Ποιες προτάσεις κατέθεσε η Ιερά Σύνοδος για τη λειτουργία των Εκκλησιών το Πάσχα

Ανώτατο όριο πιστών ανά εκκλησία τα 100 άτομα, αξιοποίηση των αύλειων χώρων και αλλαγή του ωραρίου των μετακινήσεων

Must Read

Τις προτάσεις της για να λειτουργήσουν με πιστούς οι εκκλησίες το Πάσχα παρουσίασε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος με επιστολή της στην υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Συγκεκριμένα προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα και να ισχύσει η αναλογία ένας πιστός ανά 15τμ εντός κλειστού χώρου.

Η αναλογία χώρου και ατόμων διαφέρει από το μέτρο που έχει επιβάλει η Κυβέρνηση – ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο- όμως η ΔΙΣ εξηγεί ότι αυτό δεν θα φέρει προβλήματα με το σκεπτικό ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των εκκλησιών.

Το ανώτατο όριο πιστών ανά εκκλησία θα είναι τα 100 άτομα. Εννοείται ότι ζητεί και την αξιοποίηση των αύλειων χώρων καθώς έτσι θα αποφευχθεί ο συνωστισμός. Στην επιστολή της ΔΙΣ γίνεται αναφορά ακόμη και στην τέλεση Θείων Λειτουργιών, όπως η αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά και η περιφορά του Επιταφίου, πέριξ των ναών. Δεν αποκλείεται ακόμη και η Ανάσταση να γίνει σε χώρο έξω από τον ναό.

Τέλος η Εκκλησία προτείνει και την αλλαγή του ωραρίου των μετακινήσεων που μέχρι τώρα είναι 9 το βράδυ, καθώς οι ακολουθίες της Μεγάλης Πέμπτης και της Μεγάλης Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12 το βράδυ, αλλά και η Ανάσταση είναι μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες. Την προσεχή εβδομάδα θα συνέλθει εκ νέου η ΔΙΣ για να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, βάσει της επιδημιολογικής κατάστασης.

Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ.κ. Ιγνάτιος «πρέπει να προχωρήσουμε με μια σαφή συνεννόηση. Μετά την εμπειρία των Χριστουγέννων έχουμε προχωρήσει με πολύ σύνεση, έχουμε σεβαστεί τα μέτρα. Ο λαός έχει πειστεί ότι πρέπει να είναι με μάσκες μέσα στους ναούς. Θα θέλαμε να έχουμε περισσότερα άτομα ανά τετραγωνικό αλλά πρέπει να αναφερθούμε κυρίως στο ωράριο. Οι ακολουθίες της Μ. Πέμπτης και της Μ. Παρασκευής επεκτείνονται μέχρι τις 11 και 12. Το 9 είναι πολύ δεσμευτικό γιατί δεν μπορούμε να έχουμε διπλές ακολουθίες».

Περιέγραψε την εικόνα που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες έξω από τις εκκλησίες, τις ώρες που είναι κλειστές. «Έξω από τους ναούς κάθε μέρα έχουμε ένα μικρό πανηγύρι, το απόγευμα με τους παππούδες και τα εγγόνια και το βράδυ με τους νέους», είπε χαρακτηριστικά.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This