Ο φιλέλληνας γερουσιαστής Μενέντεζ και η ιστορική επίσκεψη του στο Προεδρικό Μέγαρο

Τα θερμά λόγια του φιλέλληνα γερουσιαστή για τον Προκόπη Παυλόπουλο και τον εθνικό του ρόλο

Must Read

Η ιστορική συνάντηση του Προκόπη Παυλόπουλου με τον Γερουσιαστή Robert  Menendez που επισφράγισε την θερμή σχέση και τον αγώνα του κορυφαίου Αμερικανού πολιτικού για τα εθνικά μας δίκαια.

Νέος ισχυρός άνδρας στην αμερικανική Γερουσία είναι πλέον ο πασίγνωστος φιλέλληνας Γερουσιαστής Robert Menendez. Γι΄ αυτό ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έσπευσε σήμερα το βράδυ να του τηλεφωνήσει, μετά την εκλογή Μπάιντεν.

Αξίζει όμως να γυρίσουμε πίσω στο χρόνο –όχι πολύ, μόλις το 2019- για να θυμηθούμε με πόση οξυδέρκεια και πόση αξιοπρέπεια ο Προκόπης Παυλόπουλος είχε δεχθεί τον  Robert Menendez στο Προεδρικό Μέγαρο. Γεγονός που δείχνει, επιπλέον, και τη διαφορά κύρους ανάμεσα στον τέως ΠτΔ και τη διάδοχό του κα Σακελλαροπούλου, που χθες παρέστη στη φιέστα του Αμερικανού Πρέσβη Πάϊατ στη Ρωμαϊκή Αγορά, προφανώς μη δυνάμενη να κατανοήσει το βάρος του θεσμικού της ρόλου

Στις 22 Απριλίου 2019 ο Robert Menendez ήρθε στην Αθήνα και ζήτησε συνάντηση με τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Η συνάντηση έγινε, παρουσία και του Αμερικανού Πρέσβη Πάϊατ. Όχι, δεν πήγε ο Προκόπης Παυλόπουλος στην Πρεσβεία ή όπου αλλού για να συναντήσει τους αμερικανούς αξιωματούχους –όπως η διάδοχός του- αλλά εκείνοι πήγαν στο Προεδρικό Μέγαρο, δείχνοντας το σεβασμό που αρμόζει στην Ελληνική Δημοκρατία.

Ας θυμηθούμε τι είπε ο Προκόπης Παυλόπουλος στον Robert Menendez εξαίροντας την προσωπικότητά του αλλά και υπερασπιζόμενος με κύρος και σθένος την Ελλάδα στο ΝΑΤΟ απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και τονίζοντας, κόντρα στην πολιτική Τραμπ, την ανάγκη συνεργασίας των Η.Π.Α. με την Ευρωπαϊκή Ένωση:

«Κύριε Γερουσιαστά, με ιδιαίτερη χαρά σας υποδέχομαι στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Και τα αισθήματά μου αυτά δικαιολογούνται από το ότι μέσα από την συνάντηση αυτή μπορώ να εξάρω και ν’αναδείξω την προσωπικότητά σας, την λαμπρή σταδιοδρομία την οποία έχετε διανύσει στο πλαίσιο της Γερουσίας των ΗΠΑ. Και κορωνίδα αυτής της λαμπρής σταδιοδρομίας είναι οι κορυφαίες θέσεις που έχετε κατακτήσει και κατακτάτε, ιδίως εντός της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας. Θέλω να σας ευχαριστήσω, εκ μέρους του Ελληνικού Λαού, γιατί την στάση την οποία έχετε τηρήσει και τις θέσεις που έχετε πάρει σε ό,τι αφορά την Ελλάδα και την Κύπρο, και μάλιστα διαχρονικά, εμείς οι Έλληνες τις αναγνωρίζουμε. Αλλά θέλω να σας βεβαιώσω ότι οι θέσεις αυτές, οι υποστηρικτικές – και ιδίως αυτή την περίοδο – για την Ελλάδα και την Κύπρο, στην ουσία είναι θέσεις οι οποίες αφορούν την εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη Περιοχή μας και ιδίως στην τόσο ταλαιπωρημένη Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή. Επιπλέον οι θέσεις αυτές, και ιδίως οι τελευταίες θέσεις που πήρατε σχετικά με το ποιες είναι οι υποχρεώσεις των Συμμάχων μέσα στον χώρο του ΝΑΤΟ, είναι και θέσεις που αφορούν την ισχύ του ΝΑΤΟ και την επιτέλεση της αποστολής του. Συμφωνούμε απόλυτα, κύριε Γερουσιαστά, ότι για να είσαι συνεπής Σύμμαχος μέσα στο ΝΑΤΟ, όπως λέμε εμείς οι Έλληνες με μία παροιμία «δεν μπορείς να πατάς πάνω σε δύο βάρκες».

Και ο νοών νοείτω. Τέλος, δεν μπορώ να μην αναδείξω και μια άλλη πτυχή της προσωπικότητάς σας που αφορά την ουσία της πολιτικής σας στο πλαίσιο του πολιτικού συστήματος των Ηνωμένων Πολιτειών. Εμείς οι Έλληνες θα θυμόμαστε πάντοτε ότι έχετε αναδειχθεί υπέρμαχος μιας ανθρωπιστικής, για να το πω όπως αρμόζει, πολιτικής. Στηρίξατε και στηρίζετε μια πολιτική η οποία υπερασπίζεται τον Άνθρωπο μέσα από την υπεράσπιση εμβληματικών αρχών και αξιών, όπως είναι εκείνες της Αλληλεγγύης, των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, της Δικαιοσύνης και, ιδίως, της Κοινωνικής Δικαιοσύνης. Κύριε Γερουσιαστά, εμείς οι Έλληνες και εγώ προσωπικώς, σας παρακαλούμε να συνεχίσετε αυτό τον αγώνα σας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πρέπει στις Ηνωμένες Πολιτείες να εμπεδωθεί αυτή η πολιτική υπέρ του Ανθρώπου. Και αυτό γιατί οι ίδιες αρχές και αξίες αφορούν και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Ευρωπαϊκός Πολιτισμός, η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία στηρίζεται πάνω σ’αυτές τις Ανθρωπιστικές Αξίες. Και γνωρίζετε πολύ καλά – το πιστεύω, το έχω πει πολλές φορές – ότι οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει από κοινού να υπερασπισθούν αυτές τις Θεμελιώδεις Αξίες υπέρ του Ανθρώπου, τις αρχές της Ειρήνης, της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του τόσο πολύπαθου Πλανήτη μας. Καλώς ήλθατε, καλή δύναμη και καλή συνέχεια στην λαμπρή σας σταδιοδρομία.»

Και να τι απάντησε ο Robert Menendez, τιμώντας την Ελλάδα όπως της αξίζει αλλά και εξαίροντας τον ιστορικό ρόλο του Προκόπη Παυλόπουλου:

«Κύριε Πρόεδρε, είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σήμερα εδώ και εκτιμώ πάρα πολύ το ότι μου διαθέσατε τον χρόνο σας. Είναι πάρα πολύ σημαντική η σχέση μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ποτέ δεν ήταν ισχυρότερη και τον τελευταίο καιρό έχει εμβαθυνθεί και έχει γίνει πιο σημαντική και για τις δύο χώρες. Η Ελλάδα είναι ένα πολύ ισχυρός και σημαντικός σύμμαχος των ΗΠΑ στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ένας σύμμαχος ο οποίος έχει τηρήσει τις υποχρεώσεις του, πράγμα που θα ήθελα να κάνουν και όλοι οι άλλοι σύμμαχοι. Επιπλέον αυτού υπάρχει η εξαιρετική και πολύ σημαντική διμερής σχέση. Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω γι’ αυτά τα οποία μας παρέχετε στη Σούδα, όπως επίσης και για την σχέση που έχουμε στον τομέα της ασφάλειας. Είναι τιμή μου που βρίσκομαι σήμερα εδώ και προσβλέπω σε μια ουσιαστική συζήτηση μαζί σας, κ. Πρόεδρε, γιατί θα ήθελα κι εγώ να εξάρω τον ρόλο που έχετε παίξει ως Πρόεδρος της χώρας, αλλά και ως λαμπρός πολιτικός. Έναν ρόλο που κληθήκατε να παίξετε σε ιστορικές στιγμές και για τον οποίο η Ιστορία θα έχει να πει στο μέλλον.»

Τώρα φαίνεται γιατί ο κ. Μητσοτάκης δεν ανανέωσε τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου και γιατί επέλεξε την κα Σακελλαροπούλου για να τον αντικαταστήσει. Μεγάλο το πολιτικό «ειδικό βάρος» του Προκόπη Παυλόπουλου κ. Μητσοτάκη. Ίσως ασήκωτο για τον πρωθυπουργό που θέλει να «ηγεμονεύει» ως «Μωυσής» ή ακόμη και ως «Βασιλιάς Ήλιος» της εποχής των Λουδοβίκων…

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This