Πέμπτη 17/6/2021

Στη μέγκενη του κορωνοϊού οι ΜΕΘ: Αττική και Θεσσαλονίκη ένα βήμα πριν το… sold out

Όσο πιο πολλά τα κρούσματα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες κάποια, ή αρκετά από αυτά να χρειαστούν νοσηλεία ή και διασωλήνωση.

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα 2.166 νέα κρούσματα, εκ των οποίων στη Θεσσαλονίκη εντοπίστηκαν 595 και στην Αττική 542. Συναγερμό προκαλεί, ωστόσο, η αύξηση των διασωληνώσεων (169 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι), κάτι που αρχίζει και προκαλεί «έμφραγμα» στο Σύστημα Υγείας.

Για να αντιμετωπιστούν οι ασφυκτικές πιέσεις έχει γίνει δραστική μείωση των χειρουργείων (ακόμα και κατά 80%), υπάρχει συνεχής μετατροπή κλινικών σε μονάδες covid, ενώ ξεκίνησε και η διακομιδή ασθενών σε ιδιωτικές κλινικές. Μόνο τη Δευτέρα έγιναν 173 νέες εισαγωγές, ενώ οι νοσηλείες ξεπέρασαν τις 1.400.

Δείτε ακόμα: Ο πρόεδρος γιατρών ΑΧΕΠΑ αποκαλύπτει: «Βάφτισαν» νέες κλίνες τον αποκλεισμό ασθενών με άλλα νοσήματα (video)

Σύμφωνα με στοιχεία των τεστ της τελευταίας εβδομάδας, το ποσοστό θετικότητας του πληθυσμού στον κορωνοϊό υπερδιπλασιάστηκε από 4,4% σε 9,6%, κάτι που σαφώς και αναμένεται να ασκήσει έξτρα πιέσεις στο ΕΣΥ. Όσο πιο πολλά τα κρούσματα, τόσο περισσότερες οι πιθανότητες κάποια, ή αρκετά από αυτά να χρειαστούν νοσηλεία ή και διασωλήνωση.

Ο υφυπουργός Yγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης έδωσε κάποια στοιχεία για τη λειτουργία κλινών ΜΕΘ:

  1. Στην επικράτεια λειτουργούν 997 κλίνες, εκ των οποίων 696 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 είναι διαθέσιμες 331 κλίνες, εκ των οποίων 209 είναι καλυμμένες (188 ήταν τη Δευτέρα) και 122 κενές.
  2. Στην Αττική σε σύνολο 359 κλινών ΜΕΘ, 292 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 λειτουργούν 140 εκ των οποίων 99 είναι καλυμμένες και 41 κενές (32 τη Δευτέρα).
  3. Στην Θεσσαλονίκη σε σύνολο 136 ΜΕΘ οι 92 είναι καλυμμένες. Αποκλειστικά για Covid-19 διατίθενται 83 εκ των οποίων οι 63 είναι καλυμμένες (57 ήταν τη Δευτέρα) και οι 20 είναι κενές.

Στη Θεσσαλονίκη που εστιάζεται επί το παρόντος το μεγάλο πρόβλημα, υπάρχει η σκέψη (ή ο σχεδιασμός), αν εξαντληθούν οι κλίνες και οι επιλογές, να επιστρατευθούν ακόμα και νοσοκομεία της Αττικής ή και των Πατρών, με αεροδιακομιδές ασθενών.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ