Τετάρτη 28/7/2021

Συγκλονίζει ο γιος του χειριστή: «Ο πατέρας μου θα ζούσε αν δεν υπήρχαν κενά ασφαλείας»

«Είναι τρομακτικό, είδα πράγματα που δεν μπορώ να αναφέρω» περιγράφει

Στο πένθος θύβισε τρεις οικογένειες το τρομερό δυστύχημα που στοίχε τη ζωή σε τρεις εργάτες στο χωριό Γυμνό της Εύβοιας, όταν μετά από διαρροή χτυπήθηκαν από ρεύμα υψηλής τάσης, ενώ επιχειρούσαν σε εργασίες υπογειοποιήσης καλωδίων.

Ο μικρότερος γιος του 55χρονου χειριστή Γιώργου Τόσκα ο οποίος έχασε τη ζωή του ακαριαία, μίλησε για τον θάνατο του πατέρα του, ο οποίος θα μπορούσε να είχε σωθεί αν δεν υπήρχαν τόσα κενά ασφαλείας και αμέλιες:

«Ο πατέρας μου εργαζόταν σε εργολάβο της “ΑΚΤΩΡ”. Είναι πολλά τα κενά ασφαλείας και πολλές οι αμέλειες της εταιρίας, αλλά και της ΔΕΗ. Να ξεκινήσω πρώτα από τους εργοδηγούς, οι οποίοι έπρεπε να είναι παρόντες στα έργα αλλά και στα σημεία εργασίας, ότι δεν είχαν μεριμνήσει για την ασφάλεια τους και για το αυστηρό πρόγραμμα των εργασιών, που δεν πρέπει να γίνονται εκτός σχεδιαγράμματος. Φανταστείτε πως τα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για τις επικίνδυνες εργασίες, όπως αυτή, δεν είχαν τις δικλείδες ασφαλείας που πρέπει σε περίπτωση κινδύνου, η οποία και προέκυψε, στοιχίζοντας την ζωή του πατέρα μου και άλλων δύο εργατών. Δεν είχαν ένα σώμα ασφαλείας το οποίο θα μπορούσε να τραβήξει όλο το ηλεκτρικό φορτίο και οι άνθρωποι να ζήσουν. Όλα αυτά κανονικά έπρεπε να υπάρχουν και ευθύνονται οι εταιρίες» δήλωσε στο protothema.gr.

evoia pateras gios
Ο χειριστής Γιώργος Τόσκας με τον γιο του

«Τους χτύπησαν 24.000volt»

Όπως περιγράφει ο γιος του αδικαχαμένου χειριστή, το κακό συνέβη όταν κόπηκε ένα καλώδιο με υψηλή τάση ρεύματος: «Ο δικός μου πατέρας ήταν ο χειριστής, πατούσε στη γη. Έκανε κύκλωμα όλο το πεδίο γύρω από τις εργασίες. Τους χτύπησαν 24.000volt. Τα καλώδια είχαν δύο τάσεις, το ένα χαμηλή και το άλλο υψηλή. Όταν κόπηκε το καλώδιο, οι δύο τάσεις ενώθηκαν. Όπως μας έχουν πει, είχαν κόψει την χαμηλή τάση και είχαν αφήσει ανοικτή την υψηλή με τα 24.000volt. Το καλώδιο κόπηκε χωρίς να ξέρουμε γιατί. Όταν έπεσε, ακούμπησε στην υψηλή τάση και μετά έκανε κύκλωμα όλο το ηλεκτρικό ρεύμα και έφτασε μέχρι εκεί που έφτασε και τους πήρε όλους» δήλωσε.

«Είναι τρομακτικό, είδα πράγματα που δεν μπορώ να αναφέρω»

Σοκαρισμένος και συγκλονισμένος από τις εικόνες που αντίκρισε στο σημείο, ο γιος του χειριστή περιγράφει πώς το ρεύμα πέρασε στο έδαφος και έλιωσε μέχρι και τα λάστιχα του φορτηγού: «Αυτός που σώθηκε είναι ο εναερίτης, που έπεσε από την κολώνα και νομίζω πως έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στο πόδι του. Ήταν γαντζωμένος στην κολώνα. Σκοτώθηκε άλλος ένας εναερίτης, που βρισκόταν πάνω στην κολώνα και ο πατέρας μου, που ήταν ο χειριστής. Δίπλα του ήταν ένας εργάτης ο οποίος βρισκόταν δίπλα στο φορτηγό και δεν κρατούσε καν σώμα του φορτηγού και πέρασε το ρεύμα μέσα από το έδαφος. Η τάση που χτύπησε τους ανθρώπους ήταν τρελή. Το καλώδιο έκανε γείωση κάτω στο χώμα και τους χτύπησε. Τα λάστιχα του φορτηγού τα βρήκαν λιωμένα από το ρεύμα. Είναι τρομακτικό, είδα πράγματα που δεν μπορώ να αναφέρω» είπε.

Υπενθυμίζεται ότι για την τρομερή τραγωδία, συνελήφθησαν ο εργοδηγός, ο υπεύθυνος του μηχανικού έργου και η επιβλέπουσα των εργασιών, οι οποίοι και αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Δείτε επίσης: «Ξεσπά η κόρη του εναερίτη που σκοτώθηκε στην κολώνα: «Μας πήραν τον πατέρα μας μέσα από τα χέρια»

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ