Τρίτη 18/5/2021

Βατόπουλος και Σαρηγιάννης προειδοποιούν: «Μάσκες παντού, αλλιώς τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν τα 2.000 ημερησίως!»

Τη χρήση της μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους στη χώρα μας προτείνουν οι επιστήμονες ως ένα «ανώδυνο» μέτρο, προκειμένου να μη φτάσουν σε εφιαλτικά επίπεδα τα κρούσματα του κορωνοϊού, αγγίζοντας τις 2.000 περιπτώσεις ημερησίως!

Οι ειδικοί προειδοποιούν ήδη ότι, αν δεν ληφθούν μέτρα, η κατάσταση με την εξάπλωση του ιού θα ξεφύγει και δεν αναμένεται να βελτιωθεί, ειδικά στην Αττική, καθώς συνεχώς αυξάνονται τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι, ενώ ο χειμώνας και η εποχική γρίπη είναι προ των πυλών.

«Ήδη έχει χτυπήσει το καμπανάκι, ήδη οι μονάδες αρχίζουν και γεμίζουν, ήδη έχουμε συρροές συνέχεια, έχουμε κρούσματα σε πυκνοκατοικημένες περιοχές, κυκλοφορούν ανάμεσά μας πολλοί ασυμπτωματικοί που δεν ξέρουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι. Κάποια στιγμή θα γίνει -και αρκετά σύντομα- η χρήση μάσκας μέσα κι έξω, είναι δική μου εκτίμηση», δήλωσε ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό.

Όπως αποκάλυψε, στην επιτροπή των ειδικών έχουν γίνει συζητήσεις για μέτρα όπως η καθολική χρήση μάσκας, χωρίς, ακόμη, να έχει ληφθεί απόφαση. Πρόσθεσε δε ότι η χρήση της μάσκας παντού θα προσφέρει στους πολίτες – κυρίως σε ψυχολογικό επίπεδο. Σχετικά με την αύξηση των διασωληνωμένων, είπε ότι εκεί φαίνεται η «έκρηξη» της επιδημίας, ενώ οι θάνατοι δεν έχουν ξεφύγει στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες. Ο καθηγητής προέτρεψε τις ευπαθείς ομάδες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις και, δίνοντας μια γενικότερη συμβουλή, είπε ότι «πρέπει να προφυλάξουμε τον εαυτό μας και να τηρούμε τα μέτρα ευλαβικά».

Τρομακτικές διαστάσεις

Τις τρομακτικές διαστάσεις της εξέλιξης της πανδημίας, εφόσον δεν τηρούνται τα μέτρα και δεν ληφθούν περισσότερα, όπως η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους, παρουσίασε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

«Σύμφωνα με τους έως σήμερα υπολογισμούς και με τα μέτρα που ισχύουν σήμερα, ο αριθμός θα κυμαίνεται στα 300+ κάθε μέρα έως το τέλος του Οκτωβρίου. Προς το τέλος του Νοεμβρίου θα ανεβούμε στα 400+, ενώ στο τέλος του Δεκεμβρίου στα 600+ κατά μέσο όρο κάθε μέρα!», πρόβλεψε σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό.

Στη συνέχεια μίλησε για το ενδεχόμενο ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων να «εκτοξευτεί» σε ύψη που τώρα δεν φαντάζεται κανείς, καθώς έρχεται ο χειμώνας, που θα φέρει μαζί του και άλλες εποχικές ασθένειες.

«Αν υπάρχει συνδυασμός του Covid-19, του ιού της γρίπης και του Η1Ν1, τα κρούσματα ημερησίως μπορεί να φτάσουν τα 2.000!» προειδοποίησε ο καθηγητής, ο οποίος επίσης διατύπωσε την άποψη ότι το πιο αποτελεσματικό και λιγότερο επώδυνο μέτρο προστασίας είναι η καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους χώρους.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ