Κυριακή 20/6/2021

Βασιλακόπουλος: «Δεν υπάρχει ζήτημα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca»

Τι ανέφερε για τα περιστατικά θρομβώσεων σε σχέση με τη χρήση των αντισυλληπτικών δισκίων

Και ενώ έγινε σύσταση από την πρόεδρο της Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca όσες γυναίκες είναι έγκυες, ωστόσο οι διχογνωμίες μεταξύ των επιστημόνων και οι διαφορετικές απόψεις για άλλη μία φορά δίνουν και παίρνουν.

«Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι υπαρκτά, αλλά εξαιρετικά σπάνια»

Παρά τις συστάσεις και τον προβληματισμό που έχει προκληθεί εδώ και μέρες για το εμβόλιο της AstraZeneca, ο καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος εμφανίστηκε ιδιαίτερα καθησυχαστικός λέγοντας πώς το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι επικίνδυνο απλά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετά δεδομένα ώστε να χαρακτηριστεί πλήρως ασφαλές για την συγκεκριμένη ομάδα γυναικών, σε αντίθεση με τα εμβόλια με την τεχνολογία mRNA, δηλαδή τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna.

«Δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται»

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιο ζήτημα με τις εγκύους και το εμβόλιο της AstraZeneca. Δημοσιεύτηκε μια μελέτη όπου το εμβόλιο της Pfizer δόθηκε σε ένα μεγάλο αριθμό εγκύων, και οι επιπλοκές ήταν οι αναμενόμενες. Αυτή τη στιγμή έχουμε απόδειξη ότι τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna είναι ασφαλή για τις εγκύους. Δεν έχουμε, όμως, κάποια αντίθετη ένδειξη για το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα περιστατικά θρόμβωσης είναι υπαρκτά, αλλά εξαιρετικά σπάνια. Πολλές γυναίκες κάνουν χρήση αντισυλληπτικών δισκίων. Η χρήση τους εξαπλασιάζει τον κίνδυνο θρόμβωσης. Ο κίνδυνος από το εμβόλιο της AstraZeneca είναι πολύ μικρός», εξήγησε ο κ. Βασιλακόπουλος.

«Οι διεθνείς οργανισμοί έχουν εγκρίνει το εμβόλιο της AstraZeneca για τους ανθρώπους άνω των 18. Για τις εγκύους δεν είπε κανείς ότι αντενδείκνυται το εμβόλιο της AstraZeneca. Επίσης, προς το παρόν, δεν υπάρχει καμία αναφορά κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca για τις γυναίκες που θηλάζουν. Υπάρχει απόδειξη ασφαλείας για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna, ενώ δεν υπάρχει απόδειξη κινδύνου για το εμβόλιο της AstraZeneca, αλλά ούτε και απόδειξη ασφαλείας. Αυτό δε σημαίνει ότι το εμβόλιο της AstraZeneca είναι επικίνδυνο για τις εγκυμονούσες», συνέχισε στο ίδιο θέμα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ