Φούντωσε η φωτιά στην Ελαφόνησο – Χιλιάδες επισκέπτες εγκατέλειψαν έντρομοι το νησί (video)

Must Read

Η φωτιά που ξέσπασε στην Ελαφόνησο το Σάββατο το πρωί, αναζωπυρώθηκε αναγκάζοντας τις Αρχές να δώσουν εντολή εκκένωσης του κάμπινγκ και του οικισμού Παναγιάς.

Η Χρύσω Καταγά, κάτοικος της Ελαφονήσου, μιλώντας στο μεσημεριανό δελτίο του Open τόνισε πως από χθες, όταν ξέσπασε η φωτιά, έχουν φύγει από το νησί σχεδόν 10.000 άνθρωποι! «Στο νησί υπάρχουν πολλές δυνάμεις. Δόξα τω Θεώ δεν κάηκαν σπίτια. Μέχρι το βράδυ ενεργούσαν οι δυνάμεις της πυροσβεστικής, είχε οριοθετηθεί η φωτιά, όμως ο άνεμος δυσκόλεψε την κατάσταση. Το νησί έχει υποστεί μεγάλη οικονομική καταστροφή, πάνω από 10.000 κόσμος έχει φύγει, αλλά πιστεύω ότι σε δυο τρεις μέρες θα επανέλθει το νησί στους ρυθμούς του».

Οι άνεμοι δεν λένε να κοπάσουν για να «βοηθήσουν» στην κατάσβεση της πυρκαγιάς. Μεγάλη μάχη με τη φωτιά δίνουν πάνω από 100 πυροσβέστες, αεροσκάφη και ελικόπτερα. Στο νησί και ερπυστριοφόρα του στρατού. Εκκενώθηκαν προληπτικά ο οικισμός Παναγιά, ξενοδοχεία και το κάμπινγκ στην περιοχή Σίμου. Φεύγουν άρον άρον κι άλλοι τουρίστες.

Δύσκολες ώρες στην Ελαφόνησο από τη φωτιά που ξέσπασε χθες αλλά αναζωπυρώθηκε από τους δυνατούς ανέμους, που φτάνουν έως και τα οκτώ μποφόρ, το πρωί της Κυριακής (11.08.2019). Η φωτιά έχει πάρει έκταση και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενισχύονται συνεχώς.

Πλέον, στη μάχη για την κατάσβεση της φωτιάς στην Ελαφόνησο συμμετέχουν: 121 πυροσβέστες, 23 οχήματα, 2 αεροπλάνα, 2 PZL, 5 ελικόπτερα κι 1 ελικόπτερο για συντονισμό από αέρος, καθώς κι 1 ερπυστριοφόρο και 2 μηχανήματα έργου του στρατού, 4 οχήματα ΟΤΑ και 1 υδροφόρα. Δείτε το τελευταίο τουίτ της πυροσβεστικής:

Σύμφωνα με το www.flynews.gr, από το πρωί έχει κλείσει και ο δρόμος προς και από του Σίμου. Τα μέτωπα της φωτιάς είναι δυο, το ένα που καίει απ’ άκρη σ’ άκρη του νησιού και δεν προκαλεί ανησυχία και το δεύτερο στο βουνό «Βάρδια», όπου καίγεται χαμηλή βλάστηση αλλά εξαιτίας των δυνατών ανέμων έφτασε η φωτιά κοντά στο κάμπινγκ και την παραλία του Σίμου.

Προληπτικά από τη στιγμή που αναζωπυρώθηκε η φωτιά στην Ελαφόνησο εκκενώθηκαν ο οικισμός της Παναγιάς και η περιοχή του Σίμου. Όπως τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, δεν έχει καταγραφεί κάποιος εγκλωβισμός ή τραυματισμός.

Συνεχίζει να καίει η φωτιά – Εκκενώθηκαν κάμπινγκ και ξενοδοχεία

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα η ΕΡΤ, η φωτιά πέρασε μέσα από τα σπίτια (γι’ αυτό αποφασίστηκε να εκκενωθεί ο οικισμός, το κάμπινγκ στην περιοχή Σίμου και ξενοδοχεία), αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές.

Και σήμερα, πάντως, μεγάλος αριθμός επισκεπτών βρίσκεται στο λιμάνι, περιμένοντας να φύγουν από το νησί. Το ίδιο έχει συμβεί και χθες. Η κα Τζανετέα εξέφρασε την εκτίμηση ότι η φωτιά δεν έχει προκαλέσει μόνο μεγάλη οικολογική καταστροφή, αλλά και οικονομική.

Το νησί έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή από την πυρκαγιά, καθώς έχει καεί το 1/4 της έκτασής του. Τεράστια είναι η ζημιά που έχουν υποστεί οι μελισσοκόμοι. Εκτός των άλλων έχει γίνει και αφόρητη η κατάσταση λόγω του πυκνού καπνού.

Στην περιοχή το πρωί υπήρχαν δυνάμεις της πυροσβεστικής με: 90 πυροσβέστες, 19 οχήματα, 3 αεροσκάφη, 3 PZL, 4 ελικόπτερα. Αναλυτικά στην περιοχή έχουν σπεύσει: 50 πυροσβέστες με 19 οχήματα, 1 αερομεταφερόμενη ομάδα πεζοπόρου με 7 πυροσβέστες & 5 ομάδες πεζοπόρου με 33 πυροσβέστες. Επίσης, συνδράμουν 4 υδροφόρες Ο.Τ.Α. και 2 μηχανήματα έργου.

Στην Ελαφόνησο έχει πάει με ελικόπτερο στο νησί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, μαζί με μια ομάδα της ΕΜΑΚ, για να συντονίσει τις ενέργειες των αρμόδιων υπηρεσιών.

Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, η πυρκαγιά οριοθετήθηκε χθες, αλλά συνέχιζε να καίει σε ένα σημείο που είναι σωροί απορριμμάτων.

Σήμερα εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή η πυρκαγιά αναζωπυρώθηκε, δημιουργώντας πρόβλημα στο νησί, καθώς εκτός των άλλων έχει γίνει αφόρητη η κατάσταση λόγω του πυκνού καπνού.

Δείτε το video από το ethnos.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This