Παρασκευή, 30 Οκτωβρίου 2020

Το ΥΠΕΝ παραδέχεται… με τρόπο τα προβλήματα στο νέο πολεοδομικό νομοσχέδιο: «Ακόμα δεν έχουν κατατεθεί οι οριστικές ρυθμίσεις»

Ανάγνωση: 2 λεπτά

Το ΥΠΕΝ με την ανακοίνωσή του παραδέχεται με έμμεσο τρόπο ότι το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση χρήζει βελτιώσεων

Αλλαγές στο χωροταξικό νομοσχέδιο επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος, το οποίο παραδέχεται τελικά τα προβλήματα.

«Το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε διαβούλευση με φορείς και ακόμα δεν έχουν κατατεθεί στη Βουλή οι οριστικές ρυθμίσεις» αναφέρει το Γραφείο Τύπου του ΥΠΕΝ σε ανακοίνωση – απάντηση στο χθεσινό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» (χωρίς να την κατονομάζει).

Ουσιαστικά το υπουργείο παραδέχεται με έμμεσο τρόπο ότι το κείμενο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση και προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων χρήζει βελτιώσεων. Ειδικά στα σημεία που αφορούν την εκτός σχεδίου δόμηση, καθώς η κατάργηση όλων ανεξαιρέτως των παρεκκλίσεων στην αρτιότητα και οι νέες απαιτήσεις για πρόσωπο των οικοπέδων σε δρόμο θα οδηγήσουν στην απαξίωση της περιουσίας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, αφού τα ακίνητά τους δεν θα μπορούν να οικοδομηθούν.

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του υπουργείου επισημαίνει ότι δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών για το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο και την εκτός σχεδίου δόμηση παραγνωρίζουν ορισμένα σημαντικά δεδομένα, αναφέρονται σε αριθμούς που δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και οδηγούνται σε λανθασμένα συμπεράσματα.

«Παραγνωρίζουν ότι το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο, όπως κατατέθηκε σε διαβούλευση, περιέχει σημαντικές ρυθμίσεις για την προστασία της ιδιοκτησίας, όπως η μεταφορά του συντελεστή δόμησης και η άρση της πολύχρονης ομηρίας ιδιοκτητών λόγω ρυμοτομικών απαλλοτριώσεων. Διότι βούληση της κυβέρνησης είναι η προστασία και όχι η απαξία της ιδιοκτησίας. Παραγνωρίζουν ότι εκείνο που απαξιώνει την ιδιοκτησία είναι η άναρχη δόμηση και η αυθαιρεσία, πράγμα που έχει συμβεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Ενώ εκεί όπου υπάρχουν κανόνες έχει αυξηθεί η αξία της περιουσίας. Παραγνωρίζουν ότι οι ρυθμίσεις για τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης θα συνοδεύονται από ένα ευρύτατο πρόγραμμα υλοποίησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων, που θα βάλει τάξη στην πολεοδομική αναρχία, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να αξιοποιήσουν την περιουσία τους. Τέτοια πολεοδομικά σχέδια υπάρχουν σήμερα μόνο στο 20% της χώρας και στόχος είναι να αναπτυχθούν μαζικά και γρήγορα παντού» σημειώνει το ΥΠΕΝ, προσθέτοντας πως το νέο χωροταξικό νομοσχέδιο σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή και θα γίνει σε όλους ξεκάθαρο ότι προστατεύει και δεν απαξιώνει την ιδιοκτησία.

Β. Παπ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Η δύναμή μας είστε εσείς! Γίνετε ενεργά δημοσιογράφοι του newsbreak.gr! Στείλτε μας ειδήσεις, βίντεο και φωτογραφίες που πιστεύετε πως ενδιαφέρουν τους αναγνώστες στο [email protected]