Πυρκαγιά στα Γεράνεια Όρη: Ολονύκτια επιφυλακή από την Πυροσβεστική – Τι έφταιξε για την εξάπλωση της φωτιάς

Ελέγχθηκε η αναζωπυρωμένη εστία στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι, που είχαν εκκενωθεί προληπτικά

Must Read

Για ένα ακόμη βράδυ η Πυροσβεστική Υπηρεσία δίνει μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή της Κορινθίας και της Δυτικής Αττικής, καθώς εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος αναζωπυρώσεων, παρά το γεγονός ότι ο αέρας έχει πέσει. 

Η πύρινη λαίλαπα στο πέρασμά της κατέκαψε ολοσχερώς περισσότερα από 65.000 στρέμματα, με την περιβαλλοντική ζημιά που έχει σημειωθεί, πριν καν ξεκινήσει ημερολογιακά, τουλάχιστον, το φετινό καλοκαίρι, να προκαλεί απέραντη θλίψη. Ειδικότερα, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Προειδοποίησης και Καταγραφής «Copernicus», η πυρκαγιά με μέτωπο 30 χλμ. έκαψε συνολικά 65.180 στρέμματα σε μια περιοχή γεμάτη με παρθένο δάσος από πεύκα.

Τα καλά νέα είναι ότι η φωτιά στους οικισμούς Παπαγιαννέϊκα και Καλκάνι που είχαν εκκενωθεί προληπτικά, ελέγχθηκε, τελικά, με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής, Βασίλη Βαθρακογιάννη, να τονίζει πως «συνεχώς βελτιώνεται η εικόνα της πυρκαγιάς. Αναμένουμε ότι και αύριο θα υπάρχουν αναζωπυρώσεις της σε διάφορα σημεία της μεγάλης έκτασής της, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν σε επιφυλακή».

Μια πρώτη ανάλυση των αιτιών της καταστροφής

Μια πρώτη ανάλυση για την καταστροφική φωτιά κάνει το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, παραθέτοντας τα μετεωρολογικά στοιχεία που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Σχίνο Κορινθίας και εξακολουθεί να καίει με διαρκείς αναζωπυρώσεις στα Γεράνεια Όρη, πλήττοντας τους νομούς Κορινθίας και Αττικής.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία του meteo.gr στην πληγείσα περιοχή, μεταξύ άλλων, είχαμε και τα ακόλουθα:

  • Μηδενικές βροχοπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή επί 26 ημέρες
  • Μέσα σε διάστημα 95 ημερών είχαμε μόλις 6 ημέρες βροχοπτώσεων, με ύψος βροχόπτωσης μικρότερο των 30 χιλιοστών
  • Έπνεαν πολύ ενισχυμένοι άνεμοι, με ριπές ταχύτητας μεταξύ 50 – 66 χλμ./ώρα
  • Η πυρκαγιά την Πέμπτη δημιούργησε τον δικό της καιρό(!)
  • Η ακραία συμπεριφορά της πυροδοτήθηκε από τις επικρατούσες πυρομετεωρολογικές συνθήκες

Στο μεταξύ, κόβουν την ανάσα πλάνα που τράβηξε κάμερα από drone και το οποίο αποτυπώνει το μέγεθος της ανυπολόγιστης καταστροφής που άφησε πίσω της η μεγάλη φωτιά που ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης στον Σχίνο Κορινθίας και ακόμη δεν έχει «τιθασευτεί». Το βίντεο του megaratv.gr, καταγράφει πλάνα από την περιοχή Ντουράκο Αλεποχωρίου, μέχρι και την Ιερά Μονή Αγίου Ιωάννη Προδρόμου Μακρυνού, ενώ το μέτωπο έχει, πλέον, περιοριστεί.

  • Δείτε το συγκλονιστικό βίντεο:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This