Κορινθία: Πύρινος εφιάλτης για δεύτερη συνεχή νύχτα, με θυελλώδεις ανέμους, διάσπαρτα μέτωπα και συνεχείς αναζωπυρώσεις (video)

Περισσότερα από 20.000 στρέμματα πυκνού παρθένου δάσους έχουν γίνει στάχτη από το βράδυ της Τετάρτης

Must Read

Πολύ δύσκολη εξελίσσεται και η νύχτα της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας, καθώς η πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στο Σχίνο Κορινθίας, παραμένει ανεξέλεγκτη, με τους θυελλώδεις ανέμους που φτάνουν σε ταχύτητα τα 80 χλμ./ώρα να εξακολουθούν να δυσχεραίνουν το έργο της Πυροσβεστικής και την Πολιτική Προστασία να καλεί διαρκώς σε προληπτικές εκκενώσεις οικισμών.

Όπως, για παράδειγμα, η νέα, τρίτη κατά σειρά, ειδοποίηση που εστάλη σήμερα μέσω 112, αυτή τη φορά στις 21:00, η οποία καλεί τους κατοίκους «της ευρύτερης περιοχής μεταξύ Λιακωτού, Κάτω Πευκενέα, Χάνι Δερβένι και Ι.Μ. Αγ. Ιερόθεου, όπως απομακρυνθούν από τις οικίες τους μέσω των επαρχιακών οδών προς Μέγαρα».

Τις τελευταίες ώρες το Αλεποχώρι είναι που μοιάζει να έχει παραδοθεί στο έλεος της πύρινης λαίλαπας, με τις εικόνες από την παραλία του χωριού να προκαλούν ανατριχίλες και να μας θυμίζουν τις εφιαλτικές στιγμές που βίωσαν οι κάτοικοι στο Μάτι.

Στο Χάνι Κοκκιναρέας στα Μέγαρα έγιναν απεγκλωβισμοί κατοίκων με κινητικά προβλήματα από τα σπίτια τους, ενώ δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής από τα δύσβατα σημεία, για να μην εγκλωβιστούν από το πύρινο μέτωπο και έχουμε χειρότερα.

Καύση κλαδιών σε ελαιώνα η αιτία της φωτιάς

Στην έκτακτη ανακοίνωσή του το απόγευμα της Πέμπτης, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανέφερε ότι όλα δείχνουν πως η φωτιά ξέσπασε λόγω καύσης υπολειμμάτων και κλαδιών σε ελαιώνα στο χωριό Σχίνος!

Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, δήλωσε τα ακόλουθα: «Ενημερωτικά για τη μεγάλη φωτιά στην Κορινθία. Η φωτιά ξεκίνησε χθες το βράδυ σε ελαιώνα στην περίμετρο του χωριού Σχίνος, με ανέμους έντασης 7-8 μποφόρ. Έγιναν απομακρύνσεις κατοίκων σε πολλές περιοχές. Στο μέτωπο της πυρκαγιάς επιχειρούν 265 πυροσβέστες, 10 τμήματα πεζοπόρου και υδροφόρες του Δήμου. Επί τόπου βρίσκεται το κινητό κέντρο επιχειρήσεων Όλυμπος. Με το πρώτο φως της ημέρας όλα τα εναέρια μέσα που υπήρχαν στη διάθεσή μας, εντάχθηκαν στις επιχειρήσεις κατάσβεσης. Στο σημείο βρίσκεται κλιμάκιο της ΔΑΕ, του ανακριτικού της Πυροσβεστικής. Επιβεβαιώνεται καύση υπολοίπων -σ.σ. υλικών- σε Ελαιώνα. Μέχρι τώρα έχουν καεί περίπου 20.000 στρέμματα δάσους».

Σύμφωνα, εξάλλου, με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr, εξασθένηση των ανέμων εκτιμάται ότι θα σημειωθεί τις πρωινές ώρες της Παρασκευής, με τους ισχυρούς ανέμους δυτικών έως βορειοδυτικών διευθύνσεων που πνέουν στην ευρύτερη περιοχή της πυρκαγιάς να αναμένεται να παρουσιάσουν περαιτέρω ενίσχυση τις βραδινές ώρες της Πέμπτης, με τις μέσες εντάσεις τους να φτάνουν τοπικά τα 7-8 μποφόρ.

Νωρίτερα το μεσημέρι ζητήθηκε και η εκκένωση του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καθώς η πυρκαγιά εξακολουθεί να εξαπλώνεται στην ευρύτερη περιοχή, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση «σε συνέχεια προηγούμενου μηνύματος και λόγω της δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Σχίνο Λουτρακίου Κορινθίας, καθώς και της ραγδαίας αύξησης της έντασης των ανέμων τις τελευταίες ώρες, όλοι οι πολίτες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Αιγειρούσες – Ντουράκος, καλούνται να απομακρυνθούν άμεσα μέσω του παραλιακού δρόμου με κατεύθυνση Αλεποχώρι – Μέγαρα για προληπτικούς λόγους».

Εξάλλου, εστάλησαν και μηνύματα μέσω του Ευρωπαϊκού Αριθμού Έκτακτης Ανάγκης 112 για την (προληπτική) απομάκρυνση των πολιτών από τις περιοχές που απειλούνται από τη φωτιά.

«Eπί ποδός και σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης»

Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκεται τις τελευταίες ώρες ο δήμος Μεγαρέων, τόσο για το μέτωπο της φωτιάς που καίει αυτή τη στιγμή στα βορειοδυτικά του, όσο και κυρίως για τις επόμενες ώρες, καθώς αναμένεται ενίσχυση των ανέμων. «Βρισκόμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και πολεμικού μετώπου», δήλωσε στο ΑΠΕ ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης.

«Δυστυχώς η φωτιά μέσα στο δάσος δεν ελέγχεται, με τους δυνατούς ανέμους γίνεται ανεξέλεγκτη. Εμείς από τις 10 χτες το βράδυ, όταν ξέσπασε η φωτιά στο Σχίνο Λουτρακίου, τεθήκαμε σε επιφυλακή, γιατί ήταν και τέτοιοι οι άνεμοι που δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να φτάσει το μέτωπο στην περιοχή μας. Και από τις 3 τη νύχτα βρισκόμαστε στο πόδι. Κινητοποιήθηκε αμέσως η υπηρεσία της Πολιτικής Προστασίας και όταν κατά τις 12 αναζοπυρώθηκε το μέτωπο, ζητήσαμε άμεση εκκένωση περιοχών για προληπτικούς λόγους, λόγω της δυσμενούς εξελίξεως που έπαιρνε η πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη και κατευθυνόταν προς συγκεκριμένους οικισμούς», επισημαίνει.

Όπως είπε ο κ. Σταμούλης, εμφανίζεται εξασθένηση των ανέμων, ωστόσο τις αμέσως επόμενες ώρες αναμένεται να υπάρξει ενίσχυση και να διατηρηθούν οι άνεμοι δυνατοί όλο το βράδυ. «Με τη φωτιά ποτέ δεν μπορείς να είσαι ήσυχος. Είμαστε σε πλήρη ετοιμότητα για τις δυσκολίες που ενδεχομένως προκύψουν». Τέλος, αναφερόμενος στην επέμβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης, ο δήμαρχος Μεγαρέων τόνισε: «Ευτυχώς ο κρατικός μηχανισμός κινητοποιήθηκε άμεσα, τόσο η πυροσβεστική, όσο και οι εναέριες δυνάμεις και είμαστε σε διαρκή συνεννόηση».

Νύχτα «κόλασης»

Νύχτα «κόλασης» ήταν η χθεσινή στην Κορινθία, λόγω της μεγάλης φωτιάς που ξέσπασε από άγνωστη, μέχρι στιγμής, αιτία στον Σχίνο Λουτρακίου, με τις φλόγες να φτάνουν σε σύντομο χρονικό διάστημα μέσα στα σπίτια, αρκετά εκ των οποίων να έχουν υποστεί ζημιές, χωρίς ακόμη να έχουν καταμετρηθεί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Open, καθώς η φωτιά είναι σε εξέλιξη. Αυτή την ώρα επιχειρούν 182 πυροσβέστες, 62 οχήματα και εναέρια μέσα, ενώ έχουν εκκενωθεί προληπτικά έξι οικισμοί.

Λόγω της μεγάλης πυρκαγιάς εκκενώθηκαν μέσα στο σκοτάδι πρώτα οι οικισμοί Σχίνος και Αγία Σωτήρα και ακολούθησαν οι Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, ενώ ακολούθησε η προληπτική εκκένωση των Ιερών Μονών του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Mάλιστα, τον ουρανό της Αττικής σκεπάζει ο καπνός από τη μεγάλη φωτιά, με μαρτυρίες στα social media να κάνουν λόγο για μπαλκόνια σε κέντρο της Αθήνας, Πειραιά, νότια προάστια, ακόμα και στο Κορωπί, που γέμισαν με στάχτες.

Πυκνός καπνός έχει καλύψει το Λεκανοπέδιο της Αττικής

Η ακτίνα της πυρκαγιάς είναι πάνω από δέκα χιλιόμετρα, ενώ έχουν γίνει στάχτη δεκάδες στρέμματα δάσους στα Γεράνεια Όρη. Υπάρχουν διάσπαρτες εστίες φωτιάς σε μεγάλη περίμετρο και οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς. Σύμφωνα με τον υπαρχηγό της Πυροσβεστικής «η κατεύθυνση της φωτιάς είναι προς το Αλεποχώρι, Έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια». Τις ενέργειες κατάσβεσης επί τόπου συντονίζει ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής, αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης, ενώ κλιμάκιο διερεύνησης εγκλημάτων εμπρησμού βρίσκεται στο σημείο.

«Στάχτη» ακόμη 20.000 στρέμματα δάσους

Σύμφωνα με το korinthos.tv, υπολογίζεται ότι έχουν γίνει στάχτη περίπου 20.000 στρέμματα δάσους, με τις πρώτες ανεπίσημες εκτιμήσεις των πυροσβεστών να κάνουν λόγο για εμπρησμό. Παράλληλα, κλιμάκιο της Πυροσβεστικής κάνει έρευνες για να διαπιστωθεί κατά πόσο η φωτιά ξεκίνησε από ελαιώνα. Αυτό που θα ερευνηθεί, πιο συγκεκριμένα, είναι το ενδεχόμενο κάποιος να άναψε φωτιά για να κάψει κάτι μέσα στον ελαιώνα -κάτι που απαγορεύεται από την 1η Μαΐου– να μην έσβησε την εστία σωστά και αυτή να αναζωπυρώθηκε από τον άνεμο που έπνεε το βράδυ της Τετάρτης.

«Καλύτερη εικόνα παρουσιάζει πλέον η πυρκαγιά. Το βασικότερο είναι ότι δεν έχει κινδυνεύσει ανθρώπινη ζωή», τόνισε νωρίτερα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, που συντονίζει το έργο της κατάσβεσης της πυρκαγιάς. «Είναι μια δύσκολη πυρκαγιά. Πολλά σημεία είναι δύσβατα και δεν μπορούν να φτάσουν σε αυτά πυροσβεστικά οχήματα. Κάνουμε ό,τι είναι εφικτό για να περιορίσουμε το μέτωπο της φωτιάς και να την οριοθετήσουμε. Τις προσπάθειές μας δυσχεραίνουν οι δυνατοί άνεμοι. Σημειώστε, ότι αργά το βράδυ έφταναν μέχρι και 10 μποφόρ», επισήμανε, μιλώντας στο ΑΠΕ.

Ο αρχηγός της Πυροσβεστικής υπογράμμισε, ακόμη, ότι το Σώμα βρίσκεται σε γενική επιφυλακή στην Αττική και την Πελοπόννησο και σε μερική επιφυλακή στα άλλα σημεία της χώρας. Παράλληλα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις ενισχύονται συνεχώς, ενώ υπάρχει πλέον η αρωγή πυροσβεστών και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This