά στους κατοίκους της Αθήνας, εκείνοι οφείλουν να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις περιοχές του κέντρου, που διακρίνονται από υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση και αυξημένη κυκλοφορία.

Τέλος, ο ΙΣΑ τονίζει ότι οι ευπαθείς ομάδες πληθυσμού είναι τα βρέφη, τα παιδιά προσχολικής ηλικίας, οι υπερήλικες καθώς και οι εργάτες, αγρότες, αθλητές κ.λ.π. Κατά συνέπεια, ιδίως αυτοί, αλλά και όλοι οι υπόλοιποι, οφείλουν να επικοινωνήσουν αμέσως με το γιατρό τους ή τις υγειονομικές αρχές, εφόσον εμφανίσουν και το παραμικρό σύμπτωμα που ενδεχομένως να είναι αποτέλεσμα των καιρικών συνθηκών, όπως ζάλη, κεφαλαλγία, ίλιγγο, υπνηλία, διαταραχές συμπεριφοράς, ναυτία, εμετούς, κράμπες κ.λ.π

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ