Παράταση του lockdown μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου (τουλάχιστον) και άνοιγμα της εστίασης μετά τις 20/12 (video)

Ξεκαθαρίστηκε ότι δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό

Must Read

Όχι ότι υπήρχε καμία αμφιβολία, αλλά πλέον επιβεβαιώθηκε και από επίσημα χείλη ως γεγονός.

Ο ΓΓ. Εμπορίου και Καταναλωτή Παναγιώτης Σταμπουλίδης, ανακοίνωσε την παράταση του lockdown, μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου (τουλάχιστον) προσθέτοντας ότι τα μέτρα δεν πρόκειται να αρθούν και πως η αγορά θα λειτουργήσει με αυστηρούς κανόνες. Σύμφωνα  με κάποιες πληροφορίες, ωστόσο, το άνοιγμα της αγοράς μπορεί να πάει και για τις 19 Δεκεμβρίου. 

Από την πλευρά του ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, εκτίμησε ότι η εστίαση θα ανοίξει μετά τις 20 Δεκεμβρίου.

«Η δική μου εκτίμηση είναι ότι μετά τις 7 Δεκεμβρίου θα ανοίξουν τα μαγαζιά και η εστίαση θα ανοίξει μετά τις 20 του μήνα, Μακάρι να διαψευστώ, αλλά με βάση τα κρούσματα αυτό συζητιέται», ανέφερε  ο κ.Χατζηθεδοσίου.

«Δεν θέλω ούτε να διαψεύσω, ούτε να επιβεβαιώσω», ήταν η αντίδραση του Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος  ξεκαθάρισε επίσης ότι δεν θα επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό: «Οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις επόμενες ημέρες».

Τι προβλέπει το «click away»

Έχουν γίνει ήδη αναφορές για το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς με την μέθοδο του «click away» που θα αποτελέσει μεταβατικό στάδιο μέχρι την άρση του lockdown.

Για το ζήτημα αυτό μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Παναγιώτης Σταμπουλίδης, εξηγώντας πως η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται διεθνώς κυρίως στη βόρεια και την κεντρική Ευρώπη και πως με αυτόν τον τρόπο αποφορτίζονται οι μεταφορές ενώ αποφεύγεται ο συνωστισμός, καθώς «δεν θα γίνεται έρευνα αγοράς εντός του καταστήματος, αλλά από το ηλεκτρονικό κατάστημα».

Σύμφωνα με τον ίδιο το «click away» προβλέπει τα εξής:

  • Γίνεται ηλεκτρονική παραγγελία του προϊόντος.
  • Ο καταναλωτής προπληρώνει το προϊόν.
  • Τέλος, με το αποδεικτικό παραγγελίας – πληρωμής παραλαμβάνει το προϊόν από ειδικά διαμορφωμένο, εξωτερικό χώρο του καταστήματος.

Ο ΓΓ Εμπορίου εξήγησε πως ο λόγος που καθυστερεί η εφαρμογή του «click away» είναι επειδή σε αυτή τη φάση, την εν λόγω δυνατότητα έχουν μόνο οι μεγάλες επιχειρήσεις.

«Εμάς μας ενδιαφέρει όλοι να έχουν τη δυνατότητα. Αν λειτουργήσει από τώρα, θα εξυπηρετηθούν μόνο οι μεγάλες αλυσίδες, με αποτέλεσμα οι μικροί που έχουν κλείσει να μην αντέξουν στον ανταγωνισμό», σχολίασε ο κ. Σταμπουλίδης.

Να σημειωθεί ότι το «click away» θα ισχύει μόνο για τα καταστήματα που έχουν e-shop.

Τέλος ο κ. Σταμπουλίδης αναφέρθηκε στην Black Friday και στο γεγονός ότι έχει σημειωθεί κίνηση στην αγορά «λόγω των προσφορών που είναι αρκετά ενδιαφέρουσες».

Παρά ταύτα, ο ΓΓ Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις αγορές τους και να ακολουθούν τις οδηγίες που έχουν εκδοθεί.

Παράταση του lockdown

Όλα αυτά δείχνουν πως η άρση του lockdown δεν προβλέπεται να γίνει στις 30 Νοεμβρίου όπως είχε προγραμματιστεί. Την παράταση του lockdown επιβεβαίωσε ο ίδιος ο κ. Σταμπουλίδης με ανακοίνωσή του στον ΣΚΑΪ ότι Το lockdown θα παραταθεί μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου.

«Να το θεωρείτε δεδομένο μέχρι τις 6 Δεκεμβρίου», είπε χαρακτηριστικά ενώ ξεκαθάρισε πως τα περιοριστικά μέτρα θα παραμείνουν και μετά τις 6 Δεκεμβρίου.

Αναφορικά με το σχέδιο του ανοίγματος της αγοράς μετά το lockdown τόνισε πως «Θα ανοίξουμε με κανόνες όταν μας το επιτρέψουν οι ειδικοί» προκειμένου να μπούμε σε μία κανονικότητα με νέους κανόνες έτσι ώστε να μην χάσουμε ότι χτίσαμε μέχρι τώρα.

Επίσης δήλωσε πως θα υπάρχουν κανόνες για την λειτουργία των επιχειρήσεων και πως οι κανόνες που ισχύουν σήμερα θα ισχύουν και για τις γιορτές.

Αναφορικά με το πως θα λειτουργήσει η εστίαση την περίοδο των Χριστουγέννων, ο κ. Σταμπουλίδης ανέφερε πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η λειτουργία της εκείνη την περίοδο ενώ παράλληλα περιέγραψε τον τρόπο που θα ανοίξει η αγορά.

«Τις αποφάσεις τις λαμβάνουμε μετά από εισηγήσεις της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων. Φαίνεται ότι δυστυχώς τα νούμερα δεν είναι ακόμα αυτά που θα θέλαμε. Σαφώς υπάρχουν σημάδια βελτίωσης, τα οποία ελπίζω να συνεχιστούν και τις επόμενες μέρες. Πρώτα από όλα σταμάτησε η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων, που ήταν αυτό που μας είχε τρομάξει όλους και άρχισε μια μικρή κάμψη, ακόμα όμως έχουμε δρόμο για να φτάσουμε στο σημείο που θα θέλαμε για να μπορέσουμε να ανοίξουμε την οικονομία», σημείωσε.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This