Οι Ιατρικοί Σύλλογοι κατά της κυβέρνησης για το πλαφόν στα τεστ κορωνοϊού

«Για ακόμη μια φορά λαμβάνονται αποφάσεις ερήμην και σε βάρος των ιατρών»

Must Read

Με ανακοίνωσή του σχετικά με το πλαφόν στα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού, ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ) κάνει λόγο για «διατίμηση ιατρικών υπηρεσιών κάτω του κόστους των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται γι’ αυτές». Παρόμοια αντίδραση και από τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος ζητά μάλιστα αναστολή της απόφασης.

«Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για ορισμό ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, χωρίς ανάλογη διατίμηση στις τιμές των υλικών, προέρχεται από πολιτικούς που είτε κυριαρχούνται από ιδεοληψία, είτε από αντιιατρικές εμμονές βρισκόμενοι μακριά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα», υποστηρίζει -μεταξύ άλλων- ο ΙΣΘ.

«Η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε clawback και διατιμήσεις και να οδηγεί τους εργαστηριακούς συναδέλφους σε μαρασμό προς όφελος εκείνων που μπορούν να επιβιώσουν», σημειώνει και προσθέτει πως «εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας θα περιμέναμε να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων με τη συμμετοχή δομών του ΕΣΥ του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ».

«Κάποιοι κωφεύουν προκλητικά και συστηματικά στις πρακτικές προτάσεις του ιατρικού κόσμου καταφεύγοντας στη διατίμηση», αναφέρει ο Ιατρικός Σύλλογος, επισημαίνοντας πως για ακόμη μια φορά λαμβάνονται αποφάσεις «ερήμην και σε βάρος των ιατρών».

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος για τη διατίμηση στα τεστ covid-19

Την αναστολή της απόφασης για τη διατίμηση των τεστ για covid-19 και άμεση διαβούλευση, ζητά ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, κάνοντας λόγο για «αιφνίδια απόφαση χωρίς συνεννόηση, επιστημονική και οικονομική τεκμηρίωση».

Υποστηρίζει ότι «η διατίμηση των ιατρικών πράξεων που ανακοίνωσε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα έχει σοβαρές υγειονομικές παρενέργειες απολύτως ανεπιθύμητες για την αντιμετώπιση της πανδημίας».

Ο ΠΙΣ θεωρεί ότι «οι τιμές της διατίμησης δεν καλύπτουν το κόστος της διενέργειας των σχετικών εξετάσεων βάσει των διαγνωστικών πρωτοκόλλων» και εκφράζει φόβους ότι «μπορεί να οδηγήσει σε έκπτωση της ποιότητας υπηρεσιών υγείας, σε αύξηση των αστοχιών διάγνωσης κρουσμάτων SARS-CoV-19 και σε μείωση του δικτύου δειγματοληψιών που εκτελούνται στον ιδιωτικό τομέα, με δυνητική αύξηση της διασποράς της νόσου και υπερφόρτωση των νοσοκομείων».

Προσθέτει, επίσης, ότι «είναι πιθανό η συμπίεση των τιμών σε αυτά τα επίπεδα να οδηγήσει σε ολιγοπωλιακές καταστάσεις, με προφανή δυσμενή αποτελέσματα στα μικρά και μεσαία εργαστήρια».

Προτείνει, τέλος, η πλήρης κάλυψη των εξετάσεων να διενεργηθεί μέσω της Πολιτείας είτε με την απευθείας αποζημίωση των τεστ χωρίς rebate και clawback μέσω ειδικού προϋπολογισμού, ώστε να εξαλειφθεί η επιβάρυνση των πολιτών, είτε με τη χορήγηση των υλικών στα εργαστήρια, ώστε να αποζημιώνεται μόνο η διενέργεια της εξέτασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This