Πέμπτη 29/7/2021

Αθηνά Λινού: «Τα σχολεία πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια κι όχι με ενιαία τακτική» (video)

Μεγάλα διαλείμματα και αερισμός των τάξεων είναι το κλειδί για την καθηγήτρια

Στο άνοιγμα των σχολείων, στην επιδημιολογική κατάσταση που επικρατεί στην Αττική, αλλά και το εμβόλιο της AstraZeneca , έκανε αναφορά η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών, Αθηνά Λινού, στο Open.

Η κ. Λινού εμφανίστηκε αισιόδοξη σε ό,τι αφορά στην πορεία της πανδημίας στην χώρα σημειώνοντας πως θα τελειώσει μέσα στο 2021. «Το πόσο γρήγορα, εξαρτάται από τη συμπεριφορά μας και από την ευχέρεια με την οποία θα αποκτήσουμε τα εμβόλια. Θα πρέπει να παραχθούν σε μεγάλες ποσότητες και να εγκριθούν γρήγορα ορισμένα ακόμα έτσι ώστε να μην υπάρξει έλλειψη. Και σαν χώρα ταυτόχρονα, να είμαστε έτοιμοι διοικητικά για να εμβολιάσουμε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού».

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας του πανεπιστημίου Αθηνών εξήγησε πως υπάρχει παγκόσμιος κίνδυνος, καθώς υπάρχουν μόλις δύο εμβόλια για τον κορωνοϊό που έχουν εγκριθεί στον δυτικό κόσμο, «αλλά υπάρχει ελπίδα, καθώς υπάρχουν άλλα δυο-τρία εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν, άρα θα υπάρξει παγκόσμια επάρκεια».

Σε ό,τι αφορά στο εμβόλιο της AstraZeneca παρουσιάστηκε επιφυλακτική καθώς όπως είπε «έχει 60-70% αποτελεσματικότητα. Είναι σαν να εμβολιάζουμε μόνο τα 3/4 του πληθυσμού».

«Το άνοιγμα των σχολείων θέλει μεγάλη προσοχή»

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η κ. Λινού στα σχολεία επισημαίνοντας πως υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να ξεφύγει η κατάσταση στην Αττική και τόνισε πως έχει μεγάλη σημασία ο αερισμός των κλειστών χώρων.

«Είναι γερασμένο το εκπαιδευτικό σύστημα και χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Πρέπει να ανοίξουν με ασφάλεια τα σχολεία κι όχι με ενιαία τακτική. Θα πρέπει να ανοίξουν όσα έχουν λίγα παιδιά, όσα βρίσκονται σε περιοχές με χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο. Να μεγαλώσουν τα διαλείμματα και να αερίζονται για περισσότερη ώρα οι αίθουσες».

Η καθηγήτρια κατέληξε λέγοντας πως «δεν ξέρουμε πόσα ακριβώς είναι τα κρούσματα και μπορεί να βρεθούμε προ μεγάλων εκπλήξεων. Πρέπει να γίνουν πολλά τεστ και να αποφασίσουμε τμηματικά».

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ