Τετάρτη 16/6/2021

Καταργούνται τα SMS και απελευθερώνονται οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις από 14/5

Παράταση ωραρίου έως τις 00:30, αλλά χωρίς μουσική στην εστίαση μέχρι τέλος του μήνα

Το επόμενο βήμα στην περαιτέρω χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας ξεκινά την Παρασκευή 14 Μαΐου, μία ημέρα πριν από το επίσημο «άνοιγμα» του Τουρισμού για φέτος, με την κατάργηση της αποστολής SMS για τις μετακινήσεις και τα ψώνια μας, τη (μικρή) παράταση της απαγόρευσης στην κυκλοφορία έως τις 00:30 και την απελευθέρωση, επιτέλους, των διαπεριφερειακών μετακινήσεων.  

Ωστόσο, η απαγόρευση της μουσικής στην εστίαση, όπως ανέφερε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου, Άκης Σκέρτσος, θα παραμείνει σε ισχύ μέχρι τέλος του μήνα.

Βασίλης Κικίλιας και Άκης Σκέρτσος

Ειδικότερα, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, στην τοποθέτησή του στο πλαίσιο της αποψινής ενημέρωσης από το Υπουργείο Υγείας, ανέφερε τα ακόλουθα:

Γιατί ανοίγουμε τώρα, με τόσα κρούσματα

Τετραπλή απάντηση στο ερώτημα «πέρυσι ανοίξαμε όταν είχαμε σχεδόν μηδενικά κρούσματα, φέτος γιατί ανοίγουμε με τα κρούσματα τόσο ψηλά;», έδωσε ο Άκης Σκέρτσος: «Πρώτον, πέρυσι δεν είχαμε εμβόλια ενώ φέτος έχουμε. Δεύτερον, με το ζόρι πέρυσι κάναμε 800 τεστ την ημέρα στην αρχή της πανδημίας ενώ φέτος υπερβαίνουμε τα 80.000 και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε εκατομμύρια self tests σε εβδομαδιαία βάση. Τρίτον, πέρυσι η ανοσία του πληθυσμού ήταν σχεδόν μηδενική ενώ φέτος αυξάνεται εκθετικά. Και τέταρτον, πέρυσι το εθνικό σύστημα υγείας ήταν πιο αδύναμο, ενώ φέτος έχουν προστεθεί 100άδες κλίνες απλές και ΜΕΘ».

«Χάρη σε όλους αυτούς τους παράγοντες, λοιπόν, μπορούμε να πούμε ότι αφήνουμε πίσω μας τα lockdowns και ανοίγουμε με ασφάλεια», συμπέρανε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ.

Τι αλλάζει (και τι παραμένει ίδιο) από 14 Μαΐου

«Από τις 14 Μαΐου, η χώρα μας ανοίγει με ασφάλεια και στον τουρισμό», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ. Επιπλέον, από την ίδια ημερομηνία η απαγόρευση κυκλοφορίας μετακινείται πλέον στις 00.30 το βράδυ. Καταργούνται τα μηνύματα προς το 13033 και το 13032, όπως και οι περιορισμοί στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις. Επίσης, το λιανεμπόριο επιστρέφει από τις 14/5 στη λειτουργία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα χωρητικότητας 1 πελάτη/25 τ.μ., χωρίς, πλέον, το click-in-shop ή/και το click away.

Για λίγο αργότερα μετατίθεται η επαναλειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών (17/5), των θερινών κινηματογράφων (21/5), των ανοιχτών πολιτιστικών χώρων (28/5). Επίσης, από τον Ιούνιο θα γίνονται γάμοι και βαφτίσεις σε εξωτερικούς χώρους με ανώτατο όριο τα 100 άτομα. Όλο το Μάιο, τέλος, θα εξακολουθήσει η απαγόρευση της ζωντανής μουσικής στα καταστήματα εστίασης.

Προϋποθέσεις μετακίνησης

Ταυτοχρόνως, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ διευκρίνισε και τις προϋποθέσεις των υπερτοπικών μετακινήσεων: συγκεκριμένα, όποιος επιθυμεί να ταξιδέψει προς και από τα νησιά μας (με εξαίρεση τη Λευκάδα και την Εύβοια), είτε ακτοπλοϊκώς είτε αεροπορικώς, θα πρέπει με την κράτηση του εισιτηρίου του να διαθέτει είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού (14 ημερών μετά τη δεύτερη δόση), είτε αρνητικό PCR test 72 ωρών, είτε rapid test 24 ωρών είτε self test 24 ωρών. Ο έλεγχος των παραπάνω θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά από τις αεροπορικές και τις ακτοπλοϊκές εταιρίες, και υπόχρεοι θα είναι όλοι οι ημεδαποί και αλλοδαποί ταξιδιώτες άνω των 5 ετών.

Μόλις το 0,3% των εμβολιασμένων έχει νοσήσει

Ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ έστειλε, επίσης, μήνυμα υπέρ του εμβολιασμού, κυρίως προς όσους για τους δικούς τους λόγους ακόμη δεν έχουν πάρει αυτή την απόφαση. «Είμαστε κοντά στο επιθυμητό τείχος ανοσίας», παρατήρησε, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι «τα στοιχεία των εισαγωγών και του μητρώου Covid δείχνουν ότι, από τους 1,3 εκατ. πολίτες που έχουν εμβολιαστεί πλήρως έως σήμερα, μόνο το 0,3% έχει νοσήσει». «Επιπροσθέτως, οι γιατροί επιβεβαιώνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει εμβολιαστεί», σημείωσε με έμφαση ο Άκης Σκέρτσος.

  • Αναλυτικά τα επόμενα βήματα της «χαλάρωσης» με βάση το κυβερνητικό πλάνο εδώ.

Δείτε την αποψινή ενημέρωση στο ακόλουθο link:

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ