Προτεραιότητα σε Γυμνάσια και Λύκεια! Τι θα συζητηθεί για μετακινήσεις και εστίαση

Τι φοβούνται οι λοιμωξιολόγοι - «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον»

Must Read

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα για την σταδιακή άρση του lockdown, αφού η χώρα βρίσκεται ένα στάδιο πριν την οικονομική κατάρρευση. Τα αποθεματικά στα ταμεία τελειώνουν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το άνοιγμα της αγοράς, στοχεύει στο άνοιγμα των σχολείων, των χιονοδρομικών κέντρων, αλλά και την επαναλειτουργία της εστίασης στο… μακρινό μέλλον. Όπως άλλωστε δήλωσε το πρωί της Τετάρτης στη Βουλή μιλώντας για τις διερευνητικές με την Τουρκία «δεν νοείται αποτελεσματική διπλωματία με γονατισμένη την οικονομία».

Ο Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι τα σχολεία έχουν προτεραιότητα «αδειάζοντας» τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη  ο οποίος έκανε λόγο για άνοιγμα των χιονοδρομικών κέντρων και άρση της απαγόρευσης από νομό σε νομό, πριν την επιστροφή των μαθητών σε Γυμνάσια και Λύκεια. «Επόμενη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων. Άλλες δραστηριότητες μπορούν να περιμένουν λίγο ακόμα», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ταυτόχρονα, Επιτροπή των Ειδικών ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι αποκλείεται να ανοίξουν ταυτόχρονα οι κλάδοι, ενώ προειδοποιούν ότι ανάλογα με τα στοιχεία της επιδημιολογικής πορείας, θα ανακοινώνονται οι αποφάσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Δεν αποκλείουν μάλιστα το ενδεχόμενο να δούμε ρολά να κατεβαίνουν ξανά, σε περιπτωση που η κατάσταση ξεφύγει.

Το σενάριο για άρση του lockdown και οι ημερομηνίες

Τη συγκεκριμένη στιγμή, προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να ανοίξει τα Γυμνάσια και τα Λύκεια με επικρατέστερη ημερομηνία την 1η Φεβρουαρίου. Το ζήτημα θα συζητηθεί την Παρασκευή στην σύσκεψη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, ενώ μαζί με τα σχολεία θα ανοίξουν ξανά και τα φροντιστήρια.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης συζητήθηκε να λειτουργήσουν τα χιονοδρομικά κέντρα, κάτι που τελικά αμφισβητήθηκε έμμεσα από τον πρωθυπουργό. Ωστόσο, δεν αποκλείεται στο τραπέζι των συσκέψεων την Παρασκευή, να πέσει η δυνατότητα να μπορούν να διασχίζουν τα σύνορα των νομών όσοι έχουν αποδεικτικό κράτησης σε καταλύματα σε περιοχές με χιονοδρομικά ή κράτηση για ενοικίαση εξοπλισμού, όπου είναι δυνατό.

Η κυβέρνηση συζητά επίσης το άνοιγμα των πρακτορείων του ΟΠΑΠ, γεγονός στο οποίο αναφέρθηκε και ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου, Παναγιώτης Σταμπουλίδης. Σε περίπτωση που γίνει αυτό, η επίσκεψη στα πρακτορεία θα γίνεται κατόπιν ραντεβού.

Επιπλέον, από την επόμενη εβδομάδα, δεν αποκλείεται να απελευθερωθούν το ψάρεμα και το κυνήγι την προσεχή εβδομάδα, όπως άλλωστε είχε αναφέρει και ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, ότι μετά το άνοιγμα των καταστημάτων θα επανεξεταστεί η άρση των μέτρων γι αυτές τις δραστηριότητες.

Τι φοβούνται οι ειδικοί

Οι λοιμωξιολόγοι της Επιτροπής δεν κρύβουν την ανησυχία τους για νέα αύξηση κρουσμάτων μετά την άρση αφού πλέον είναι γεγονός παρά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιτυχία της «επιχείρησης εμβολιασμών», ότι η διαδικασία και οι δόσεις εμβολίων καθυστερούν επικίνδυνα.

 «Για να αποφασίσουμε κάτι περαιτέρω, ένα άνοιγμα πρέπει να δούμε τα δεδομένα 1 έως 2 εβδομάδων. Θα δούμε τι έγινε όχι μόνο επιδημιολογικά αλλά και από την τήρηση των μέτρων. Θα συζητήσουμε τι έγινε με το λιανεμπόριο και θα συζητήσουμε αν μπορεί να ανοίξει κάτι άλλο» δήλωσε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας, Χαράλαμπος Γώγος.

Από πλευράς του, ο καθηγητής Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε ότι η  απαγόρευση ελαττώνει τον μη αναγκαίο συνωστισμό και συνεπώς τη διάδοση του ιού, ενώ φάνηκε ανήσυχος για την μετάλλαξη του κορωνοϊού που όπως είπε μεταδίδεται πιο εύκολα αλλά δεν είναι πιο επικίνδυνη. Όπως αποκάλυψε μάλιστα, η απαγόρευση κυκλοφορίας το βράδυ θα παραμείνει.

Για νέο lockdown τουλάχιστον δύο μηνών αν τα κρούσματα αυξηθούν ξανά, μίλησε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης: «Αν το ελατήριο εκτιναχθεί, θα έχουμε πάλι κλείσιμο για δύο μήνες τουλάχιστον» είπε και πρόσθεσε ότι «κάθε μέρα θα πρέπει να γίνονται 50 έως 60.000 εμβολιασμοί για να αποκοπεί η μεταδοτικότητα».

Μαύρα μαντάντα για την εστίαση

Το μεγαλύτερο πλήγμα έχει δεχτεί ο κλάδος της εστίασης, στον οποίο τα μέτρα θα αργήσουν να αρθούν, όπως ξεκαθάρισε και ο Γεωργιάδης. Η εστίαση θα είναι ο τελευταίος κλάδος που θα επαναλειτουργήσει, με πιθανή ημερομηνία μέσα στο Φεβρουάριο. Ωστόσο, η στιγμή που θα καθίσουμε σε εσωτερικό χώρο κάποιου εστιατορίου, θα καθυστερήσει, αφού το άνοιγμα προβλέπεται με τραπέζια σε εξωτερικούς χώρους. Όσο για τα μπαρ; Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία εισήγηση και καμία συζήτηση για την επαναλειτουργία της νυχτερινής διασκέδασης.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This