Μπλόκο στις χριστουγεννιάτικες εξορμήσεις, μυστήριο με την εστίαση, ελευθέρας στα σχολεία (video)

«Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών»

Must Read

Για την αναμενόμενη παράταση του lockdown, την σχεδόν σίγουρη απαγόρευση μετακινήσεων από νομό σε νομό τα Χριστούγεννα, που σημαίνει και… αντίο εορταστικές διακοπές για όποιον ήλπιζε, αλλά και το ξεκάθαρο πια προβάδισμα του ανοίγματος των σχολείων ότι κι αν γίνει με τα υπόλοιπα μέτρα, μίλησε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Δεν είναι ρεαλιστικό το ενδεχόμενο άρσης του lockdown την 1η Δεκεμβρίου, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο εξακολουθεί να παραμένει υψηλό», είπε αρχικά ο κ.Πέτσας στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε ότι είναι δύσκολο να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο δεν είναι εναρμονισμένο από περιφέρεια σε περιφέρεια.

Δείτε ακόμα: Γ. Γεραπετρίτης: «Προτεραιότητα στα σχολεία στη σταδιακή άρση των μέτρων»

Η άρση των περιοριστικών μέτρων θα γίνει σταδιακά, «πρώτα με το άνοιγμα των σχολείων και μετά με το λιανεμπόριο. Ειδικότερα για τα σχολεία, θα εξεταστούν οι εισηγήσεις των ειδικών για να ανοίξουν σταδιακά οι βαθμίδες της εκπαίδευσης. Για να ανοίξουμε με ασφάλεια, πρέπει να τηρούμε τα μέτρα, να περιορίσουμε τις μετακινήσεις».

Για το θέμα της παράτασης του lockdown και το άνοιγμα των σχολείων, μίλησε και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος στον ΣΚΑΙ: «Φυσικά και δεν είμαστε έτοιμοι να ανοίξουμε από Δευτέρα, αυτό πλέον αποτελεί παραδοχή όλων. Χρειάζεται τουλάχιστον μια εβδομάδα επέκτασης των περιορισμών προκειμένου να παγιωθεί όποια επιπέδωση της καμπύλης παρατηρηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι γεγονός πως τα σχολεία είναι η πιο ασφαλής περιοχή για την μετάδοση του ιού ιδιαίτερα τα δημοτικά. Μπορεί να αρχίσουμε πρώτα με τα δημοτικά σιγά-σιγά και μετά να ανοίξουν γυμνάσια και λύκεια. Αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την επίπτωση των κρουσμάτων».

Για το άνοιγμα της εστίασης, ενώ ανέφερε πως όταν γίνει θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν περιορισμοί, ο Στέλιος Πέτσας απέφυγε επιμελώς να προσδιορίσει το πότε ακριβώς θα ανοίξει. Ωστόσο, ξεκαθάρισε για τη νυχτερινή διασκέδασηΣίγουρα δεν θα υπάρχει η δυνατότητα νυχτερινής διασκέδασης. Δεν θα υπάρχουν όρθιοι, θα τηρούνται αποστάσεις και ο αριθμός των θαμώνων θα είναι περιορισμένος».

Δείτε ακόμα: Παράταση του Lockdown μέχρι τις 7 Δεκέμβρη προτείνει ο καθηγητής Δερμιτζάκης!

Τι θα γίνει με τα sms και την απαγόρευση κυκλοφορίας

Για το ενδεχόμενο αλλαγής στους τρόπους μετακίνησης και τυχόν περιορισμό στον επιτρεπόμενο αριθμό SMS, ο κ. Πέτσας είπε πως η εισήγηση του καθηγητή Βατόπουλου για αυστηρότερα μέτρα (τύπου Γιουχάν) έγινε με βάση το ότι τα μέτρα δεν είχαν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα. «Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις για περιορισμό της διασποράς του ιού, συγκρίνοντας τον μειωμένο αριθμό κρουσμάτων με αυτόν που είχαμε σε ημέρες με ανάλογο αριθμό τεστ», πρόσθεσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Και συνέχισε εξηγώντας: «Η επιστροφή στην κανονικότητα θα γίνει με προσοχή και θα εξακολουθήσουν να ισχύουν περιορισμοί», ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο κατάργησης των SMS για τις μετακινήσεις και της απαγόρευσης της κυκλοφορίας για κάποιες ώρες.

https://youtu.be/VkCvdiyh1uQ

Επιτάξεις και σύστημα Υγείας

Για τις επιτάξεις των ιδιωτικών κλινικών, ανέφερε πως η συζήτηση αυτή έχει γίνει από τον περασμένο Μάρτιο και τον Απρίλιο. «Κάποια στιγμή που χρειάζεται άμεση ανταπόκριση και δεν την έχεις, τότε υπάρχει πάντα στο τραπέζι η λύση της επίταξης ιδιωτικών κλινικών και γιατρών. Η διαχείριση των πόρων είναι ευθύνη του Υπουργείου Υγείας».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε ενισχύσει το σύστημα Υγείας από την αρχή αυτής της πανδημίας. Όσο και να ενισχύεις το σύστημα σε συνθήκες πανδημίας, δεν είναι αρκετό αν δεν ελέγξουμε τη διασπορά. Για αυτό πρέπει να τηρούμε τα μέτρα».

«Δεν πανηγυρίζουμε, στηρίζουμε»

Ερωτώμενος για τα όσα είπε (και πανηγύρισε) ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, σχετικά με τη σύγκριση του αριθμού των θυμάτων της νόσου COVID-19 στην Ελλάδα με αυτόν άλλων χωρών που έχουν ίδιο πληθυσμό (π.χ. Βέλγιο), ο κ. Πέτσας ξεκαθάρισε πως μπορεί η χώρα μας να είναι σε καλύτερη θέση, αλλά αυτό δεν είναι λόγος πανηγυρισμού.

Ξεκαθάρισε ακόμα σε ότι αφορά την κοινωνία, πως θα εξακολουθήσει να υπάρχει στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με στόχο να μην αυξηθεί η ανεργία, προκειμένου να υπάρξει γρήγορη επανεκκίνηση της οικονομίας.

Τέλος, για την πιθανότητα δώρου Χριστουγέννων ή κάποιας μορφής ενίσχυσης σε γιατρούς και νοσηλευτές, απάντησε με τον στίχο ενός τραγουδιού: «Αν μας αντέξει η σκηνή, θα φανεί στο χειροκρότημα…».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This