Ορόσημο ο Σεπτέμβρης για τον κορωνοϊό – «Εύκολο μέτρο» η καθολική χρήση μάσκας σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης

Must Read

Τον κώδωνα του κινδύνου σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας έκρουσε για μια ακόμη φορά ο καθηγητής του Ιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος, σημειώνοντας ότι ο Σεπτέμβριος είναι «κρίσιμος μήνας – είμαστε σε συναγερμό».

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι ο αριθμός των κρουσμάτων την περασμένη Πέμπτη (372) ήταν απρόσμενος σε σύγκριση με τις προηγούμενες ημέρες. «Σίγουρα, ο αριθμός είναι μεγάλος και θα δούμε τι θα συμβεί και τις προσεχείς ημέρες» τόνισε και σημείωσε ότι ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος μήνας στην εξέλιξη της πανδημίας, καθώς μετά θα μπούμε σε κλειστούς χώρους.

«Είμαστε σε εγρήγορση, σε φάση συναγερμού. Πρέπει να τηρούμε τη συμμόρφωση με τα μέτρα και να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να ‘σπάσουμε’ τη διασπορά».

«Εύκολο μέτρο» η καθολική χρήση μάσκας, στο 95% η προστασία της

Αναφερόμενος στην καθολική χρήση μάσκας, ο κ. Γώγος τόνισε ότι αποτελεί ένα εύκολο μέτρο σε περίπτωση μεγάλης έξαρσης των κρουσμάτων, ωστόσο τα τωρινά επιδημιολογικά δεδομένα στη χώρα δε δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση. «Είναι πολύ καλό μέτρο και πρέπει να το έχουμε πάντα υπόψη».

«Με τα δεδομένα που υπάρχουν, την προστατευτική δράση της μάσκας που φαίνεται όταν τη φορούν όλοι σε έναν συγκεκριμένο χώρο, υπάρχει πολύ μεγάλη προστασία σε βαθμό που μπορεί να φτάσει και το 95%».

Ο κ. Γώγος τόνισε ότι θα πρέπει να υπάρχει και απόσταση αλλά να τηρούνται και όλοι οι κανόνες ασφαλείας, πέραν της μάσκας, προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί η μετάδοση του ιού.

«Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω, μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ολόκληρο το σχολείο»

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχουν ληφθεί για τα σχολεία, ο κ. Γώγος τόνισε ότι είναι δυναμικά και ενδεχομένως να αλλάξουν ανάλογα με την εικόνα της πανδημίας στη χώρα.
«Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξουν τα μέτρα στα σχολεία – είναι δυναμικά. Παρακολουθούμε στενά τα δεδομένα» κατέληξε.

Για την περίπτωση που εμφανιστεί κρούσμα κορωνοϊού σε σχολική αίθουσα, ο κ.Γώγος είπε: «Μέχρι δύο κρούσματα σε ένα σχολείο, θα μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία του. Αν έχουμε τρία κρούσματα και πάνω μπορεί να χρειαστεί να κλείσει ακόμη και ολόκληρο συγκρότημα».

Σχετικά με τη μετάδοση του ιού από τα παιδιά, ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε πως σύμφωνα με μελέτες τα παιδιά κάτω των 10 ετών μεταδίδουν με πολύ χαμηλό ποσοστό τον ιό και δε νοσούν βαριά, ενώ τα παιδιά άνω των 14 ετών μεταδίδουν όπως οι ενήλικες. «Η προσπάθεια γίνεται τα παιδιά να είναι σε συγκεκριμένη τάξη, ώστε, ακόμη και αν εμφανιστεί κρούσμα, να μπορούμε γρήγορα να το ιχνηλατήσουμε».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This