Σάββατο 24/7/2021

«Εξοικονομώ» για πολυκατοικίες: Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα χωρίς εισοδηματικά κριτήρια

Επιδοτούνται παρεμβάσεις στα διαμερίσματα και στους κοινόχρηστους χώρους

Με την υποβολή αιτήσεων για τις πολυκατοικίες πέφτει σήμερα η αυλαία του πρώτου κύκλου τού «Εξοικονομώ – Αυτονομώ».

  • Του Βασίλη Παπακωνσταντόπουλου

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα ανοίγει στις 10 το πρωί, εισοδηματικά κριτήρια δεν υπάρχουν και επιδοτούνται παρεμβάσεις τόσο στα επιμέρους διαμερίσματα όσο και στους κοινόχρηστους χώρους μιας πολυκατοικίας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος για τις πολυκατοικίες φτάνει τα 67.700.000 ευρώ.

Υπάρχουν δύο τύποι αίτησης, ο τύπος Α και ο τύπος Β. Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Α αφορά κοινόχρηστες παρεμβάσεις και παρεμβάσεις στα επιμέρους διαμερίσματα. Η αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β θα αφορά μόνο κοινόχρηστες παρεμβάσεις.

Σε όλους τους ιδιοκτήτες παρέχεται οριζόντια βασικό ποσοστό επιχορήγησης 60% ανεξαρτήτως εισοδήματος, το οποίο προσαυξάνεται κατά 10% (μέσω του Covid-19 premium) για τα έτη 2020-2021, ενώ δίνεται ενεργειακό μπόνους 10% στις αιτήσεις πολυκατοικίας τύπου Α.

Ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός παρεμβάσεων δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερος από 48.500 ευρώ για διαμέρισμα ως μέρος αίτησης σε πολυκατοικία τύπου Α και από 76.270 ευρώ για αίτηση πολυκατοικίας τύπου Β.

Διευκρινίζεται ότι, στην περίπτωση αίτησης διαμερίσματος σε πολυκατοικία (τύπου Α), το ανωτέρω ποσό περιλαμβάνει και την αναλογία των κοινοχρήστων. Επισημαίνεται ότι η ιδιωτική συμμετοχή, στην περίπτωση των αιτήσεων για πολυκατοικία τύπου Β, θα καλύπτεται αποκλειστικά με ίδια κεφάλαια.

Η δαπάνη για το κόστος των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων, η δαπάνη του συμβούλου έργου και τυχόν δαπάνες μελετών καλύπτονται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα, υπό την προϋπόθεση υπαγωγής της αίτησης και επίτευξης του ελάχιστου ενεργειακού στόχου.

Τι θα αποφασίζεται στη γενική συνέλευση της πολυκατοικίας

Για να υποβληθεί αίτηση για πολυκατοικία (τύπος Α / τύπος Β), θα πρέπει να ληφθεί απόφαση, στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης της πολυκατοικίας, για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα, την απόφαση για υποβολή αίτησης τύπου Α ή τύπου Β, την πραγματοποίηση παρεμβάσεων, τον ορισμό του εκπροσώπου της πολυκατοικίας και σχετική εξουσιοδότησή του για υποβολή των απαιτούμενων από το πρόγραμμα στοιχείων και δικαιολογητικών.

Σε περίπτωση υποβολής αίτησης τύπου Α θα πρέπει στη γενική συνέλευση να ληφθεί απόφαση για την επιλογή του συνεργαζόμενου χρηματοπιστωτικού οργανισμού για τη λήψη δανείων.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή την περίπτωση όλοι οι αιτούντες θα πρέπει να συνεργαστούν με τον ίδιο χρηματοπιστωτικό οργανισμό. Επίσης, η πολυκατοικία θα πρέπει να προχωρήσει σε έκδοση ΑΦΜ για την πολυκατοικία, όπως και στην έκδοση Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης του ακινήτου και τη συμπλήρωση του Εντύπου Πρότασης Παρεμβάσεων από τον ενεργειακό επιθεωρητή.

Το πρόγραμμα επιδοτεί, μεταξύ άλλων, την εγκατάσταση συστήματος μεταβαλλόμενων στροφών (inverter), παρεμβάσεις αναβάθμισης του επιπέδου ασφάλειας της εγκατάστασης του ανελκυστήρα, καθώς και βελτίωσης της λειτουργικότητάς της. Επίσης, είναι επιλέξιμη και η αντικατάσταση του υφιστάμενου ανελκυστήρα με νέο, υψηλότερης ενεργειακής απόδοσης.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ