Οι λοιμωξιολόγοι προτείνουν, η Εκκλησία αντιπροτείνει και η Κυβέρνηση προσεύχεται να βρει την ιδανική λύση… εγκαίρως! (video)

Εντός τις εβδομάδας αναμένονται οι οριστικές ανακοινώσεις

Must Read

Εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου την Τρίτη, η επιτροπή των λοιμωξιολόγων κατέληξε σε νέα εισήγηση προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των ιερών ναών, στο πλαίσιο της μερικής χαλάρωσης του lockdown κατά την εορταστική περίοδο.

Ειδικότερα, η επιτροπή συνεδρίασε σήμερα, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κατά την οποία ο πρωθυπουργός κάλεσε την Εκκλησία να ακολουθήσει τις αποφάσεις των ειδικών, ακριβώς για να δοθεί ένα νέο πλαίσιο, σαφώς πιο χαλαρό, από τις αρχικές ανακοινώσεις, αλλά και πάλι με ορισμένους περιορισμούς.

Δείτε επίσης: Άφησαν ελεύθερους τους προδότες, συνέλαβαν όμως ιερέα και πιστούς εντός εκκλησίας!

Σύμφωνα με πληροφορίες, το άνοιγμα των εκκλησιών για ατομική λατρεία όλες τις ημέρες από την εβδομάδα των Χριστουγέννων έως τα Φώτα, το οποίο αποτελεί ένα από τα αιτήματα τα οποία θα συζητήσει η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αύριο, συζητήθηκε και κατά την επικοινωνία του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο. Παράλληλα, εξετάστηκε το σενάριο στα Θεοφάνεια να μοιραστεί συσκευασμένο αντίδωρο και εμφιαλωμένος αγιασμός στους πιστούς, με δεδομένο ότι δεν θα επιτραπεί τελετή Αγιασμού των Υδάτων σε ανοιχτούς χώρους.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση των λοιμωξιολόγων, οι ειδικοί κατέληξαν και προτείνουν στην κυβέρνηση:

  • Να επιτρέπεται ένα άτομο ανά 15 τετραγωνικά μέτρα στις εκκλησίες
  • Ο μέγιστος αριθμός ατόμων εντός των εκκλησιών να κυμαίνεται από 25 έως 50, ανάλογα με τη χωρητικότητα του ναού
  • Να τελεστεί μία ακόμη λειτουργία την ημέρα της Πρωτοχρονιάς (η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει πως θα επιτραπεί η θεία λειτουργία για τα Χριστούγεννα και για τα Φώτα)
  • Να τελεστούν κυλιόμενες λειτουργίες τα Χριστούγεννα, την Πρωτοχρονιά και τα Θεοφάνεια.

Ανοιχτές εκκλησίες νωρίτερα ζητούν οι ιεράρχες

Από την πλευρά της, η Αρχιεπισκοπή ζητά να είναι ανοιχτές οι εκκλησίες για ατομική προσευχή από τις 21 Δεκεμβρίου μέχρι και τις 6 Ιανουαρίου. Επίσης, αιτείται να μπορούν οι πιστοί να προσέρχονται στους ναούς, να ανάβουν ένα κερί και να κάνουν την προσευχή τους, με τις μάσκες και τις τηρούμενες αποστάσεις, ενώ στα αιτήματα συμπεριλαμβάνεται και η αύξηση του ορίου των ατόμων.

Δείτε επίσης: Ιερό…αντάρτικο για την λειτουργία των εκκλησιών! «Θα λειτουργήσουμε και ας έρθουν να μας πιάσουν»

Συγκεκριμένα, η Αρχιεπισκοπή ζητά:

  • Να επιτραπεί στους ναούς να εκκλησιάζονται 25 άτομα από εννέα που ισχύει σήμερα
  • Στις Μητροπόλεις ο αριθμός να διπλασιαστεί από 25 στα 50 άτομα
  • Να γίνουν περισσότερες λειτουργίες οι εκκλησίες, ιδίως τα Χριστούγεννα και τα Θεοφάνια. Πιο αναλυτικά, τρεις λειτουργίες την ημέρα των Χριστουγέννων (μία στις 5, μία στις 7 και μία στις 9 το πρωί), ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός, και δυο την ημέρα των Φώτων (μία στις 7 και μια στις 9 το πρωί).

Επίσης, «παίζει» και το σενάριο να συμφωνηθεί και μια επιπλέον θεία λειτουργία ανήμερα της Πρωτοχρονιάς.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This