Τρίτη 22/6/2021

Νέα ψηφιακή πλατφόρμα βάζει τέλος στη «χαρτούρα» των προεδρικών διαταγμάτων και των υπουργικών αποφάσεων

Νέα ειδική ψηφιακή πλατφόρμα ετοιμάζει το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με σκοπό να περιορίσει στο ελάχιστο το «χαρτομάνι» που συνοδεύει τις διάφορες υπουργικές αποφάσεις και τα προεδρικά διατάγματα.   

Ειδικότερα, η συγκεκριμένη πλατφόρμα θα επιτρέπει την ηλεκτρονική διακίνηση σχεδίων προεδρικών διαταγμάτων και υπουργικών αποφάσεων μεταξύ των αρμοδίων Υπουργείων, του Νομικού Γραφείου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, της Γενικής Γραμματείας Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, αλλά και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στο εξής, τα σχέδια διαταγμάτων που αποστέλλονται προς επεξεργασία προς το Συμβούλιο της Επικρατείας, τα στοιχεία που κατά νόμο τα συνοδεύουν και η σχετική γνωμοδότηση του Δικαστηρίου θα διακινούνται αποκλειστικά με τη χρήση Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) που διατίθενται στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το Ελληνικό Δημόσιο, καθώς και του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων της Διοικητικής Δικαιοσύνης (ΟΣΔΔΥ ΔΔ).

Τα σχέδια των διαταγμάτων, τα κρίσιμα στοιχεία που τα συνοδεύουν και το αντίγραφο της γνωμοδότησης του Δικαστηρίου που αποστέλλεται στη Διοίκηση θα πρέπει να φέρουν προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή.

Έγχαρτη μορφή

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεδομένης της υποχρέωσης της Διοίκησης να παρέχει στους δικαστικούς λειτουργούς και υπαλλήλους που υπηρετούν στο Δικαστήριο πλήρη πρόσβαση στις πληροφορίες και στα έγγραφα που είναι αναγκαία για την επεξεργασία των διαταγμάτων, ορίζεται ρητώς ότι η Διοίκηση οφείλει να αποστέλλει σε έγχαρτη μορφή οποιοδήποτε στοιχείο κρίνει σκόπιμο ο αρμόδιος δικαστικός λειτουργός του Συμβουλίου της Επικρατείας και το οποίο λόγω της φύσης του, είναι αναγκαίο για την επεξεργασία του σχεδίου.

Ενόψει της υλοποίησης της ειδικής ψηφιακής πλατφόρμας, το υπουργείο Δικαιοσύνης προωθεί ρυθμίσεις καθώς, όπως αναφέρεται στο σχετικό νομοσχέδιο, είναι απαραίτητο να τροποποιηθούν οι σχετικές διατάξεις του π.δ. 18/1989.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ