Ειδικοί καταγγέλλουν την ήττα της κυβέρνησης: «Να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα που ξέραμε – Δεν υπήρχε στρατηγική»

Αναμένεται έκρηξη νεκρών και διασωληνωμένων

Must Read

Η κυβέρνηση μπορεί να διαμηνύει διαρκώς ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο, όμως όπως έχει αποδείξει δεν κατάφερε να ενισχύσει το σύστημα υγείας που ασφυκτιά. Τη στιγμή που Λάρισα και Τρίκαλα έχουν ξεμείνει από ΜΕΘ και ξεκίνησε η αναγκαστική μεταφορά ασθενών εκτός πόλης, σήμα κινδύνου εκπέμπει και το ΑΧΕΠΑ το οποίο άγγιξε το 100% σε πληρότητα.

Ήδη από το βράδυ της Τετάρτης, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ και διευθυντής του Εργαστηρίου Μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής Αθανάσιος Τσακρής όπως και ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, προειδοποίησαν ότι αναμένεται αύξηση των διασωληνωμένων και των νεκρών τις επόμενες ημέρες, με τον κ.Βασιλακόπουλο μάλιστα να λέει ότι περίπου ένα 40% των διασωληνωμένων θα χάσουν τη ζωή τους.

«Μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον»

Παρόμοια πρόβλεψη γίνεται και από τους ερευνητές του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας του τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ. Ο καθηγητής νανοτεχνολογίας κ. Στέργιος Λογοθετίδης, μιλώντας στο GRTimes.gr, εξήγησε πώς γίνεται η συλλογή δεδομένων και πώς με μαθηματικά μοντέλα μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί με την πορεία της πανδημίας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλο τον πλανήτη: «Ο κορωνοϊός, είναι ένα φυσικό, βιολογικό φαινόμενο. Αν το αφήσεις ελεύθερο, ακολουθεί τους φυσικούς νόμους, παίρνει τη νομοτελειακή του πορεία. Φυσικά, όταν επεμβαίνει ο άνθρωπος, τα δεδομένα είναι διαφορετικά. Στην προκειμένη περίπτωση επενέβη ο άνθρωπος, παίρνοντας μέτρα προστασίας και μέσω lockdowns. Εμείς, συλλέγουμε όλα αυτά τα δεδομένα, και χρησιμοποιώντας διάφορα εργαλεία, διάφορα μαθηματικά μοντέλα, τα οποία τα κατέχουμε καλά, μπορούμε να προβλέψουμε τι θα γίνει στο μέλλον, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά σε όλη την υδρόγειο», δήλωσε ο κ. Λογοθετίδης και συνέχισε:

«Είναι εφικτό να θέσεις έναν αριθμό κρουσμάτων-στόχο και να τον πετύχεις. Γίνεται. Βλέπεις τα στοιχεία που έχεις και δημιουργείς στρατηγικές. Για παράδειγμα λες, θέλω τον τάδε αριθμό κρουσμάτων ενώ παράλληλα θέλω να ανοίξω αυτόν τον επαγγελματικό κλάδο, και χαράσσεις στρατηγικές ώστε να το πετύχεις», τόνισε ο κ. Λογοθετίδης.

Η κυβέρνηση δεν είχε στρατηγική

Όσο για το κατά πόσο είναι εφικτό να ακολουθήσει κανείς μία στρατηγική, ο καθηγητής διευκρίνισε ότι γι αυτό ακριβώς είναι απαραίτητο να υπάρχουν ειδικοί οι οποίοι σαφώς πρέπει να έχουν και τα κατάλληλα εργαλεία, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση απέδειξε ότι δεν έχει λάβει τα μέτρα της ούτε και στήριξε το σύστημα:

«Γι’ αυτό και χρειάζονται οι γνώστες, οι ειδικοί. Να μπορούν να προβλέψουν και να δημιουργήσουν στρατηγική για κάθε ενδεχόμενο χρησιμοποιώντας τα εργαλεία που έχουν. Δυστυχώς η κυβέρνηση, παρά το γεγονός ότι αναφέρει συνεχώς πως έχουμε πόλεμο, δεν έχει συγκεντρώσει όλες της τις δυνάμεις. Όταν έχεις πόλεμο, επιστρατεύεις όλη σου την αριστεία. Επιστρατεύεις όλους τους ανθρώπους σου. Δε συνεργάζεσαι μόνο με τέσσερα-πέντε άτομα. Χρειάζονται περισσότερες ειδικότητες στην επιστημονική ομάδα που συνεργάζεται με την κυβέρνηση», υπογράμμισε ο καθηγητής νανοτεχνολογίας.

γιατροί

Τα κρούσματα θα πέσουν όμως θα αυξηθούν νεκροί και διασωληνωμένοι

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα για τη Θεσσαλονίκη, ο κ. Λογοθετίδης τόνισε ότι αναμένεται πτώση των κρουσμάτων όμως θα δούμε αύξηση νεκρών και διασωληνομένων: «Τα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη δείχνουν μία σταθερότητα. Δεν αυξάνονται εκθετικά. Την επόμενη εβδομάδα, περιμένουμε πτώση των κρουσμάτων στα 300-400. Όμως, θα εκτοξευθούν οι διασωληνωμένοι και θα αυξηθούν οι θάνατοι. Δεδομένου ότι η χώρα είναι μία υγειονομική περιφέρεια, στο τέλος της εβδομάδας, ή στις αρχές της επόμενης, θα έχουμε γύρω στους 580 διασωληνωμένους. Ακριβώς δηλαδή, όσες ΜΕΘ έχουμε. Η επόμενη εβδομάδα είναι η εβδομάδα που θα δοκιμαστεί το ΕΣΥ».

«Να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα που ξέραμε»

Ο κ. Λογοθετίδης διευκρίνισε ότι οι μολύνσεις θα αυξηθούν μόλις αρθεί το lockdown όμως η κατάσταση δύναται να τεθεί υπό έλεγχο εάν ανοίξουν συγκεκριμένα μέρη της αγοράς και πάντα εφόσον γίνεται σωστή χρήση των μέτρων προστασίας: «Όταν σε δύο εβδομάδες θα ξεκινήσουν να αίρονται τα μέτρα, με γνώμονα να σώσουμε την οικονομία, τότε ξανά ξεκινά μία αντίστροφη πορεία, που θα αυξάνονται οι μολύνσεις. Πρέπει να γίνει σταδιακή άρση του lockdown. Αν κάνουμε Χριστούγεννα όπως κάναμε το 2019, όλη η Ελλάδα θα φτάσει στους αριθμούς που ήμασταν την προηγούμενη εβδομάδα. Να ξεχάσουμε τα Χριστούγεννα που ξέραμε. Θα πρέπει να προσέξουμε για να προφυλαχθούμε. Αν ανοίξουν μόνο συγκεκριμένα μέρη της αγοράς, γίνεται καθολική και σωστή χρήση μάσκας, τότε το χάος θα ελεγχθεί. Αλλιώς, πάλι θα ξεφύγει το πράγμα και θα είναι αναπόφευκτο ένα επόμενο lockdown.»

Ενδεχόμενο 3ο κύμα

Τέλος, ο καθηγητής νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ προειδοποιήσε ότι τα αποτελέσματα του εμβολιασμών εφόσον ξεκινήσουν Ιανουάριο, θα φανούν μετά την άνοιξη γι αυτό είναι πολύ πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με ένα τρίτο κύμα: «Ακόμη και τα εμβόλια να έχουμε από τον Ιανουάριο, ο αντίκτυπός τους θα φανεί μετά τον Μαϊό. Μέχρι τότε, ενδεχομένως να έχουμε και τρίτο κύμα της πανδημίας», τόνισε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This