Σάββατο 8/5/2021

Θεοκλής Ζαούτης: «Έχουμε δύο εργαλεία στα χέρια μας, τον εμβολιασμό και τα self test»

Τον κίνδυνο που ελλοχεύει η μετακίνηση ατόμων από κόκκινες περιοχές προς τις πράσινες τόνισε ο Θεοκλής Ζαούτης, καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια.

Ο επιστήμονας, που είναι μέλος της επιτροπής ειδικών του υπουργείου Υγείας εξήγησε ότι η πανδημία είναι μία δυναμική κατάσταση, μία κατάσταση σε εξέλιξη. «Προσπαθούμε όλοι μας, όχι μόνο οι επιστήμονες αλλά και ο κόσμος, να διαχειριστούμε αυτή τη δυναμική κατάσταση, με την κόπωση, με τις φοβίες που προκαλεί μία νόσος σαν αυτή του κορωνοϊού, κάποιες ανησυχίες για τον εμβολιασμό, όλα αυτά συμβάλλουν σε αυτό που βιώνουμε αυτήν τη στιγμή» σημείωσ, μιλώντας στο Θέμα.

Σε ό,τι αφορά στις προοπτικές για το Πάσχα στο χωριό, ο καθηγητής εξήγησε ότι βάσει των δεδομένων αυτήν τη στιγμή, ναι μεν θα ήταν καλό από τη μία να πάει ο κόσμος στα χωριά, να περπατήσει έξω, να είναι στην πλατεία του χωριού πιο λίγα άτομα. Από την άλλη, τόνισε πως, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να φύγουν άτομα από μία κόκκινη περιοχή και να πάει αυτός ο κόσμος σε νησιά ή χωριά που είναι πράσινα, παρθένα από κρούσματα.

Μάλιστα, ο καθηγητής επεσήμανε πως τα κρούσματα που βλέπουμε αυτήν τη στιγμή στην Αττική δεν αντιπροσωπεύουν όλους τους ασυμπτωματικούς. «Πολύς κόσμος που είναι ασυμπτωματικός φορέας θα πάει σε ένα χωριό, που ας μην ξεχνάμε ότι έχουμε έναν πληθυσμό που η τάση του είναι να είναι μεγαλύτερος στην ηλικία. Και εκεί, υπάρχει πολύς μεγάλος κίνδυνος να έχουμε μία έξαρση σε ένα νησί, σε κάποια χωριά που δεν έχουν τις ΜΕΘ που έχουμε στην Στ. Ελλάδα, στη Μακεδονία κλπ.» είπε.

«Καταλαβαίνω τι σημαίνει το Πάσχα για όλους μας αλλά μήπως πρέπει να δούμε λίγο πιο πέρα;»

Όπως είπε ο κ. Ζαούτης, οι πολίτες πρέπει να αναλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει η μετακίνησή τους στα χωριά το Πάσχα και να μην βάζουν σε προτεραιότητα την προσωπική τους θέληση.

«Βάσει των δεδομένων που έχουμε αυτή τη στιγμή, είναι δύσκολο, γιατί αυτή τη στιγμή υπάρχει η κόπωση του κόσμου βλέπουμε τις δυσκολίες γύρω από το να τηρούμε όλοι τα μέτρα με ευλάβεια. Έχουμε δύο εργαλεία στα χέρια μας, τον εμβολιασμό και τα self test, που σε συνδυασμό αν αυξηθεί ο αριθμός τους, μπορεί να έχουμε ένα καλοκαίρι που θα λειτουργήσει με μερική κανονικότητα. Καταλαβαίνω τι σημαίνει το Πάσχα για όλους μας τους Ελληνορθόδοξους αλλά μήπως πρέπει να δούμε λίγο πιο πέρα;» κατέληξε.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ