Παρασκευή, 9 Απρίλιος 2021

Μετακίνηση εκτός νομού: Τα λάθη που κάνουν οι πολίτες – Τι ισχύει

Εδώ και τρεις μήνες απαγορεύεται η μετακίνηση εκτός νομού, και όλοι οι πολίτες περιμένουν πώς και πώς να αρθεί άμεσα το μέτρο προκειμένου να επισκεφτούν συγγενείς και φίλους, οι οποίοι μένουν εκτός του νομού τους.

Τη συζήτηση για τη μετακίνηση εκτός νομού άνοιξε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, οποίος εξέφρασε προ ημερών, την αισιοδοξία του ότι είναι πιθανόν το Πάσχα να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού.

Τι θα γίνει με την μετακίνηση εκτός νομού ενόψει Πάσχα

Ως προς την περίοδο του Πάσχα, ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου ανέφερε πως «θα είμαστε πολύ πιο χαλαροί από άποψη μέτρων σε σχέση με πέρσι», ενώ δεν απέκλεισε και την πιθανότητα να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Πάντως επισήμως δεν έχει ξεκαθαριστεί τι θα γίνει με τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Ωστόσο, συγκριτικά με όσα ισχύουν σήμερα, δεν είναι λίγοι οι πολίτες που κάνουν ένα σημαντικό λάθος. Η μετακίνηση εκτός νομού επιτρέπεται για εργαζόμενους, ώστε να μπορούν να βρίσκονται με τις οικογένειές τους στο σπίτι τους.

Μόνο όμως για τους εργαζόμενους. Όχι για τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά όμως, ότι είναι απαραίτητο το σχετικό έντυπο για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας από την ΑΑΔΕ.

Για παράδειγμα ένα ζευγάρι που έχει σπίτι στην Αττική και η σύζυγος εργάζεται σε μια επιχείρηση στη Χαλκίδα. Ταυτόχρονα έχει νοικιασμένο και σπίτι στη Χαλκίδα, προφανώς για να μπορεί να εξυπηρετηθεί. Μέχρι πριν το lockdown μετακινούνταν κανονικά τα Σαββατοκύριακά ή ακόμα και καθημερινές. Πριν το lockdown μπορούσε να μετακινηθεί και ο σύζυγος για να την επισκεφθεί. Τώρα όμως μπορεί να μετακινηθεί μόνο η σύζυγος. Και μόνο το σχετικό έντυπο της ΑΑΔΕ για βεβαίωση μόνιμης κατοικίας στην Αθήνα. Η ίδια μπορεί να επιστρέψει κανονικά και στη Χαλκίδα για εργασία. Το ανάποδο δεν μπορεί να γίνει. Δηλαδή να μετακινηθεί ο σύζυγος με τα ανάλογα δικαιολογητικά.

Αυτές είναι οι 6 εξαιρέσεις

  1. Μετακίνηση εκτός νομού για πολίτες που εργάζονται σε διαφορετικό νομό από αυτόν στον οποίο διαμένουν
  2. Μετακίνηση εκτός νομού για λόγους υγείας, με επίδειξη της σχετικής ιατρικής βεβαίωσης
  3. Μετακίνηση εκτός νομού για τελετή (π.χ. κηδεία συγγενούς πρώτου ή δεύτερου βαθμού), η οποία πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη
  4. Μετακίνηση εκτός νομού για επικοινωνία γονέων με τα παιδιά τους και αφορά στους διαζευγμένους ή στους εν διαστάσει γονείς
  5. Μετακίνηση εκτός νομού για μετάβαση στον τόπο μόνιμης κατοικίας, με τη βεβαίωση κατοικίας ειδικής χρήσης από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ) ή με το Ε1
  6. Μετακίνηση εκτός νομού για φοιτητές, για την οποία απαιτείται επίδειξη αποδεικτικού κύριας κατοικίας και έγγραφο της Σχολής για την επιστροφή σε αυτήν

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ