«Σταθεροποιούνται τα νέα κρούσματα, αλλά παραμένει υψηλό το ιικό φορτίο στη χώρα»

Επιτακτική η ανάγκη για επιπλέον κλίνες Covid στη Θεσσαλονίκη, εξ ου και η επίταξη των ιδιωτικών κλινικών

Must Read

Το ιικό φορτίο παραμένει εξαιρετικά βαρύ στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης, με την Βάνα Παπαευαγγέλου να σχολιάζει σε έντονο ύφος πως «κανείς δεν είναι άτρωτος» και ότι «έχουμε πραγματικά πόλεμο». 

Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος επανήλθε στην τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, εξειδίκευσε τα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τη Β. Ελλάδα, συνεπικουρούμενος από την Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τον Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκα Μαγιορκίνη, καθώς και τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη.

Τον λόγο πήρε για μια ακόμη φορά πρώτη η κα Παπαευαγγέλου, η οποία τόνισε πως από τα 2.581 νέα κρούσματα του 24ώρου, τα 582 εντοπίστηκαν στην Αττική και 673 στην Θεσσαλονίκη, ενώ τριψήφιος αριθμός νέων κρουσμάτων καταγράφηκε, επίσης, στη Λάρισα με 105, τη Μαγνησία με 108 και την Πέλλα με 107.

Το δεύτερο κύμα θερίζει ζωές

«Το κακό είναι πως το δεύτερο κύμα της πανδημίας θερίζει ζωές», είπε και υπενθύμισε διαπίστωση επιστήμονα του ΠΟΥ, πως, εάν η χρήση μάσκας επεκταθεί στο 95%, δεν θα χρειάζεται lockdown.

«Περιμέναμε μεγαλύτερη ύφεση στα κρούσματα, τρεις εβδομάδες μετά το lockdown», είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία εκτίμησε πως το σύστημα υγείας θα συνεχίσει να πιέζεται για μία με δύο εβδομάδες, καθώς οι διασωληνωμένοι θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

«Στη Θεσσαλία συνεχίζουμε να παρατηρούμε αυξητικές τάσεις στα κρούσματα, ενώ σε Αττική και Θεσσαλονίκη παρατηρούνται κάποιες σταθεροποιητικές τάσεις. Ωστόσο, το ιικό φορτίο, γενικά στη χώρα, παραμένει υψηλό», είπε.

«Η κούραση των περιορισμών υπερτερεί», σημείωσε, επίσης, η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, διαπιστώνοντας χαλάρωση στην τήρηση των περιοριστικών μέτρων. «Είναι μεγάλο λάθος να χαλαρώνουμε, εάν κάποιος στο περιβάλλον μας υπήρξε ασυμπτωματικός ή νόσησε ελαφρά», τόνισε και συνέχισε: «Κανείς δεν είναι άτρωτος, έχουμε πραγματικά πόλεμο. Και εάν υπήρχαν πραγματικές σφαίρες, κανένας δεν θα χαλάρωνε».

Η κ. Παπαευαγγέλου τόνισε, ακόμη, ότι γίνεται προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των τεστ που διενεργούνται, ώστε να εντοπιστούν ασυμπτωματικοί φορείς, οι οποίοι πάραυτα μεταδίδουν τον ιό.

Ο ιός συντηρείται μέσα στις οικογένειες

Από την πλευρά του, ο Γκίκας Μαγιορκίνης τόνισε ότι συρρικνώνεται ο δείκτης Rt στην Αττική, ενώ και η Θεσσαλονίκη πλησιάζει τις τιμές της Αττικής, με τη μεγαλύτερη διασπορά, για ακόμη μια φορά, να παρατηρείται εκτός πρωτεύουσας και συμπρωτεύουσας.

Ο ίδιος επεσήμανε πως η επιδημιολογική κατάσταση στην Αττική βελτιώνεται, ενώ η Θεσσαλονίκη, διατηρεί πενταπλάσιο ιικό φορτίο σε σχέση με την πρωτεύουσα.

Διαπίστωσε, σε αυτό το πλαίσιο, πως «το ιικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα είναι εξαιρετικά βαρύ». Εκτίμησε, ωστόσο, πώς υπάρχει σαφής έξοδος από την εκθετική διασπορά. «Ο ιός συντηρείται μέσα στις οικογένειες», είπε, επίσης, ο επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημολογίας του ΕΚΠΑ, υπογραμμίζοντας ότι από τους 20άρηδες πέρασε στους γονείς. «Πρέπει τώρα να προστατευθούν οι ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», σημείωσε.

Αναφερόμενος, τέλος, στα εμβόλια, ο κ. Μαγιορκίνης σχολίασε ότι η Pfizer καταθέτει αίτημα για κατεπείγουσα έγκριση, τη στιγμή που στο εμβόλιο της Οξφόρδης / AstraZaneca, η έκθεση συμπερασμάτων έδειξε υψηλή απόκριση και στους ηλικιωμένους.

Το λόγο πήρε, κατόπιν, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος, αφού ανέλυσε το πώς διαμορφώνεται η κατάσταση με τα χερσαία σύνορα της χώρας, στάθηκε, για μια ακόμη φορά στην άρση του lockdown.

Την επόμενη εβδομάδα πιο σαφής η εικόνα για την άρση του lockdown

«Η άρση των lockdown απασχολεί τους πάντες. Με βάση τα δεδομένα της επόμενης εβδομάδας, θα έχουμε πιο σαφή στοιχεία για το τι θα γίνει. Σταδιακά και προσεκτικά, με απόλυτο σεβασμό στην επιδημιολογική κατάσταση, θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για άρση του lockdown. Η πρόθεση είναι να πάμε σε σταδιακή άρση. Σε κάθε περίπτωση, όλα θα αξιολογηθούν την επόμενη εβδομάδα. Ας μην κάνουμε πίσω, όμως, στην τήρηση των μέτρων», απάντησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, αναφορικά με το φλέγον αυτό ζήτημα.

Στην τοποθέτησή του, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε το μερικό κλείσιμο των χερσαίων συνόρων, καθώς, όπως τόνισε, οι μετακινήσεις επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό στη διασπορά της πανδημίας, ιδιαίτερα δε στη Βόρεια Ελλάδα, η οποία συνορεύει με χώρες των Βαλκανίων, όπου η Covid-19 βρίσκεται σε μεγάλη έξαρση.

Μόνο Έλληνες και πολίτες της Ε.Ε. από ξηράς

Όπως τόνισε, η είσοδος από τα χερσαία σύνορα θα επιτρέπεται, πλέον, μόνο σε Έλληνες πολίτες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή σε όσους έχουν άδεια παραμονής στη χώρα, από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα μπορούν να εισέρχονται φορτηγά με εμπορεύματα. 

Πιο αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς δήλωσε:

  • Από τον Προμαχώνα επιτρέπεται η διέλευση μόνο σε Έλληνες και πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ή για επείγουσα ιατρική ή επαγγελματική ανάγκη, από τις 7 το πρωί έως τις 11 το βράδυ. Για τις μεταφορές, η διέλευση επιτρέπεται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
  • Από την Κακκαβιά επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες, σε πολίτες με άδεια παραμονής στη χώρα, ή για επείγουσα ιατρική ή επαγγελματική ανάγκη, από τις 7 το πρωί, έως τις 11 το βράδυ, ενώ και σε αυτή την περίπτωση οι μεταφορές θα επιτρέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου. Οι εισερχόμενοι από την Κακκαβιά, εξάλλου, θα μπαίνουν σε 7ήμερη καραντίνα, στον χώρο που έχουν δηλώσει στο PLF τους.
  • Από Ευζώνους και Κήπους θα επιτρέπεται μόνο σε Έλληνες πολίτες, σε πολίτες με άδεια παραμονής στη χώρα, ή για επείγουσα ιατρική ή επαγγελματική ανάγκη, από τις 7 έως τις 11 το βράδυ, με τις μεταφορές επίσης να επιτρέπονται καθ’ όλη τη διάρκεια του 24ώρου.
  • Από Νυμφαίο, Ορμένιο και Εξοχή θα επιτρέπεται μόνο για μεταφορές, όλο το 24ωρο, και μόνο με τον οδηγό του οχήματος.
  • Η Κρυσταλοπηγή είναι ήδη κλειστή από σήμερα το πρωί

Επιπλέον, για όλες τις ελεύσεις στη χώρα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο το PLF και το αρνητικό τεστ 72 ωρών, ενώ όλοι οι εισερχόμενοι θα υποβάλλονται σε rapid test από τα συνεργεία του ΕΟΔΥ, για επαλήθευση, ενώ στους οδηγούς φορτηγών θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος.

Στην συνέχεια, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης αποκάλυψε το παρασκήνιο πίσω από την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών στη Θεσσαλονίκη, για τη νοσηλεία 200 περαστικών κορωνοϊού.

Στη Θεσσαλονίκη πιο επιτακτική η ανάγκη για επιπλέον κλίνες Covid

«Δίνεται μια μεγάλη μάχη και από αυτή δεν πρέπει να λείψει κανείς. Προβλεπόταν ήδη και κατά το πρώτο κύμα η επίταξη, βάσει της νομοθεσίας και με πρόσφατο νόμο που ψηφίστηκε. Η επίταξη είναι από τα τελευταία μας όπλα έναντι της πανδημίας. Υλοποιήσαμε αυτό το μέτρο στη Θεσσαλονίκη, ώστε να μη βρεθούμε προ εκπλήξεων. Υπήρχε ανάγκη για κλίνες Covid. Είχαν ξεκινήσει οι συζητήσεις καιρό. Εδώ, να πούμε, πως υπήρχε καλή συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα από το πρώτο κύμα. Υπήρχε συμφωνία για μη Covid περιστατικά», σημείωσε σχετικά.

Και συμπλήρωσε, λέγοντας ότι: «Η συνεργασία συνεχίζεται, αλλά, πλέον, χρειαζόμαστε επιπλέον κλίνες για να διαχειριστούμε αυτή τη δύσκολη κατάσταση. Μην ξεχνάμε πως τις τελευταίες ημέρες πως η ανάπτυξη απλών κλινών Covid και ΜΕΘ ήταν πετυχημένες. (…) Αλλά χρειαζόμασταν επιπλέον κλίνες Covid. Υπήρχε διάσταση απόψεων με τις ιδιωτικές κλινικές και έτσι προσφύγαμε σε αυτό το μέτρο. Υπάρχουν συζητήσεις και για κέντρα αποκατάστασης. Επιλέγαμε, όμως, να μην χρησιμοποιήσουμε κέντρα αποκατάστασης, γιατί θέλαμε να νοσηλεύσουμε (εκεί) ήπια περιστατικά. Και τα κέντρα αυτά δεν διαθέτουν τον εξοπλισμό των ιδιωτικών κλινικών. Όλα έγιναν με σχέδιο, αξιολογώντας τις ανάγκες που έχουμε και για να αποφύγουμε μια δυσμενή εξέλιξη».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This