Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Ποιος… φωστήρας σκέφτηκε να μπει στύλος και μεταλλικό κουτί στο μνημείο εκτελεσθέντων;

Έτσι τιμάνε όσους αντιστάθηκαν στους Ναζί;

Είναι να απορεί κανείς με τις αποφάσεις που παίρνουν σε τούτη τη χώρα οι διάφοροι «αρμόδιοι». Ένας τέτοιος παραλογισμός που φτάνει σε σημείο προσβολής, συνέβη στη Λέσβο.

Εκεί λοιπόν, δίπλα στο μνημείο και την επιτύμβια στήλη στη Μνήμη των 42 Μυτιληνιών που εκτελέστηκαν στην περιοχή Τσαμάκια από τους Ναζί, τοποθέτησαν τσιμεντένιο στύλο και μεταλλικό κουτί, όπως ξεκάθαρα φαίνεται και στη φωτογραφία.

Το προσβλητικό αυτό περιστατικό δημοσιοποίησε ο Σύλλογος Φίλων Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του: «Δεν πέρασαν μόλις τέσσερα χρόνια από την απόφαση του πρώην Δήμου Λέσβου κι αντί να αναδειχθεί ο περιβάλλων χώρος του μνημείου και να απομακρυνθεί ο λεπτός στύλος της ΔΕΗ που υπήρχε, το τωρινό έργο που κατασκευάστηκε -από ποιόν άραγε φορέα; Δήμο Μυτιλήνης; ΔΕΗ; – είναι ένας τεράστιος τσιμεντένιος στύλος, κι ένα μεγάλο μεταλλικό κουτί, σε απόσταση 10 μόλις μέτρων από το κεντρικό μνημείο και το σημείο της επιτύμβιας στήλης, λες και δεν υπήρχε άλλος χώρος για την τοποθέτησή τους. Αλήθεια, κανένας συμπατριώτης μας από απ’ αυτούς που αποφάσισαν, μελέτησαν και κατασκεύασαν το έργο δεν σκέφτηκε, δεν είχε μια σταγόνα ευαισθησίας ώστε να καταλάβει, να νοιώσει ότι οι κατασκευές αυτές προσβάλουν τη Μνήμη των 42 συμπατριωτών μας που κάποιο πρωινό, αχάραγα εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς Ναζί στον ίδιο αυτόν Τόπο; Αναμένουμε, τάχιστα, μια ανακοίνωση για το ποιος φορέας αποφάσισε και προχώρησε στις αυθαίρετες αυτές ενέργειες, ποιες εγκρίσεις έχει λάβει από τις αρχιτεκτονικές επιτροπές και άλλες αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τι ενέργειες θα γίνουν άμεσα για την αποκατάσταση της εικόνας του Μνημείου με την απομάκρυνση των αντιαισθητικών αυτών κατασκευών, που είναι ασύμβατες με την ιερότητα του χώρου, που αμαυρώνουν το μαρτυρικό αυτό Τόπο και ασεβούν στη μνήμη των νεκρών. Παρά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος μας, δεν μπορούμε να αδιαφορούμε για ενέργειες που υποβαθμίζουν ιστορικά μνημεία».

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ