Τζανάκης-Καπραβέλος: «Απρίλιο η αποκλιμάκωση – Ναι στα self τεστ, αλλά…»

«Από τα μέσα Απριλίου και μετά πιθανότατα η κατάσταση θα φτάσει στα επίπεδα Ιανουαρίου, που είναι απόλυτα διαχειρίσιμη»

Must Read

Mεγάλη αποκλιμάκωση από τα μέσα Απριλίου και μετά που θα επιτρέψει στους πολίτες να πάνε στα χωριά τους το Πάσχα, βλέπει ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. Υποστηρίζει ακόμα ότι είναι θετικό μεν αυτό που ανακοινώθηκε για τα self τεστ, αλλά «χρειάζεται σχεδιασμός».

«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην κορυφή του παγόβουνου και από την άλλη εβδομάδα και πιθανότατα μετά την 25η Μαρτίου θα αρχίσει μια αργή πορεία προς την αποκλιμάκωση των κρουσμάτων», είπε αρχικά ο καθηγητής και εξήγησε το… χρονοδιάγραμμα της αποκλιμάκωσης:

«Αυτό θα δώσει τη δυνατότητα μετά από μια εβδομάδα ή 10 μέρες να ξεκινήσει και η αποκλιμάκωση στο εθνικό σύστημα υγείας και κυρίως στις ΜΕΘ. Το κοντέρ στις ΜΕΘ θα σταματήσει γύρω στους 700-710 διασωληνωμένους κι εκεί θα σταματήσει η πίεση. Παράλληλα, τις επόμενες ημέρες θα δούμε παραπάνω από 70 νεκρούς την ημέρα και μετά από 2-3 εβδομάδες θα μειωθεί η θνητότητα».

Την μεγάλη αποκλιμάκωση τη βλέπει από τα μέσα Απριλίου και μετά, με τον κ. Τζανάκη να εκτιμά ότι πιθανότατα η κατάσταση θα φτάσει στα επίπεδα Ιανουαρίου «που είναι απόλυτα διαχειρίσιμα», κάτι που τον κάνει να πιστεύει ότι το Πάσχα θα είναι διαφορετικό και ο κόσμος θα μπορέσει να πάει στο χωριό του.

Για την χθεσινή ανακοίνωση των self test για όλους τους με τον ΑΜΚΑ τους, ο καθηγητής σχολίασε ότι «ίσως είναι το σωστότερο από τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν. Ωστόσο, δεν αρκεί ο πολίτης να κάνει το τεστ, αλλά θα πρέπει με κάποιο τρόπο να το επικοινωνήσει σε ένα κεντρικό σύστημα καταγραφής υπάρξει επιδημιολογική επιτήρηση. Κάποιος που ανακαλύπτει ότι είναι θετικός, πρέπει να κάνει εξέταση με PCR ή rapid test σε υγειονομική δομή ώστε να δηλωθεί το κρούσμα και να λάβει κατάλληλες πληροφορίες και να γίνει ιχνηλάτηση στο περιβάλλον του. Χρειάζεται σχεδιασμός».

Καπραβέλος: «Η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να γίνει αιφνιδιαστικά. Έπρεπε να γίνει βάσει σχεδίου»

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, στάθηκε επίσης στην αύξηση των τεστ και επεσήμανε ότι επιτέλους άνοιξε η συζήτηση για άρση των καθολικών οριζόντιων μέτρων.

«Ακούσαμε με μεγάλη ανακούφιση την επίταση των εμβολιασμών, την αύξηση των τεστ και της ανίχνευσης, τα οποία θα μας δώσουν τη δυνατότητα να απομονώνουμε έγκαιρα το κρούσμα και επιτέλους άνοιξε αυτή η συζήτηση περί άρσης των καθολικών, οριζόντιων μέτρων. Εφόσον ακολουθήσουμε αυτή τη στρατηγική, με βάση το γεγονός ότι η πανδημία τον Απρίλιο αρχίζει να υποχωρεί, η ανθρώπινη δραστηριότητα θα είναι ανοιχτή σε όλα».

Σε ότι αφορά το τελεσίγραφο του Υπουργείου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς ο κ.Καπραβέλος εξέφρασε τη διαφωνία του με τον τρόπο που γίνεται η προσπάθεια αυτοί να συνδράμουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Έχουμε αυτή τη στιγμή ανάγκη μεγάλης βοήθειας για να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες υγειονομικές ανάγκες. Ωστόσο, η αξιοποίηση του ιδιωτικού τομέα δεν μπορεί να γίνει αιφνιδιαστικά. Έπρεπε να γίνει βάσει σχεδίου».

«Χθες η εφημερία του ΑΧΕΠΑ έφτασε τις 45 εισαγωγές, εμείς στο Παπανικολάου προχθές είχαμε 38. Στη Θεσσαλονίκη η κατάσταση είναι ακόμα διαχειρίσιμη», είπε για την κατάσταση στη συμπρωτεύουσα και έθεσε το θέμα του ασυμβίβαστου στα νοσοκομεία, με τον εμβολιασμό του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού να γίνεται υποχρεωτικός.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This