Σάββατο 31/7/2021

Οι… προβλέψεις του Χ. Γώγου: Μάσκες μέχρι το 2022 και πιθανό άνοιγμα των δημοτικών σχολείων στις 11/1 (video)

«Κλειδί» για τις αποφάσεις η κατάσταση στην Αττική

Την ώρα που στην Κυβέρνηση εξετάζεται το ενδεχόμενο παράτασης του lockdown (δεν εκπλήσσει κανέναν δυστυχώς…) μετά τις 7 Ιανουαρίου, ο καθηγητής παθολογίας λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, Χαράλαμπος Γώγος δίνει τις δικές του εκτιμήσεις-προβλέψεις, για τι θα γίνει από δω και πέρα.

Αρχικά ανέφερε ότι θα φοράμε μάσκες χοντρικά όλο το 2021 (που μόλις ξεκίνησε) και επεσήμανε ότι δεν πρόκειται να γλιτώσουμε από την επιβολή μέτρων: «Θα μπορούσαμε σε 1 χρόνο να βγάλουμε τις μάσκες, από την άποψη ότι οι εμβολιασμοί θα γενικευτούν, θα υπάρχουν πολλές πλατφόρμες ώστε να διατεθούν και μέχρι τότε θα έχουμε μεγάλο αριθμό εμβολίων για να εμβολιάσουμε μεγάλο αριθμό πληθυσμού και να περάσουμε σε μια νόσο που θα έχει τα επιδημικά χαρακτηριστικά μια λοίμωξης τύπου γρίπης. Ωστόσο πως εννοείται ότι θα παίρνονται μέτρα όπου και όποτε χρειάζεται».

Σχολιάζοντας τα εμβόλια είπε: «Φέτος κερδίσαμε ένα στοίχημα, την ταχεία αναπαραγωγή εμβολίων που ήταν η μόνη λύση στην πανδημία και καταφέραμε να έχουμε σε ένα χρόνο εμβόλια ασφαλή και αποτελεσματικά και μάλιστα από πολλές πλατφόρμες παράλληλα».

Άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου;

Τη Δευτέρα η επιτροπή των λοιμωξιολόγων θα συνεδριάσει για το άνοιγμα των σχολείων: «Είναι επιθυμία όλων να ανοίξουν τα σχολεία αλλά να είναι και ασφαλής αυτή η διαδικασία δηλαδή να υπάρχουν δεδομένα ότι όλα θα πάνε καλά. Αν τα πράγματα δεν επιβαρυνθούν περαιτέρω και δεν υπάρχει αύξηση της κινητικότητας θα μπορούμε  να δούμε τουλάχιστον άνοιγμα των δημοτικών από τις 11 Ιανουαρίου  αλλά επειδή το άνοιγμα θα είναι οριζόντιο πρέπει να εξεταστούν και οι «δύσκολες» περιοχές π.χ Κοζάνη», είπε ο κ. Γώγος.

Και πρόσθεσε για τα δεδομένα που αναμένονται: «Την Δευτέρα θα έχουμε δεδομένα από τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Θα έχουν περάσει 10 ημέρες από τότε άρα θα ξέρουμε πως οι συμπεριφορές μας και η κινητικότητα εκείνες τις ημέρες αντανακλούν την επιδημιολογική καμπύλη που υπάρχει και επίσης θα υπάρχουν και δεδομένα από τα νοσοκομεία».

Για το άνοιγμα των καταστημάτων δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα: «Δεν το βλέπω για άμεσα, θα πρέπει να δούμε μια σταθερή μείωση εφόσον έχουμε πραγματική αποφόρτιση του συστήματος».

«Κλειδί» για τις αποφάσεις η κατάσταση στην Αττική

«Στην Αττική φαίνεται μια σταθεροποίηση των κρουσμάτων και όχι βελτίωση, ενώ στην Θεσσαλονίκη μια ταχεία πτώση και αν στην Αττική συμβεί κάτι πχ μια έξαρση θα έχουμε πολλές δυσκολίες. Η Αττική είναι μία από τις ζώνες που έχουμε στραμμένο το βλέμμα και η προσοχή μας είναι τεταμένη στην περιοχή. Είναι από τις βασικές περιοχές που θα δούμε για να πάρουμε αποφάσεις για την συνέχεια», τόνισε ο καθηγητής και κατέληξε λέγοντας πως τα νούμερα στην Αθήνα παραμένουν τριψήφια.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ