Στους 12 μήνες η θητεία και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων από τον προσεχή Μάιο

Αυξάνεται κατά 3 μήνες η θητεία στον Στρατό Ξηράς

Must Read

Επιβεβαίωσε τη Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Ταραντίλης, την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει τη θητεία στον Στρατό Ξηράς στους 12 μήνες από τον ερχόμενο Μάιο.

Παράλληλα, απέρριψε το ενδεχόμενο υποχρεωτικής θητείας στα 18 χρόνια. Κατά την πρώτη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών με τη νέα ιδιότητά του, ο κ. Ταραντίλης, ερωτηθείς αν ισχύει η αύξηση της θητείας στους 12 μήνες από τον Μάιο, απάντησε: «Ο πρωθυπουργός στο παρελθόν έχει τοποθετηθεί για την ανάγκη ενίσχυσης του έμψυχου δυναμικού των Ενόπλων Δυνάμεων. Η αύξηση της θητείας στον Στρατό Ξηράς ανήκει σε αυτό το πλαίσιο. Αλλά θέλω να σημειώσω ότι σε καμία περίπτωση δεν εξετάζεται η υποχρεωτική θητεία στα 18».

Δείτε επίσης: «Κλείδωσε» η θητεία από τα 18 – Έτοιμες οι συμφωνίες για τα εξοπλιστικά

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η θητεία θα είναι δωδεκάμηνη και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων και αναμένεται να αρχίσει να εφαρμόζεται το πιθανότερο από την Γ’ ΕΣΣΟ του προσεχούς Μαΐου. Στο πλαίσιο αυτό, θα αυξηθεί κατά τρεις μήνες στον Στρατό Ξηράς, προκειμένου από εννέα μήνες που είναι τώρα να φτάσει τους 12, όπως ισχύει και στα άλλα Σώματα.

Κίνητρο για τους νέους η μειωμένη θητεία

Μάλιστα, φέρεται ότι έχει «κλειδώσει» και η πρόβλεψη για μειωμένη θητεία, στους εννέα μήνες, για όσους εκδηλώσουν την επιθυμία να κάνουν όλο το στρατιωτικό τους στα σύνορα, στον Έβρο ή στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Με αυτό τον τρόπο, η εκτίμηση που υπάρχει στο Πεντάγωνο είναι ότι, από τη μια πλευρά, η μειωμένη θητεία θα αποτελέσει κίνητρο για τους νέους, ώστε να καταταγούν για να εκπληρώσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα τις στρατιωτικές υποχρεώσεις τους και έπειτα να συνεχίσουν την πολιτική ζωή τους με σπουδές ή άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες. Και αυτό διότι μεγάλη μερίδα των νέων προτιμά πρώτα να ολοκληρώσει τις σπουδές της και αργότερα να διεκπεραιώσει τις στρατιωτικές υποχρεώσεις της.

Από την άλλη πλευρά, στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας θεωρούν ότι με τα νέα δεδομένα θα αυξηθεί σημαντικά η επάνδρωση κρίσιμων μονάδων του Στρατού Ξηράς στον Έβρο και στα ακριτικά νησιά μας. Παράλληλα, το Πεντάγωνο φέρεται ότι προωθεί και ρύθμιση για τους περίπου 23.000 ανυπότακτους. Πρόκειται για ένα χρόνιο πρόβλημα για χιλιάδες νέους που σπουδάζουν ή εργάζονται στο εξωτερικό και φοβούνται την επιστροφή στην πατρίδα, λόγω των μη εκπληρωμένων στρατιωτικών υποχρεώσεων.

Επιδίωξη είναι να αυξηθεί η «οροφή» στον Στρατό Ξηράς από 68.300 μάχιμα στελέχη και κληρωτούς στους 93.500, που θα έπρεπε να είναι κανονικά. Και η συνολική «οροφή» του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων να φτάσει τους 133.000, ενώ σήμερα υπολογίζεται σε 100.000.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This