Προειδοποιούν το υπουργείο Δικαιοσύνης οι δικηγόροι να μην ψηφίσει την υποχρεωτική διαμεσολάβηση, ένα μέτρο το οποίο ανέστειλε ο προηγούμενος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου για ένα χρόνο, μετά τις σφοδρές αντιδράσει τους αλλά και της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Ο θεσμός της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης, αφορά στις διατάξεις εκείνες που έχουν ήδη ψηφιστεί και επιβάλλουν για σειρά αστικών υποθέσεων υποχρεωτικά να προσφεύγουν οι πολίτες σε διαμεσολάβηση και μόνον όταν αυτή αποτύχει να πηγαίνουν στα δικαστήρια. Η αρχική ψήφισή του είχε προκαλέσει πόλεμο του τότε υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή με δικηγόρους και δικαστές. Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ο διάδοχός του Μιχ. Καλογήρου, ένα από τα πρώτα πράγματα που έκανε ήταν να αναστείλει την εφαρμογή του μέτρου έως τις 16 Σεπτεμβρίου του 2019. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να ξαναβρεθεί τρόπος επικοινωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δικηγόρων- δικαστών.
Η Διοικητική Ολομέλεια
Η αναστολή του θεσμού έγινε με τροπολογία την οποία κατέθεσε ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου το περασμένο καλοκαίρι μετά και την γνωμοδότηση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου η οποία κατά πλειοψηφία ετάχθη κατά αλλά και τις έντονες αντιδράσεις των δικηγόρων προκειμένου, όπως τονίζει ο υπουργός, να υπάρξει πληρέστερη επεξεργασία για την εφαρμογή του θεσμού. Στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφερόταν η αναστολή του μέτρου και τα επιχειρήματα για την αναστολή του θεσμού της υποχρεωτικής διαμεσολάβησης διότι η προαιρετική ισχύει.
«Η αναστολή αυτή επιβάλλεται κατόπιν της γνωμοδότησης 34/2018 της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου και προκειμένου να υπάρξει καλύτερη προετοιμασία των σχετικών διαδικασιών, καθώς και διαβούλευση με τους ενδιαφερόμενους φορείς για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του νόμου. Η προαιρετική διαμεσολάβηση του Ν.4512/2018, που βρίσκεται ήδη σε ισχύ, προσφέρει τη δυνατότητα στους πολίτες να επιλύσουν συναινετικά όλες τις αστικές και εμπορικές διαφορές ιδιωτικού δικαίου, ενώ ταυτόχρονα διασφαλίζεται η παρουσία του δικηγόρου τους για την απόλυτη νομική προστασία τους. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενεργεί με γνώμονα την ασφάλεια του δικαίου και την παροχή ενός ποιοτικού και λειτουργικού πλαισίου που θα συντελέσει αποτελεσματικά στην προώθηση του διεθνώς επιτυχημένου τρόπου εναλλακτικής επίλυσης διαφορών και θα δικαιώσει τις προσδοκίες που καλλιεργήθηκαν από την εισαγωγή του στο δικαιϊκό μας σύστημα αποκλειστικά στην υποχρεωτικότητα της υπαγωγής στη διαδικασία της διαμεσολάβησης».
Έναν χρόνο μετά
Τώρα, όμως, ο χρόνος της αναστολής εκπνέει και οι δικηγόροι προειδοποιούν την κυβέρνηση για άμεση νομοθετική ρύθμιση: «Το δικηγορικό σώμα κατ’ επανάληψη έχει ταχθεί υπέρ των εναλλακτικών μορφών επίλυσης των διαφορών, η υπαγωγή στις οποίες, όμως, θα πρέπει να είναι εκούσια. Δεν νοείται υποχρεωτικότητα υπαγωγής σε ένα θεσμό, στον οποίο η βούληση των μερών αποτελεί το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του. Με την έναρξη του νέου δικαστικού έτους λήγει η αναστολή ισχύος των διατάξεων περί υποχρεωτικής υπαγωγής στη διαμεσολάβηση του ν. 4512/2018. Καθίσταται ως εκ τούτου αναγκαία η άμεση νομοθετική ρύθμιση του ζητήματος, μετά την αριθ. 34/2018 απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, που έκρινε ως αντισυνταγματική και αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης, όπως εισήχθη με τον άνω νόμο».