«Φτερό στον άνεμο» οι δεσμεύσεις Βρούτση: Τι προβλέπεται να γίνει (αν γίνει) με τις προσωρινές συντάξεις;

Σε 16 μήνες θητείας του Βρούτση οι εκκρεμείς συντάξεις έφτασαν στο.... Θεό!

Must Read

Αυξήσεις στις προσωρινές συντάξεις και αναδρομικά είχε δεσμευτεί να καταβάλει το υπουργείο Εργασίας μαζί με τις συντάξεις Δεκεμβρίου, των οποίων η πίστωση αρχίζει αύριο Τρίτη.

Ωστόσο και παρότι βρισκόμαστε ελάχιστα 24ωρα πριν από την καταβολή των συντάξεων, πηγές από το υπουργείο Εργασίας ανέφεραν ότι η εκπλήρωση της υπόσχεσης θα καθυστερήσει, παρά τις δηλώσεις του κ. Βρούτση στις 10 Νοεμβρίου.

Αιτία, η εφαρμογή της ψηφισμένης διάταξης για αύξηση του ποσοστού των προσωρινών συντάξεων για μισθωτούς, αυτοαπασχολουμένους, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες, ενώ αυξάνονται επίσης τα ποσοστά για τις συντάξεις χηρείας και τις αναπηρικές. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η ευνοϊκή αυτή εξέλιξη αφορά έως 50.000 συνταξιούχους. Αφορά όμως μόνο όσους είχαν υποβάλει αίτηση σύνταξης σε έντυπη μορφή και όχι ηλεκτρονικά.

Ανά κατηγορία

Η διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούλιο προβλέπει την αύξηση της προσωρινής σύνταξης από το 50% στο 70% για τους αυτοτελώς απασχολουμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους στον τέως ΟΓΑ και στο 80% για τους μισθωτούς.

Ειδικότερα, η προσωρινή σύνταξη για τους μισθωτούς ορίζεται στο 80% του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμένου κατά τους 12 μήνες ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

  • Παράλληλα, προβλέπεται ότι για τους μισθωτούς και για τους ασφαλισμένους του τέως ΟΓΑ η προσωρινή σύνταξη δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ποσού της εθνικής σύνταξης που αντιστοιχεί σε 20 έτη ασφάλισης, δηλαδή 384 ευρώ σήμερα και να υπερβαίνει το ποσό που ισούται με το διπλάσιο αυτής, στο ύψος που διαμορφώνεται κάθε φορά, δηλαδή 768 ευρώ σήμερα.
  • Για τους αυτοτελώς απασχολουμένους, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ ορίζεται ως προσωρινή σύνταξη το 70% του μέσου μηνιαίου εισοδήματος των 12 τελευταίων μηνών ασφάλισης που προηγούνται της υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης, ενώ το πλαφόν της προσωρινής είναι έως δυόμισι εθνικές συντάξεις, δηλαδή έως 960 ευρώ.
  • Στις συντάξεις χηρείας η προσωρινή αυξάνεται στο 70% της σύνταξης του θανόντος και ουσιαστικά θα λαμβάνεται εξαρχής η οριστική σύνταξη, καθώς αντιστοιχεί στο 70% της σύνταξης του θανόντος.
  • Στις αναπηρικές θα καταβάλλονται, ανάλογα με το ποσοστό αναπηρίας, ως εξής:

α) προσωρινή 75% με ποσοστό αναπηρίας από 67% έως και 79,99% και

β) προσωρινή 50% με αναπηρία έως 66,99%.

Ομολογία αποτυχίας

Η αύξηση του ποσοστού της προσωρινής σύνταξης, που σε αρκετές περιπτώσεις συνταξιούχοι τη λαμβάνουν για τρία ή τέσσερα χρόνια ή ακόμα χειρότερα δεν τη λαμβάνουν καν, συνιστά αν μη τι άλλο ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να λύσει το πρόβλημα των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Το υπουργείο Εργασίας μόλις την Τετάρτη έδωσε τη δημοσιότητα τα στοιχεία για το πλήθος των εκκρεμών αιτήσεων μόνο για τις κύριες συντάξεις, οι οποίες σε 16 μήνες θητείας του κ. Βρούτση αυξήθηκαν από 137.086 τον Ιούλιο του 2019 σε 163.224 τον Σεπτέμβριο του 2020!

Μάλιστα, το εκτιμώμενο κόστος για την εκκαθάριση των αιτήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο, εκτινάχθηκε από 460.030.598 ευρώ σε 619.821.796 ευρώ.

Αντίστοιχα, οι ληξιπρόθεσμες εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης αυξήθηκαν από 103.259 τον Ιούλιο του 2019 σε 133.354 τον Σεπτέμβριο του 2020 και το εκτιμώμενο κόστος από 448.107.042 ευρώ σε 608.164.362 ευρώ.

Κρύβει στοιχεία

Όμως την ίδια στιγμή με προκλητικό τρόπο ο Γιάννης Βρούτσης αποκρύπτει τον πραγματικό αριθμό των εκκρεμοτήτων, καθώς αρνείται πεισματικά να δώσει στοιχεία για τις εκκρεμείς αιτήσεις επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ, που, σύμφωνα με πληροφορίες, ανεβάζουν τον συνολικό αριθμό στις 360.000 και το εκτιμώμενο κόστος αποπληρωμής στο 1 δισ. ευρώ.

Παραδείγματα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This