Μεγάλη αναζωπύρωση σε Παπαγιαννέικα και Καλκάνι – Σοβαρές ελλείψεις σε εναέρια μέσα πυρόσβεσης (video)

Στα 40.000 - 50.000 στρέμματα δασικής έκτασης υπολογίζεται η οικολογική καταστροφή στα Γεράνεια Όρη

Must Read

Διάσπαρτες εστίες που χαρακτηρίζονται «αντιμετωπίσιμες» από τη μία, νέες αναζωπυρώσεις που εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία από την άλλη, με την πρώτη αποτίμηση των υλικών ζημιών να αναφέρει καταστροφές σε δεκάδες σπίτια και επιχειρήσεις στους διάφορους οικισμούς που επλήγησαν από τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας, με μοναδική θετική νότα, ότι, ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε ανθρώπινες ζωές. 

Οι πυροσβέστες εξακολουθούν να μάχονται για τον περιορισμό εντός της χαράδρας του βασικού μετώπου της φωτιάς στα Παπαγιαννέικα, το Καλκάνι και τη Ζάχουλη, προκειμένου να μην προχωρήσει και απειλήσει κι άλλους οικισμούς, την ώρα που οι πνευμονολόγοι συνιστούν κυρίως σε ανθρώπους με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα να παραμείνουν στα σπίτια τους, καθώς με τις διάφορες εστίες να φθίνουν πυκνός καπνός εξαπλώνεται στην περιοχή, καθιστώντας την ατμόσφαιρα αποπνικτική.

https://youtu.be/kCOa6gOvis4

Την ίδια ώρα, ο αέρας έχει κοπάσει, επιτρέποντας στην πραγματοποίηση ρίψεων τόσο από τα Canadair, όσο και από τα PZL (Πετζετέλ), για όσο, τουλάχιστον, το επιτρέπει ο φυσικός φωτισμός. Ειδικότερα, εναερίως συνδράμουν 8 Canadair, 10 PZL, 2 ελικόπτερα πυρόσβεσης και ένα ελικόπτερο συντονισμού, ενώ, όσον αφορά στις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, στο σημείο επιχειρούν 278 πυροσβέστες με 89 οχήματα, αλλά και εθελοντές πυροσβέστες που έχουν καταφθάσει από ολόκληρη τη χώρα, με τις αρχές να εκτιμούν ότι, μέχρι να πέσει η νύχτα, θα έχουν καταφέρει να περιορίσουν τη φωτιά.

Κι ενώ ως βασική αιτία της πυρκαγιάς θεωρείται το κάψιμο κλαδιών σε ελαιώνα του Σχίνου, οι εμπειρογνώμονες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας εξακολουθούν να αναζητούν ευρήματα για το ενδεχόμενο να υπήρξε εμπρησμός. Εξάλλου, όπως ανέφερε και ο αρχηγός της Πυρσβεστικής, στην περιοχή δεν υπήρχαν αντιπυρικές ζώνες, καθώς το συγκεκριμένο δάσος έχει παραμείνει αφρόντιστο εδώ και χρόνια.

Στο μέτωπο της φωτιάς ο Χαρδαλιάς

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς βρίσκεται σήμερα στο μέτωπο της φωτιάς, συμβάλλοντας στη γενικευμένη προσπάθεια για τον περιορισμό και την κατάσβεση της φωτιάς, με την οργή των παθόντων ντόπιων, αλλά και όλων των «απλών» θεατών της μεγάλης καταστροφής, ωστόσο, να πέφτει πάνω του, ιδίως μετά και τις δηλώσεις του περί «ατυχίας», καθώς, όπως είπε, μεταξύ άλλων, «τα εναέρια μισθωμένα μέσα αναπτύσσονται από τις 25 Μαΐου». 

Η αλήθεια, πάντως, είναι πως, σύμφωνα με σημερινό ρεπορτάζ του OPEN, από τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης, τα περισσότερα είναι «γερασμένα» (ηλικίας τουλάχιστον 30 ετών), κάτι που σημαίνει πως, ακόμη κι όταν από βδομάδα τεθούν «κανονικά» στη διάθεση του Πυροσβεστικού Σώματος, τίποτα δεν αποκλείει πως κάποια εξ αυτών μπορεί να τα «φτύσουν» ανά πάσα στιγμή.

Ανείπωτη καταστροφή

Εφιαλτικές εικόνες αποτυπώνει ο φωτογραφικός φακός από την τρομερή καταστροφή που προκάλεσε η μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στον Σχίνο Κορινθίας και κινήθηκε ανεξέλεγκτα, σαρώνοντας στο πέρασμά της πάνω από 40.000 στρέμματα πυκνού παρθένου πευκοδάσους και κάνοντας στάχτη κατοικίες και οχήματα. Νεότερη αποτίμηση της καταστροφής, εξάλλου, αναμένεται από δορυφορικές μετρήσεις, αν και οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 50.000 στρέμματα καμένων εκτάσεων.

  • Δείτε χαρακτηριστικές εικόνες θλίψης από την περιοχή:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This