Μόσιαλος: «Μάλλον αποτελεσματικά τα εμβόλια στις μεταλλάξεις»

Must Read

Με ανάρτησή του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE), αναφέρει ότι οι εμβολιασμοί συνεχίζονται συστηματικά, με τα νέα να είναι καλά για το πώς ανταποκρίνονται στις μεταλλάξεις.

«Τα καλά νέα είναι, πως οι εμβολιασμοί συνεχίζονται συστηματικά και πως οι εταιρείες ανανεώνουν τα εμβόλια, έτσι ώστε να έχουμε εμβόλια που να αντιμετωπίζουν τις παραλλαγές, εάν βέβαια χρειαστούν», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής, ενώ τονίζει ότι είναι «μάλλον αποτελεσματικά για όλες τις μέχρι τώρα γνωστές παραλλαγές.

Οι ερευνητές επί του παρόντος επικεντρώνονται στην παραλλαγή που πρωτοεμφανίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (γνωστή ως B.1.1.7), στην παραλλαγή της Νότιας Αφρικής/ΝΑ (B.1.351) και στην παραλλαγή από τη Βραζιλία (P1). Όπως και με το αρχικό στέλεχος, αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, ο κίνδυνος από τις νέες παραλλαγές είναι υψηλότερος για τους ηλικιωμένους ή τα άτομα με σημαντικά υποκείμενα νοσήματα, ενώ δεν υπάρχουν ακόμα αποδείξεις ότι αυτές προκαλούν πιο σοβαρή ασθένεια.

Δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι οι παραλλαγές της Βραζιλίας και της Νότιας Αφρικής είναι πιο θανατηφόρες, αλλά υπάρχει μια αδημοσίευτη μελέτη για τη διασπορά της βραζιλιάνικης παραλλαγής και μια δημοσιευμένη για τη νοτιοαφρικάνικη, που παραθέτουν στοιχεία για μεγαλύτερη μεταδοτικότητα.

«Για την αγγλική παραλλαγή, όπως επισημαίνει, γνωρίζουμε ότι διασπείρεται πολύ πιο εύκολα από την έως τώρα επικρατούσα. Τρεις αρχικές μελέτες έδειξαν ότι είναι κατά 30% πιο θανατηφόρα, αλλά τα αποτελέσματα αμφισβητήθηκαν, γιατί υπήρχαν μεθοδολογικά προβλήματα στη συλλογή των στοιχείων», είπε με νόημα ο Ηλίας Μόσιαλος.

Υπογραμμίζει ότι, ενώ διάφορες μελέτες εξετάζουν την πιθανότητα διαφυγής εξουδετέρωσης των παραλλαγών του ιού και ταυτόχρονα τα εμβόλια επανασχεδιάζονται, δεν έχουμε ακόμα δεδομένα για το πως επηρεάζεται η αποτελεσματικότητα όλων των εμβολίων Coovid-19. Με βάση τα έως τώρα δεδομένα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson που αναμένεται να εγκριθεί σύντομα και στην Ευρώπη, φαίνεται να προσφέρει σημαντική προστασία από σοβαρή νόσο λόγω λοίμωξης από τον κορονοϊό.

Ο κ. Μόσιαλος αναφέρει ότι «τα δεδομένα από την ομάδα εμβολίων της Οξφόρδης-AstraZeneca δείχνουν ότι προστατεύει εξίσου από τη βρετανική παραλλαγή». Προσθέτει μάλιστα, ότι σε δύο νέες εργαστηριακές μελέτες που δημοσιεύθηκαν, υπάρχουν αποτελέσματα για τα εμβόλια των Pfizer και Moderna».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This