Πέμπτη 29/7/2021

«Ναι» σε μάσκα, «όχι» σε μουσική: Ο οδικός χάρτης της Εστίασης από Δευτέρα 3 Μαΐου

Τα μαγαζιά θα κλείνουν το αργότερο στις 22:45, καθώς από τις 23.00 ξεκινά να ισχύει η απαγόρευση της κυκλοφορίας

Με… μισή καρδιά ετοιμάζονται να ανοίξουν τους χώρους τους οι επαγγελματίες της εστίασης, τη Δευτέρα του Πάσχα, 3 Μαΐου, καθώς, παρά το γεγονός ότι μετρούν αντίστροφα μέχρι τότε, οι συνθήκες υπό τις οποίες θα ανοίξουν, κάνουν αρκετούς  από αυτούς να το… ξανασκεφτούν! 

Κι αυτό, παρά το γεγονός της έκδοσης της ΚΥΑ που αποκαθιστούσε το προσωρινό «μπέρδεμα» με τους ΚΑΔ (στην αρχική απόφαση για το άνοιγμα της εστίασης εξαιρούνταν βασικοί ΚΑΔ, όπως αυτός των καφέ-μπαρ, γεγονός που σήμαινε ότι θα έμεναν κλειστές πάρα πολλές επιχειρήσεις).

Τουλάχιστον, διατηρούν ακμαία την ελπίδα ότι θα υλοποιηθεί η κυβερνητική δέσμευση για άνοιγμα, μέχρι τις 10 Μαΐου, της πλατφόρμας για τη χρηματοδότηση του κλάδου με 330 εκατ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ, και για εκταμιεύσεις των ποσών που τους αντιστοιχούν μέχρι το τέλος του ίδιου μήνα.

Τα μέτρα για τους πελάτες

Η μετακίνησή μας σε καφέ ή εστιατόριο που διαθέτει ανοικτό υπαίθριο χώρο, θα γίνεται με αποστολή SMS με κωδικό 6 στο 13033, και, φυσικά, με τις απαραίτητες αποστάσεις, δηλαδή, θα υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός τραπεζοκαθισμάτων. Αυτό συνεπάγεται, ότι, εκτός απροόπτου, για να βρούμε τραπέζι, θα πρέπει να μπούμε σε μακρά λίστα αναμονής, ειδικά τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας της εστίασης, όπου αναμένεται να γίνει… το έλα να δεις!

Παράλληλα, απαγορεύθηκε η μουσική σε όλα τα καταστήματα του κλάδου, ακόμη και στα καφέ δηλαδή, με το επιχείρημα (εκ μέρους των «ειδικών», πάντα), ότι η μουσική θα μας αναγκάσει να μιλάμε πιο δυνατά και έτσι θα αναγκαζόμαστε να αυξάνουμε την ένταση της φωνής μας, με αποτέλεσμα να διασπείρονται σταγονίδια στον αέρα και να μολύνουμε άλλους παρευρισκόμενους και εκείνοι εμάς.

Επίσης, υπάρχει ισχυρή σύσταση, όταν καθόμαστε σε ένα χώρο εστίασης, να φοράμε τη μάσκα όταν δεν πίνουμε ή τρώμε. Και τέλος, τα μαγαζιά θα κλείνουν στις 22:45, αφού από τη Δευτέρα του Πάσχα θα ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 23.00 και άρα θα πρέπει «να φροντίζουμε 11 το βράδυ», όπως είπε και ο Νίκος Χαρδαλιάς «να είμαστε όλοι στο σπίτι μας» (γιατί αλλιώς θα μας κάνει ντα;).

Τα μέτρα για επιχειρηματίες και προσωπικό

Συνολικά για το χώρο της εστίασης –εστιατόρια, καφέ, ίντερνετ καφέ, κυλικεία, αναψυκτήρια, καντίνες, catering (πλην φοιτητικών εστιατορίων)– προβλέπεται ότι είναι υποχρεωτική η διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) για τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενος των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, οι οποίοι παρέχουν εργασία με φυσική παρουσία.

Θα λειτουργήσουν μόνον οι επιχειρήσεις που διαθέτουν άδεια λειτουργίας για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, παρέχοντας υπηρεσίες εστίασης υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Αποκλειστικά σε ανοικτό υπαίθριο χώρο.
  • Φιλοξενία μόνο καθήμενων πελατών.
  • Μη αναπαραγωγή μουσικής.

Και με τους εξής υγειονομικούς όρους:

  • Απολύμανση καταλόγων κατά την εναλλαγή των πελατών στα τραπέζια.
  • Τοποθέτηση απολυμαντικού προϊόντος ανά τραπέζι.
  • Υποχρεωτική χρήση μάσκας από το προσωπικό και τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής.
  • Μέχρι έξι άτομα ανά τραπέζι.
  • Τήρηση αποστάσεων τραπεζοκαθισμάτων και κανόνων υγιεινής.
  • Χρήση μπαρ με τοποθέτηση δύο σκαμπό μαζί και απόσταση ενάμισι μέτρου για κάθε επόμενη δυάδα σκαμπό.
  • Δυνατότητα λειτουργίας από τις 05:00 έως τις 22:45.

Τι ισχύει για αεροδρόμια, εμπορικά κέντρα και ξενοδοχεία

Επιπλέον, οι υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away), διανομής προϊόντων (delivery) και καθ’ οδόν εξυπηρέτησης (drive-through) επιτρέπονται και μετά το πέρας της λειτουργίας των καταστημάτων, χωρίς πάντως την παραμονή πελατών στον εσωτερικό ή εξωτερικό χώρο ευθύνης των επιχειρήσεων.

Παράλληλα, η λειτουργία καταστημάτων με άδεια υγειονομικού ενδιαφέροντος εντός στοών, εμπορικών κέντρων, υπεραστικών σταθμών και αεροδρομίων επιτρέπεται μόνο με τις υπηρεσίες παροχής προϊόντων σε πακέτο από το κατάστημα (take away) και διανομής προϊόντων (delivery).

Να σημειωθεί ότι οι ίδιες προϋποθέσεις ισχύουν και για τη λειτουργία των εστιατορίων, αναψυκτηρίων και καφέ των ξενοδοχείων, που βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο. Κατ’ εξαίρεση, λειτουργούν και τα εστιατόρια, αναψυκτήρια, καφέ σε εσωτερικούς χώρους ξενοδοχείων, τα οποία όμως θα εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά και υπό την προϋπόθεση ότι λαμβάνονται μέτρα αποφυγής συνωστισμού και τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ τραπεζοκαθισμάτων, καθώς και οι κανόνες υγιεινής.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Youtube, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

WEB TV

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ