Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020

Οδηγός επιβίωσης για νυχτερινό lockdown και μασκοφόρους

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου

Τόσες μέρες γύρω-γύρω ήταν αναμενόμενο η «μπίλια» να κάτσει στα νέα μέτρα. Η κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε συνδυασμό με τα φαινόμενα αδιαφορίας που παρατηρούνται, έκαναν τον χάρτη με τα επίπεδα Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας να ανάβει κόκκινο και πορτοκαλί σαν… χριστουγεννιάτικο δέντρο!

Έτσι λοιπόν, ήταν αναμενόμενη η ανακοίνωση για υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, όπως και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας σε περιοχές αυξημένου κινδύνου, την ώρα που ο ΕΟΔΥ ανακοίνωνε για την Πέμπτη 882 νέα κρούσματα, 15 θανάτους και 90 διασωληνωμένους.

Συνοπτικά

Θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 τη νύχτα έως τις 05.00 το πρωί στις περιοχές Αυξημένης Επιτήρησης (Επίπεδο 3) και Αυξημένου Κινδύνου (Επίπεδο 4).

Τα νέα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου, ενώ θα εξαιρούνται όσοι εργάζονται τη νύχτα και τα περιστατικά έκτακτης ανάγκης.

«Τα μόνα έγγραφα που θα υπάρξουν θα είναι πιστοποιήσεις των εργοδοτών με τις αντίστοιχες βεβαιώσεις από την ΕΡΓΑΝΗ, που εργάζεται και που τον απασχολεί η επιχείρηση και μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις θεμάτων υγείας. Ουδείς άλλος θα κυκλοφορεί μέχρι από τος 00:30 μέχρι τις 05:00» ξεκαθάρισε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Μέχρι στιγμής, η Κοζάνη και η Καστοριά βρίσκονται στο επίπεδο 4.

Στις πορτοκαλί περιοχές, δηλαδή στο επίπεδο 3 βρίσκονται οι: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα. 

Ποια μέτρα ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές

Μετά την Κοζάνη, κόκκινη περιοχή γίνεται και η Καστοριά.

Κκάτι που σημαίνει ότι μεταξύ άλλων:

 • Γίνεται υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς αλλά και εξωτερικούς χώρους και αναστέλλονται οι συναθροίσεις. Επιτρέπεται μόνο η ατομική άθληση
 • Στα σχολεία υπάρχει ενδεχόμενη λειτουργία εκ περιτροπής, σε συνδυασμό με τηλε-εκπαίδευση ή μόνο τηλε-εκπαίδευση.
 • Επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα για όλες τις τελετές, λειτουργίες κλπ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Αναστέλλεται η λειτουργία σε κινηματογραφικές προβολές, παιδότοπους, κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια).
 • Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία σε μουσικές σκηνές, στην εστίαση (εστιατόρια κτλ) και λειτουργούν μόνο take away – delivery.
 • Απαγορεύονται οι μετακινήσεις εκτός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αφορούν τα μέτρα ενώ σε κάθε αυτοκίνητο, μπορούν να επιβαίνουν μέχρι 3 άτομα, μέχρι 1 επιβάτης σε taxi και πληρότητα 65% σε ΜΜΜ με υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Στα καταστήματα τροφίμων, μεταξύ άλλων επιτρέπεται να βρίσκεται 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20 – 100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον).
 • Αναστέλλεται η λειτουργία στο λιανεμπόριο, στα κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, εμποροπανηγύρεις-κυριακάτικες αγορές κλπ ενώ στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις θα υπάρχει μειωμένο προσωπικό και τηλε-εργασία.
 • Στις λαϊκές αγορές: το 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών, υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους και περιορισμός στις μετακινήσεις των εμπόρων (από περιοχή που είναι κόκκινη)
 • Επίσης, σε «αναστολή λειτουργίας» μπαίνει και η Δικαιοσύνη.

Ποια μέτρα ισχύουν για τις «πορτοκαλί» περιοχές

Στο επίπεδο 3 παραμένουν τα Γιάννενα και προστίθενται ακόμα οι: Ανατολική Αττική, Αχαΐα, Βοιωτία, Βόρειος Τομέας Αθηνών, Δυτική Αττική, Δυτικός Τομέας Αθηνών, Ζάκυνθος, Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Θήρα, Ιωάννινα, Καρδίτσα, Κέα-Κύθνος, Κεντρικός Τομέας Αθηνών, Λάρισα, Λέσβος, Μύκονος, Νήσοι Αττικής, Νότιος Τομέας Αθηνών, Πειραιάς, Πέλλα, Σάμος, Σέρρες, Τρίκαλα. 

Αυτό σημαίνει ότι στις συγκεκριμένες περιοχές, μεταξύ άλλων:

 • Γίνεται υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους
 • Οι συναθροίσεις επιτρέπονται υπό προϋποθέσεις. Θα λαμβάνονται μέτρα για τον περιορισμό συναθροίσεων ανάλογα με την επιδημιολογική κατάσταση των όμορων περιοχών και του συνόλου της χώρας. Επιτρέπονται έως 9 άτομα με μάσκες, τήρηση απόστασης 1.5 μέτρου και υπάρχει σύσταση για περιορισμό επισκέψεων από άτομα διαφορετικών νοικοκυριών.
 • Αναστέλλεται το επισκεπτήριο σε μονάδες ηλικιωμένων και η έξοδος από ΚΥΤ προσφύγων.
 • Με 30% πληρότητα, γίνονται συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις -πάντα σε ανοιχτούς χώρους- και πάντα καθιστοί.
 • Με συγκεκριμένους όρους λειτουργούν επίσης: Παιδότοποι (1 παιδί ανά 10 τ.μ. έως 20 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας >2 ετών, συνοδοί με μάσκα και αποστάσειςΣε) και κέντρα διασκέδασης (χωρίς ζωντανή μουσική – Μόνο καθήμενοι και 4 άτομα ανά τραπέζι, κλειστά 00.00-05.00).
 • Στην εστίαση είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας (εκτός από την ώρα του φαγητού), επιτρέπονται 4 άτομα ανά τραπέζι, με πληρότητα 50% της ωφέλιμης επιφάνειας, συγκεκριμένες αποστάσεις τραπεζο-καθισμάτων, κλειστά 00.00-05:00 (εξαιρείται Take away – delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).
 • Στους χώρους λατρείας επιτρέπεται 1 άτομο ανά 15 τ.μ.και έως 50 άτομα, καθήμενοι με μάσκα
 • Συναυλιακοί χώροι, Θεατρικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι) και για ανοικτούς (υπαίθριοι) χώρους διεξαγωγής επιτρέπεται: 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020. Για κλειστούς χώρους: 30% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, Υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, Αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.
 • Καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυπωλεία κοκ): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ.(4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον, Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια
 • Λαϊκές αγορές: 50% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, Λειτουργία παράλληλων αγορών, Υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους
 • Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους, περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τμ (4 άτομα 20-100 τμ και 1 άτομο για κάθε 10 τμ επιπλέον)
 • Κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κλπ: μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ), διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, μόνο με ραντεβού
 • Δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό, τηλεργασία στο 40% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη /αυξημένου κινδύνου ομάδα
 • Δικαιοσύνη: Μέχρι 20 άτομα στην αίθουσα, υποχρεωτική χρήση μάσκας

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι κοινωνικές επαφές του αντιδημάρχου που νοσταλγεί το Μπάντεν-Μπάνεν και την Aston Martin (pics)

Ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας & Επενδύσεων του Δήμου Αθηναίων προκάλεσε αρκετό σάλο με την ανάρτησή του, την οποία μετά απέσυρε, ότι αυτό που νοσταλγεί...

Ο αντιδήμαρχος Αθηναίων νοσταλγεί την Aston Martin και η Νίνα Κασιμάτη «τη γαλήνη του Peaceful Ocean»

Με καυστικό χιούμορ στηλίτευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη την προκλητική ανάρτηση του αντιδημάρχου Αθηναίων Νίκου Μακρόπουλου, ο οποίος... αποκάλυψε ότι νοσταλγεί το...

Κατρούγκαλος κατά Μητσοτάκη: «Αποκλίνει από σταθερές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας»

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στα εθνικά ζητήματα, εξαπέλυσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας για «αντιφάσεις» και «διγλωσσία» στην εξωτερική πολιτική της...

Κορωνοϊός-Παγώνη: «Να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές»!

Την άποψη της για παράταση του lockdown, καθώς και να μην ανοίξουν τα σχολεία πριν τις γιορτές, εξέφρασε για μια ακόμη φορά σήμερα, η...

Οι αρνητικές συνέπειες στον οργανισμό από την έλλειψη βιταμίνης Β

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β είναι μια ομάδα υδατοδιαλυτών βιταμινών, υπάρχουν σε πολλά τρόφιμα και παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού....

Tα ζώδια σήμερα Δευτέρα 30 Νοεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Μπορείτε να περάστε μια όμορφη οικογενειακή βραδιά σε ευχάριστο περιβάλλον. Μην τα βάλετε με τους συνεργάτες σας, γιατί θα χαλάσετε την εικόνα που...

Υπενθύμιση: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα, 30 Νοεμβρίου 2020

Τσεκάρετε το εορτολόγιο για να μην ξεχάσετε κανέναν! Σήμερα λοιπόν (30/11/2020) εορτάζουν οι:Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ ο Απόστολος, ο ΠρωτόκλητοςΟ ΑΓΙΟΣ ΦΡΟΥΜΕΝΤΙΟΣ, αρχιεπίσκοπος Αβησσυνίας (Αιθιοπίας)Ο...

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

newsbreak.gr

FREE
VIEW