Αναστάσιος Στεφανάκης: «Για να σώσεις μια ζωή κάθε λεπτό μετράει – Τα παιδιά μπορούν και σώζουν ζωές»

Τι πρέπει να κάνουμε για να βοηθήσουμε έναν συνάνθρωπό μας που βρίσκεται σε κίνδυνο

Must Read

Η κατάρρευση του Κρίστιαν Έρικσεν στο 43ο λεπτό του αγώνα της Δανίας με τη Φινλανδία «πάγωσε» στην κυριολεξία, όλους όσοι παρακολουθούσαν εκείνη τη στιγμή την αναμέτρηση των δύο ομάδων. Η σωτήρια παρέμβαση του αρχηγού της Δανίας Σιμόν Κιάερ, έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη εκπαίδευσης στη μέθοδο Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ) και την ύπαρξη απινιδωτών σε όλους τους αθλητικούς χώρους και όχι μόνο.

Στη χώρα μας το ρόλο της δωρεάν εκπαίδευσης σε αυτό το θέμα παίζουν λίγοι φορείς. Ένας από αυτούς είναι ο Ανθρωπιστικός Οργανισμός «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΖΟΥΝ ΖΩΕΣ». Όπως είπε στο pontosnews.gr o πρόεδρός του Αναστάσης Στεφανάκης, από το 2010 έως σήμερα, στην Ελλάδα έχουν εκπαιδευτεί περισσότεροι από 70.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί μέχρι σήμερα, όμως ο αριθμός των απινιδωτών είναι πολύ μικρός σε σχέση με όσους είναι απαραίτητο να υπάρχουν.

Ποιο ήταν το κίνητρο που οδήγησε στη δημιουργία του «KIDS SAVE LIVES- ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ»;

Ο Ανθρωπιστικός Σύλλογος «KIDS SAVE LIVES – ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΩΣΟΥΝ ΖΩΕΣ» ξεκίνησε την δράση του το 2010 και συστάθηκε επίσημα ως Σύλλογος, το 2016. Το κίνητρο που ώθησε στη δημιουργία του, ήταν κυρίως η αγωνία μας για την έγκαιρη και πετυχημένη ανταπόκριση σε επείγοντα περιστατικά, όπως η Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση, αλλά και η πνιγμονή από ξένο σώμα και η αντιμετώπιση τραυμάτων. Στις επιδιώξεις μας ήταν από την αρχή και η αλλαγή της κουλτούρας στο κομμάτι που αφορά την πρόληψη, των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και ξεκινήσαμε από τα σχολεία. Την εκπαίδευση των μαθητών, των εκπαιδευτικών και στη συνέχεια της τοπικής κοινωνίας όπου εντάσσονται οι σχολικές μονάδες.

Πόσους μαθητές έχετε εκπαιδεύσει μέχρι σήμερα;

Το εθνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα «KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» και το Εργαστήριο Δεξιοτήτων «Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές» που υλοποιείται σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσoκομειακής Φροντίδας, έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 70.000 μαθητές/-τριες και εκπαιδευτικούς σε περισσότερα από 700 σχολεία της χώρας, με την εθελοντική συμμετοχή εκατοντάδων πιστοποιημένων εκπαιδευτών του European Resuscitation Council.

Τι μαθαίνει ένας εκπαιδευόμενος στα σεμινάρια του Ανθρωπιστικού Οργανισμού «Kids Save Lives»;

Οι συμμετέχοντες, μπορούν να διδαχθούν πώς να αναγνωρίσουν τα σημάδια ενός καρδιακού επεισοδίου ώστε να μπορέσουν να δώσουν τις πρώτες βοήθειες. Καταρχήν μαθαίνουν πώς να προσεγγίσουν ένα θύμα που κατέρρευσε με ασφάλεια, να καλέσουν ορθά την Υπηρεσία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας (166), να ξεκινήσουν έγκαιρα Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) και να χρησιμοποιήσουν με ασφάλεια έναν Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED). Επίσης μαθαίνουμε στα παιδιά πώς να αντιμετωπίσουν καρδιακή ανακοπή μικρού παιδιού κάτω των 8 ετών, πώς να βοηθήσουν κάποιον που πνίγεται από νερό ή από ξένο σώμα αλλά και πώς να ελέγξουν μια εξωτερική αιμορραγία.

Πόσοι απινιδωτές υπάρχουν στην Ελλάδα;

Το πρόγραμμα ΕΘΝΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΑΠΙΝΙΔΩΤΩΝ (AED MAP) είναι δημιούργημα του Οργανισμού μας και ξεκίνησε πριν 4 χρόνια με σκοπό να καταγράψει όλους τους απινιδωτές της χώρας μας. Μέσα από την τελευταία ενημέρωση του τμήματος είναι περίπου 500 σε όλη την Ελλάδα.

Πόσοι θα πρέπει να υπάρξουν για να υπάρξει πλήρης κάλυψη;

Aυτό είναι ένα σημαντικό θέμα στο οποίο σίγουρα πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι οι Έλληνες. Στην Ολλανδία έχουν 15.000 Αυτόματους Εξωτερικούς Απινιδωτές (έναν σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο), με πληθυσμό 17.000.000 κατοίκους. Άρα αναλογικά εμείς με 11.000.000 πληθυσμό θα έπρεπε να έχουμε περίπου 10.000 απινιδωτές. Και έχουμε μόνο λιγότερους από 500.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο pontosnews.gr

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This