Τετάρτη 4/8/2021

Καταγγελίες για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων από εργοδότες – Κάποιοι το ζητούν πίσω!

Αυξήθηκαν κατακόρυφα τα φαινόμενα αυθαιρεσίας επιτήδειων εργοδοτών

Τα φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας καλά κρατούν και εν μέσω πανδημίας! Η καταβολή του δώρου του Χριστουγέννων ολοκληρώθηκε τη Δευτέρα, όμως δεν έλειψαν τα παρατράγουδα με τους εργοδότες που αρνούνται να πληρώσουν ή ζητούν τα χρήματα πίσω.

Οι καταγγελίες στη ΓΣΕΕ αυξήθηκαν κατά 50% φέτος, η πλειοψηφία των οποίων αφορά τη μη καταβολή του δώρου αλλά και το γνωστό κίνημα που μετά την κατάθεση, ζητά επιστροφή του ποσού…

400 καταγγελίες σε λίγες ώρες

Σύμφωνα με τον Γραμματέα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της ΓΣΕΕ, Δημήτρη Καραγεωργόπουλο, πάνω από 400 καταγγελίες εργαζομένων από όλη την Ελλάδα και από διάφορους κλάδους έφτασαν σήμερα το πρωί στην ομάδα υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων.

Περίπου 280 εργαζόμενοι σε φούρνους, κομμωτήρια, ανθοπωλεία, εμπορικά κέντρα, συνεργεία αυτοκινήτων κλπ, κατήγγειλαν ότι δεν έλαβαν ποτέ το Δώρο Χριστουγέννων, ενώ περίπου 150 εργαζόμενοι κατήγγειλαν ότι οι εργοδότες τους απαίτησαν να τους επιστρέψουν το ποσό.

Τι μπορείτε να κάνετε

Η ΓΣΕΕ ενημερώνει τους εργαζόμενους για το πώς μπορούν να κινηθούν σε περίπτωση που ανήκουν στις προαναφερθέντες περιπτώσεις:

«Σε περίπτωση που το Δώρο Χριστουγέννων δεν καταβληθεί έγκαιρα, οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία μπορούν και πρέπει να προσφύγουν στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας, προκειμένου να συνταχθεί μηνυτήρια αναφορά. Η μηνυτήρια αναφορά διαβιβάζεται στον Εισαγγελέα για την άσκηση ατομικής δίωξης σε βάρος του εργοδότη, ενώ, παράλληλα, διαβιβάζεται και στο οικείο αστυνομικό τμήμα για την κίνηση της αυτόφωρης διαδικασίας.

Οι εργαζόμενοι ή/και τα σωματεία τους έχουν το δικαίωμα να υποβάλουν μήνυση απευθείας στο αρμόδιο αστυνομικό τμήμα και να ζητήσουν την εφαρμογή της αυτόφωρης διαδικασίας. Στη μηνυτήρια αναφορά θα πρέπει να αναγράφονται τα στοιχεία της επιχείρησης και τα στοιχεία κατοικίας του εργοδότη, εάν αυτό είναι δυνατόν, δεδομένου ότι η διαδικασία του αυτοφώρου διαρκεί έως και 48 ώρες.

Σε κάθε περίπτωση μη καταβολής του Δώρου Χριστουγέννων, μέσα στην τασσόμενη προθεσμία, οι Επιθεωρητές Εργασίας του Σ.ΕΠ.Ε. έχουν υποχρέωση να επεμβαίνουν άμεσα, διενεργώντας ελέγχους και να βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα για την άσκηση της διαδικασίας του αυτοφώρου και την επιβολή των σχετικών κυρώσεων» αναφέρει η ομάδα υποστήριξης εργαζομένων και ανέργων.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ