Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Στο άψε σβήσε ξεπέρασε το θέμα που προέκυψε με τις μάσκες στη Γαλλία ο Π. Αρκουμανέας

Άμα μπορούσε να πει «δεν ξέρω, δεν απαντώ», θα το έλεγε

Στις υφασμάτινες μάσκες και στη δυνατότητα χρήσης τους χωρίς κινδύνους αναφέρθηκε, ή μάλλον δεν αναφέρθηκε ουσιαστικά, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ Παναγιώτης Αρκουμανέας, με αφορμή τις αποφάσεις της γαλλικής κυβέρνησης που δημιούργησαν προβληματισμό.

Συγκεκριμένα, μετά την εξέλιξη στη Γαλλία, όπου η κυβέρνηση συστήνει χειρουργικές μάσκες έναντι των υφασμάτινων, ο κ. Αρκουμανέας ιδιαίτερα γενικά και βιαστικά αρκέστηκε να σχολιάσει ότι «δεν υπάρχει καμία οδηγία για απόσυρση των υφασμάτινων μασκών. Οι πολίτες μπορούν να τις χρησιμοποιούν κανονικά».

Αυτό όμως που βιάστηκε να ξεπεράσει ο κ.Αρκουμανέας χωρίς να εξηγήσει, το έκανε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος ανέλυσε τι συμβαίνει και τι ισχύει:

«Οι οδηγίες που βγήκαν στην Γαλλία αναλυτικά μιλάνε περισσότερο για ποιότητα των μασκών. Εμείς αυτό το έχουμε αντιμετωπίσει σχετικά νωρίς. Για να γίνω λιγάκι πιο ακριβής. Κατατάσσουν τις μάσκες σε δυο κατηγορίες, κατηγορία 1 και κατηγορία 2 και στην κατηγορία 1 μπορεί να είναι και χειρουργικές μάσκες και υφασμάτινες. Εξαρτάται από την ποιότητα που έχουν αναπτυχθεί. Οι μάσκες οι οποίες έχουμε προτείνει εδώ, ακόμα και οι υφασμάτινες, έχουν πολύ συγκεκριμένα ποιοτικά κριτήρια που δεν επιτρέπουν να περνάνε πολύ μικρά σωματίδια από τους πόρους. Δεν διαφέρουν οι συστάσεις που έχουν δώσει με αυτές που ακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό. Απλά έχει γίνει μια συζήτηση αυτή τη στιγμή στα διάφορα κοινωνικά δίκτυα. Η ακριβής σύσταση που έδωσαν τώρα στους ανθρώπους, είναι απλά να προσέχουν τι ποιότητα μάσκας χρησιμοποιούν, είτε είναι χειρουργικές, είτε είναι υφασμάτινες».

«Επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα»

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ εμφανίστηκε αισιόδοξος σε ό,τι αφορά την πορεία της πανδημίας στη χώρα, τονίζοντας ότι επιστρέφουμε σε κάποια κανονικότητα. Τόνισε, όμως, ότι για οποιαδήποτε δραστηριότητα ανοίγει υπάρχει το επιδημιολογικό ρίσκο το οποίο παρατηρούν οι ειδικοί, ώστε να μην υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων.

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, ο κ. Αρκουμανέας ανέφερε ότι ως και την Πέμπτη είχαν εμβολιαστεί 44.000 πολίτες και συμπλήρωσε ότι «μέσα στον Ιανουάριο θα παραλάβουμε 430.000 δόσεις, ώστε να εμβολιαστούν 220.000 άνθρωποι».

«Αν τους επόμενους μήνες έχουμε εμβολιάσει τους πολίτες άνω των 70 ετών, οι οποίοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, από τον Μάρτιο η κατάσταση θα είναι πολύ καλύτερη» εξήγησε.

Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ πήρε θέση και για τα δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για παραλαβή του εμβολίου εκτός της συμφωνίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, διευκρινίζοντας ότι «η Ε.Ε. διαπραγματεύεται και μας δίνει εμβόλια. Δεν μπορούμε να κάνουμε διμερείς συμφωνίες». Παράλληλα, ανέφερε πως το σύστημα κλείνει αυτόματα ραντεβού σε όσους εμβολιάζονται, ώστε να πάνε για τη δεύτερη δόση σε 21 ημέρες.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τα ευρωπαϊκά δεδομένα, τόνισε ότι «η Ελλάδα έχει εμβολιάσει το 0,4% του πληθυσμού της. Μόνο μία χώρα στην Ευρώπη έχει πάνω από 1%».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ