Έρευνα: Γυναίκες, μορφωμένες και συνομωσιολόγοι που αυξάνονται από τα…δεξιά οι αρνητές της μάσκας και του εμβολίου!

Must Read

Μέρα με την μέρα, το παγκόσμιο κίνημα των αρνητών της πανδημίας που βρίσκει έδαφος και στη χώρα μας, οι αντιδράσεις για τη χρήση μάσκας σε δημόσιους χώρους και η καχυποψία για το εμβόλιο, γιγαντώνονται, προκαλώντας έντονο προβληματισμό, αλλά και οργή σε υγειονομικές αρχές και επιστήμονες.

Ήδη σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις από αρνητές-υποστηρικτές του κινήματος της αντι-μάσκας και δη στα σχολεία, ενώ δάσκαλοι κατήγγειλαν ότι δέχτηκαν ακόμη και απειλές μέσα από τα social media.

Χαρακτηριστικές είναι και οι δηλώσεις που έκανε προ ημερών ο πρόεδρος
της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικινής μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

«Απειλούν ότι θα στραφούν ακόμη και με ένδικα μέσα κατά εκπαιδευτικών που θα προσπαθήσουν να φορέσουν τη μάσκα στα παιδιά τους», είπε ο κ. Κικίνης αναφορικά με επιστολές που φτάνουν σε εκπαιδευτικούς.

Εν τω μεταξύ, προβληματισμό που γιγαντώνει τη δύναμη και τη φωνή του αντιεμβολιαστικού κινήματος, προκαλεί η διακοπή των κλινικών μελετών του εμβολίου της της AstraZeneca κατά του κορωνοϊού.

Οποιαδήποτε χρήση τους αποτελεί κίνδυνο

Οι παρενέργειες που προκάλεσαν οι δοκιμές του εμβολίου της Οξφόρδης σε έναν εθελοντή πυροδοτούν νέες αντιδράσεις και δημιουργούν την πεποίθηση στους αντιδραστικούς επί των εμβολίων κύκλους, πως οποιαδήποτε χρήση τους αποτελεί κίνδυνο για τον εκάστοτε ασθενή.

Εξάλλου, εδώ και μήνες διεξάγεται μία ανταγωνιστική διελκυστίνδα μεταξύ χωρών και ακαδημαϊκών ιδρυμάτων για την πρωτοπορία στην παρασκευή του εμβολίου. Αυτή όμως η βιασύνη προκαλεί ανεπιθύμητες επιπλοκές και ανησυχεί ολόκληρες κοινωνίες.

Γονείς, ηλικιωμένοι και άλλες ευπαθείς ομάδες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το γεγονός ότι ενδέχεται να «αναγκαστούν» να κάνουν χρήση ενός εμβολίου που δεν έχει δοκιμαστεί στην πράξη και που σε κάθε περίπτωση θα αποτελέσει στοίχημα για όποιον γενναίο αποφασίσει να το κάνει.

Το δίλημμα για εκατομμύρια πολίτες σε όλο τον κόσμο είναι σαφές: Από τη μία υπάρχει ο κίνδυνος της διασποράς του ιού και από την άλλη είναι ζωντανή η αμφιβολία όχι μόνο για τη δραστικότητά του αλλά και ανεπιθύμητες επιπτώσεις στη λειτουργία του οργανισμού. Προφανώς, πρόκειται για ένα ερώτημα στο οποίο όλοι κάποια στιγμή θα κληθούν να απαντήσουν.

Το προφίλ των αρνητών

Γυναίκες στα 50 τους, μορφωμένες, που υποστηρίζουν το κίνημα των «Κίτρινων Γιλέκων» και τον αμφιλεγόμενο ειδικό Ντιντιέ Ραούλ και που θα αρνηθούν να κάνουν εμβόλιο για τον κορωνοϊό ακόμη κι αν διατεθεί στο κοινό, είναι το προφίλ των αρνητών χρήσης μάσκας στη Γαλλία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Περιγράφουν επίσης τους εαυτούς τους ως ελεύθερους στοχαστές, που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει πάρα πολύ στη ζωή τους, είναι δύσπιστοι απέναντι στους δημόσιους θεσμούς και συχνά υποστηρίζουν θεωρίες συνωμοσίας.

Γαλλικό thinktank, το Ιδρυμα Jean-Jaurès, διαπιστώνει πως οι «αρνητές της μάσκας» προέρχονται από όλο το πολιτικό φάσμα, με τα αποτελέσματα της έρευνας να δείχνουν μια μικρή τάση προς τα δεξιά.


Ο Αντουάν Μπριστιέλ, καθηγητής Κοινωνικών Επιστημών που πραγματοποίησε τη μελέτη, δήλωσε ότι εξέτασε μια σειρά ομάδων κατά της μάσκας στο Facebook και πως τα ευρήματά του βασίστηκαν σε πάνω από 1.000 απαντήσεις σε ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο. Τα ευρήματα προέκυψαν έπειτα από μια διαδήλωση στο Παρίσι από «αρνητές της μάσκας» στα τέλη Αυγούστου, στην οποία εκατοντάδες διαδηλωτές φώναζαν « liberté, liberté».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This