Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Β. Κικίλιας: «Χωρίς υγεία δεν υπάρχει οικονομία»

«Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών»

Τις δυσκολίες του να τηρήσει η χώρα μας το πρόγραμμα εμβολιασμού και να κινηθεί βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει στη διάθεσή της επισήμανε ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, καθώς, ως γνωστόν, υπάρχουν «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες παραγωγής. 

Ο υπουργός ξεκίνησε την τοποθέτησή του αναφέροντας ότι σήμερα το μεσημέρι ενημέρωσε τα κόμματα της αντιπολίτευσης για την στρατηγική της κυβέρνησης γύρω από το σχέδιο εμβολιασμού. Και συνέχισε, επισημαίνοντας ότι ο κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων της τελευταίας εβδομάδας ανέρχεται σε 547 ανά ημέρα, με τη μέση ηλικία τους να ανέρχεται στα 48 έτη, ενώ αυτή τη στιγμή στη χώρα μας τα ενεργά κρούσματα νέου κορωνοϊού είναι 5324.

«Τα περισσότερα είναι στην Αττική και μας προβληματίζει. Τα περισσότερα κρούσματα ανά 100.000 κατοίκους παρουσιάζουν η Θήρα, η Μύκονος, η Ροδόπη, η Δυτική Αττική και η Λακωνία. Μας ανησυχούν επίσης η αύξηση στη Μαγνησία, την Εύβοια, την Αχαΐα, την Αττική βέβαια και ιδιαίτερα στον βόρειο και κεντρικό τομέα», είπε σχετικά. Ο ίδιος σημείωσε πως παραμένει αυξητική η τάση στις εισαγωγές στα νοσοκομεία και πως σήμερα, μόνο, καταγράφηκαν 112 εισαγωγές. Αναφορικά με την κάλυψη των ΜΕΘ COVID, τόνισε πως αυτή ανέρχεται σε 48% σε όλη την επικράτεια, στο 63% στην Αττική και στο 50% στη Θεσσαλονίκη.

Στην συνέχεια, ο κ. Κικίλιας, επικαλούμενος δηλώσεις της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μίλησε για «ανησυχητικές καθυστερήσεις στις παραδόσεις των εμβολίων» από τις εταιρείες που κατασκευάζουν τα εμβόλια, αφήνοντας αιχμές. «Η παραγωγή και διάθεση των εμβολίων παρουσιάζει ανησυχητικές καθυστερήσεις, όσον αφορά την παράδοση. Οφείλουμε να εξετάσουμε κάτι πολύ σημαντικό που σε μεγάλο βαθμό θα συνδιαμορφώσει το μέλλον του ευρωπαϊκού εγχειρήματος. Η Ε.Ε. οφείλει να διαπραγματεύεται από θέση ισχύος, απέναντι σε επιχειρηματικούς ή διακρατικούς ανταγωνισμούς. Οι επιχειρήσεις να αντιληφθούν ότι το σημαντικότερο μερίδιο της χρηματοδότησης για τα εμβόλια προήλθε από τα χρήματα των πολιτών. Τα κράτη – μέλη και οι επιχειρήσεις γνωρίζουν πως χωρίς υγεία, δεν υπάρχει οικονομία», τόνισε συγκεκριμένα.

Μη ασφαλή, ακόμη, τα συμπεράσματα από την επανέναρξη του λιανεμπορίου

Απαντώντας σε ερώτηση για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ο υπουργός υπογράμμισε πως δεν μπορούν ακόμη να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα, καθώς «τα μαγαζιά άνοιξαν πριν από 8 ημέρες και έτσι πρέπει να περάσουν ακόμη 5-6 μέρες για να μπορούμε να κρίνουμε το πώς η επανέναρξη του εμπορίου επηρέασε την επιδημιολογική εικόνα της χώρας».

Σε ερώτηση αναφορικά με το πρόγραμμα εμβολιασμού, ο υπουργός Υγείας τόνισε πως το σχέδιο της χώρας προσαρμόζεται ανάλογα με τα υπάρχοντα δεδομένα. «Νομίζω ότι ο ρυθμός εμβολιασμού με βάση τα εμβόλια που έχουμε είναι ικανοποιητικός. Υπάρχει ειδική μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες. Το αμέσως επόμενο διάστημα, μαζί με το ηλικιακό γκρουπ των 70+ θα εμβολιαστούν και όσοι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες λόγω νοσημάτων», είπε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ