Θα καταφέρει η κυβέρνηση να δώσει μέσα στο 2020 μάσκες στα σχολεία, ή θα περιμένει τον Άγιο Βασίλη να τις πάει;

Αν βγει μάλιστα πρώτα το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, δεν θα χρειαστεί να ζοριστούν κιόλας...

Must Read

Υπόθεση για γέλια και για κλάματα έχει καταντήσει αυτή με τις σχολικές μάσκες. Μετά το φιάσκο στις αρχές της σχολικής χρονιάς, όταν στα σχολεία έφτασαν λίγες και θεόρατες μάσκες, που προφανώς δεν μπορούσαν να φορέσουν οι μικροί μαθητές, τώρα ακόμα σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την παραγωγή των νέων, σωστών -Θεού θέλοντος- μασκών.

Οι ρυθμοί μάλιστα της όλης διαδικασίας είναι τόσο αργοί, που πολλοί εκτιμούν ότι οι μάσκες θα φτάσουν στα σχολεία κοντά στα Χριστούγεννα και θα αποτελέσουν έναν άτυπο… μποναμά για τα παιδιά.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, σχεδόν έναν μήνα μετά από το πρώτο κουδούνι στα σχολεία, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας απέστειλε στην ΚΕΔΕ τις νέες διαστάσεις για τις μάσκες που θα πρέπει να δοθούν στους μαθητές, με την ελπίδα ότι οι παλινωδίες και τα λάθη του πρόσφατου παρελθόντος δεν θα επαναληφθούν.

Πλέον, εφόσον άλλαξαν οι διαστάσεις, θα γίνει και νέος διαγωνισμός για τους κατασκευαστές των μασκών αυτών, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζονται 25 ημέρες για τη διαδικασία. Σε αυτές θα πρέπει να προστεθούν και όσες χρειαστούν για την κατασκευή και την παράδοση των μασκών στα σχολεία όλης της χώρας, ελπίζουμε πριν βρεθεί το εμβόλιο και το φάρμακο για την αντιμετώπιση του ιού και είναι πια άχρηστες.

Στους μαθητές αναμένεται να δοθούν δυο ακόμα μάσκες έως το τέλος της χρονιάς, ενώ θα δοθεί ως αντικατάσταση και από μια σε εκείνους που πήραν γιγάντια μάσκα κατά την έναρξη των σχολείων.

Υπενθυμίζεται ότι όπως έγινε αντιληπτό στις 14 Σεπτεμβρίου, κατά την πρώτη ημέρα έναρξης της σχολικής χρονιάς, περίπου το 1/3 των μασκών, δηλαδή σχεδόν 1.500.000, που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές, ήταν σε λάθος μέγεθος εξαιτίας ασυνεννοησίας μεταξύ των αρμοδίων, γεγονός που οδήγησε την ΚΕΔΕ στην απόφαση να παύσει την παραγωγή με τις προδιαγραφές με τις οποίες φτιάχτηκε η πρώτη παρτίδα.

Και την ευθύνη για το φιάσκο φυσικά δεν ανέλαβε κανείς, την ώρα που ο ένας υπουργός τα έριχνε στον άλλο, αναγκάζοντας ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό να παρέμβει κατά την πρόσφατη ομιλία του στο υπουργικό συμβούλιο, «τραβώντας το αυτί» σε όσους κοιτάζουν τον εαυτό τους και όχι το σύνολο.

Η προκύρηξη του νέου διαγωνισμού

Στην προκήρυξη νέου διαγωνισμού για την προμήθεια 2.600.000 μασκών, συνολικού προϋπολογισμού 3.307.200 ευρώ, προχωρά η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

Σε ανακοίνωσή της, τονίζεται ότι οι μάσκες θα είναι με τις προδιαγραφές που δόθηκαν «από το υπουργείο Υγείας μέσω του υπουργείου Εσωτερικών». Όπως επισημαίνεται, «οι νέοι προμηθευτές αναλαμβάνουν την υποχρέωση να μεταποιήσουν αριθμό μασκών που είχαν αρχικά παραληφθεί με τις παλιές διαστάσεις, πάντα στην ίδια μοναδιαία τιμή».

«Με γρήγορες διαδικασίες και απόλυτη διαφάνεια, θα ανταποκριθούμε και πάλι στην ευθύνη που αναλάβαμε, χωρίς να επιβαρύνουμε τον Έλληνα φορολογούμενο με ούτε ένα επιπλέον ευρώ», αναφέρει, μεταξύ άλλων, σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This