Δευτέρα 21/6/2021

Χθες επέτρεψαν τις πτήσεις από Βρετανία, σήμερα 4 εισαγόμενα κρούσματα με μεταλλαγμένο κορωνοϊό!

Το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%

Τέσσερις επιβάτες πτήσεων από τη Βρετανία βρέθηκαν θετικοί στο μεταλλαγμένο στέλεχος κορωνοϊού, μόλις ένα 24ωρο μετά την απόφαση της κυβέρνησης να επιτρέψει τις αεροπορικές πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το newsbreak.gr είχε έγκαιρα προειδοποιήσει: Μας κλείνουν σπίτι ξανά, αλλά ανοίγουν τις πτήσεις με Βρετανία, παρά τη μετάλλαξη του κορωνοϊού…

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έδωσε στις 11 το πρωί του Σαββάτου το «πράσινο φως» στις πτήσεις από τη Βρετανία, παρά την μετάλλαξη του κορωνοϊού.

Η ΥΠΑ ανακοίνωσε πως από την απαγόρευση εισόδου στην χώρα μη Ευρωπαίων Πολιτών (Non EU Citizens), εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 9 χωρών: Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Ρουάντα, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, τη Σιγκαπούρη και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έτσι επιστρέφουν χωρίς κανένα πρόβλημα και οι χλιδάτοι που πέρασαν την Πρωτοχρονιά στο Ντουμπάι

Από την συγκεκριμένη αεροπορική οδηγία σε σχέση με την προϋπάρχουσα, τοποθετήθηκε στην κατηγορία των τρίτων χωρών το Ηνωμένο Βασίλειο λόγω του Βrexit και παράλληλα προστέθηκε στην λίστα των εξαιρέσεων με τις επιτρεπόμενες τρίτες χώρες, όπου οι ταξιδιώτες μπορούν να εισέρθουν αεροπορικώς στην Ελλάδα.

Αποτέλεσμα; Εισήλθαν στην χώρα μας τα πρώτα κρούσματα του μεταλλαγμένου κορωνοϊού. Τα εξειδικευμένα εργαστήρια διαπίστωσαν ότι 4 εξ αυτών έφεραν την μετάλλαξη του ιού που έχει καταγραφεί στην Αγγλία και οι υπόλοιποι δύο την μετάλλαξη που έχει καταγραφεί στην Ταϊλάνδη.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που μεταδόθηκε στο  κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN,  μεταλλαγμένο στέλεχος του ιού έχουν έξι ταξιδιώτες που εντοπίστηκαν θετικοί στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», τις τελευταίες μέρες του 2020 αρχικά με rapid test και εν συνεχεία με μοριακό έλεγχο και βρίσκονται σε ξενοδοχείο καραντίνας. Πρόκειται για πέντε Έλληνες και έναν αλλοδαπό.

Το μεσημέρι έγινε γνωστό ότι από την αλληλούχιση του γονιδιόματος από το Ίδρυμα Ιατροβιοτεχνολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, επιβεβαιώθηκε ότι τέσσερις επιβάτες είχαν νοσήσει από τη μετάλλαξη του ιού που εντοπίστηκε στη Βρετανία και δύο στην Ταϊλάνδη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι ταξιδιώτες θα παραμείνουν σε καραντίνα και θα υποβληθούν εκ νέου σε τεστ κορωνοϊού, ενώ βρίσκονται σε επιτήρηση και οι πτήσεις με τις οποίες ταξίδεψαν στη χώρα μας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το νέο στέλεχος του ιού έχει συσχετιστεί με υψηλότερο ιικό φορτίο και υψηλότερη μεταδοτικότητα έως και 70%, ενώ θεωρείται ότι πιθανόν να έχει συμβάλει έως έναν βαθμό στην αύξηση των κρουσμάτων στην Ευρώπη.

Ο νέος ιός έχει ονομαστεί «Variant of Concern 202012/01» ή VOC από τη Δημόσια Υγεία της Αγγλίας, ενώ η μετάλλαξη εντοπίζεται σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο, εκτός από τη Βόρεια Ιρλανδία, με τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις να καταγράφονται στο Λονδίνο, στη νοτιοανατολική και ανατολική Αγγλία. Κρούσματά της έχουν καταγραφεί σε δεκάδες χώρες ανά τον πλανήτη.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ